Elämänmittainen matka – Tästä kaikki alkoi

Syksy 2018

Olen aina ollut kovin suunnitelmallinen, tavoitteenhakuinen ja kunnianhimoinen. Mikäli kohtaan ongelmia, aivoni alkavat saman tien miettiä, että mitä kautta pääsen ongelman ohitse, saan sen ratkaistua tai hoidan asian. Elämässä on kuitenkin paljon asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa. Miten vaikeaa sen hyväksyminen voi tällaiselle suorituskeskeiselle ihmiselle olla? Miten paljon pitää oppia kärsivällisyyttä ennen kuin oppii ymmärtämään, että asiat menevät miten ne menevät? On asioita, joita ei voi halulla, sisulla, tahdolla tai suurimmallakaan yrittämisellä ratkaista. Kaikki ei vain aina ole omissa käsissä. Piste.

Otsikkokin kertoo jo, että mistä tässä kirjoituksessa on kyse. Tarkassa suunnitelmassani olin aikatauluttanut elämäni ajatuksella: ensin naimisiin – sitten perheen perustaminen. Hääkellot soivat 22.9.2018 ja sen jälkeen perheenlisäys saisi luvan tulla. Häiden aikaan olin melkoisen stressaantunut kaikista hääjärjestelyistä ja aika pian sainkin elämäni ensimmäisen korvatulehduksen. Hakeuduin Seinäjoen terveyskeskuksen kautta palvelusetelillä Terveystalon yleislääkärille. Hän totesi korvassa olevan tulehduksen ja määräsi tippoja. Olin seuraavana päivänä lähdössä Göteborgiin työkokoukseen ja hänen mukaansa lähdölle ei ollut esteitä. Aloitin tippojen käytön ohjeiden mukaisesti. Seuraavana aamuna kello soitti kolmelta aamuyöllä ja lähdin ajelemaan Vaasaan. Vaasasta Helsingin kautta saavuin Göteborgiin. Kokous sujui mukavasti. Kellon edetessä korvaa juili koko ajan enemmän. Panadolia ja buranaa meni vuorotahtia. Takaisin tullessa lentoni oli hurjasti myöhässä ja siinä vaiheessa korva tuntui räjähtävän hetkenä minä hyvänsä. Istuin odottamassa lennon lähtöä kaksinkerroin lentoaseman penkillä kyyneleiden valuessa väkisinkin silmäkulmista. Tipoista ja särkylääkkeistä ei ollut mitään apua, mutta jotenkin selvisin kotiin kahden aikaan yöllä.

Aamulla soitto terveyskeskukseen. ”Aikuisen ihmisen korvatulehdus ei ole syy mennä päivystykseen” kuului vastaus puhelimesta. Kimitin puhelimeen pääni räjähtävän, jos en saa hoitoa. Sain uuden palvelusetelin ja ajan Terveystalolle. Tällä kertaa sain eri lääkärin. Kuumemittari näytti kohonnutta lämpöä ja selkeä korvatulehdus nähtävissä. Edellisen lääkärin määräämät tipat olivat kuulemma desinfiointitippoja, joista ei ole moiseen vaivaan mitään hyötyä. Resepti seuraaviin. Kotiin – tipat korviin – särkylääkettä naamariin. Kyllä se siitä.

Vaan ei. Tajunnanräjäyttävää kipua päässä. En pystynyt nukkumaan kuin istualtaan. Makuuasennossa räjähtää pää. Aamulla soitto terveyskeskukseen ja sain lääkäriajan. Vanhempi mieshenkilö oli seurannut tulehdusarvojeni nousua ja sanoi edellisten tippojen olleen molempien aivan vääriä ongelmaani. Sain antibioottikuurin ja -tipat. Lisäksi sain määräyksen tulla päivystykseen, jos korva kipeytyy. Seuraavana päivänä matka jatkui päivystykseen – korva oli totaalisesti tulessa. Kuuden tunnin istumisen jälkeen hoitaja yritti huuhdella korvaa pursottamalla täysin umpeen menneeseen korvaan vettä pullosta. Ei onnistu, koska korva oli täysin tukossa. Lääkäri huolestui tulehdusarvoista, jotka kipusivat yli 150 ja määrääsi keuhkokuvaan. Lämpöä oli rapiat 39 astetta ja olo sen mukainen. Keuhkoissa ei näkynyt onneksi mitään poikkeavaa ja hevoskuuri antibiootteja takataskussa kotia kohti. Kuumetta jatkui 14 päivää putkeen. Antibiootit tekivät tehtävänsä ja parin viikon seurannan jälkeen tulehdusarvot saatiin alas.

Kokemuksena elämäni ensimmäinen korvatulehdus oli aivan hirveä ja opettavainen. Päätin, että seuraavan kerran, kun olen kipeä, niin kuuntelen nopeammin omaa kroppaani ja menen samantien asiantuntijalle. Sain myöhemmin seuraavana vuonna yhden korvatulehduksen uudestaan. Varasin heti ajan KORVALÄÄKÄRILLE, joka huuhteli korvan pienellä tratilla, antoi oikeat tipat ja homma helpotti heti. Sen sijaan ensimmäisestä kerrasta sain kaveriksi yli vuoden kestäneen hiivatulehduksen. Söin kyllä probiootteja kiltisti antibioottien ajan, mutta eihän se riittänyt alkuunkaan! Olisi pitänyt tajuta jatkaa niitä ainakin vuosi kuurin jälkeen. Kantapään kautta on nyt opittu sekin.

Miten korvatulehdus liittyy aiheeseen? Sen mukanaan tuoma hiiva liittyy hyvinkin. Jos sinulla on koskaan ollut hiivatulehdus, niin tietänet, että silloin tekisi ennemmin mieli ostaa pulloharja, kuin harkita minkäänlaista peiton heilutusta. Jälkikäteen on helppo olla viisas. Olisi pitänyt silloin samantien tehdä suuria muutoksia ruokavalioon ja muutenkin yrittää hoitaa ongelmaa pois nopeammin. Eipä silloin käynyt mielessä, että tulehdus toistuu seuraavan 14 kuukautta putkeen. Ei auta estolääkitys, ei auta mikään. Kaikillahan sitä hiivaa on kehossa, mutta meikäläisestä se sai yliotteen antibioottien pitkän käytön takia.

 

Vauvahaaveita

Suorittajaminä otti tietenkin heti matkan alussa selvää, että miten se biologia oikeastaan toimii ja miten raskautuminen tapahtuu. Milloin on ovulaatio ja milloin kannattaa harkita normaalia astetta tehokkaampaa actionia makkarissa. Luin monesta eri lähteestä, että ovulaatio tapahtuu yleensä noin 14vrk ennen kuukautisten alkamista kierron pituudesta riippumatta. Suorittajaminä veti tästä johtopäätökset ovulaation ajankohdasta ja hommahan oli sitä myöden selvä.

Ei muuta kuin hommiin! Hiivatulehdusten ja ovulaatiokalentereiden välissä töitä ja urheilua, kunnes uusi kierto voidaan aloittaa.  Lapsena laulettu laulu soi päässä ” ei hätää huusi muurahainen uusi yritys, sen pesään vienti lienee nyt vain ajan kysymys. Mut jälleen kynnet lipsahti, voi ihme tottavie, kai tässä oikein tosi veto otettava lie!”.

Suorittajan malttia koetellaan. Tulee kesä 2019 ja suurin piirtein kaikki ympärillä on raskaana omaa mummoa lukuun ottamatta.  Varaan ajan gynelle selvittääkseni, että onko kaikki kunnossa. Olin kokeillut tikuttaa ovulaation ajankohtaa ovulaatiotesteillä ja olin selvittänyt, että oma kehoni ei toimikaan googlen sääntöjen mukaisesti, vaan sillä onkin ihan eri kello. Ovulaationi tapahtuukin reilua viikkoa myöhemmin, kuin mitä kirjoissa kerrotaan ja siten kaunis ajatukseni ja aikataulutukseni peitonheilutuksen ja hiivatulehdusten välissä tasapainoilusta oli aivan päin mäntyä.

Gynekologi nauraa ovulaatiotesteille ja käskee heittää ne roskiin. Niistä ei hänen mukaansa ole mitään vastaavaa hyötyä eikä niiden tulokseen voi luottaa. Ovulaatio tapahtuu 14vrk ennen kuukautisten alkua ja sillä sipuli.  Hämmentyneenä siirryn tutkimuspöydälle. Tutkimuspäivänä on tasan 14vrk seuraaviin kuukautisiin ja ovulaatiosta ei ole merkkiäkään. Saatan sittenkin ihan pikkuisen olla oikeassa, gynekologi miettii. Mutta testit ovat turhia ja niillä voin joka tapauksessa heittää vesilintua.

Matka jatkuu – hommat jatkuu – action jatkuu. Tulosta ei näy. Ei löydä haikara meidän osoitteeseen. Taitaa meidän haikara olla eksynyt muuttomatkalla ja löytynee lähempää Timbuktua kuin Etelä-Pohjanmaata. Ovulaatiotestit ovat roskiksessa. Kaikki sanoo, että ei saa stressata. Kun lakkaat odottamasta, niin sitten käy tärppi. Yritän kertoa, että en ole stressannut asiasta. En itke yksin vessassa, kun kuukautiset alkaa. Elämme täysin normaalia elämää ja emme ota stressiä asiasta, mutta tottakai toivo on sydämessä joka kuukausi. Olen umpikujassa. Ihmiset kysyvät, että koska meille on tulossa perheenlisäystä. Vastaan rehellisesti, että heti vain, kun tärppi kävisi. Sen jälkeen saan rekkakuormallisen ohjeita siitä, miten stressaaminen vaikeuttaa asiaa ja miten pitää vain elää normaalisti. Mitähän muuta siihen sitten vastaisi?

Aika menee ja on lokakuu 2019. Vuosi yritystä takana. Käy niin, että kuukautiset ovat 10 päivää myöhässä. Voisiko olla? Olisiko nyt? Testit näyttävät negatiivista ja yritän eri valoissa tihrustaa, että josko kuitenkin jotain näkyisi. Josko kuitenkin olisi pienen pieni viiva tulossa. Vaan ei. Mieheni kertoo, ettei näe mitään ja hieman virnuilee, kun turvaudun taskulamppuun antaakseni testille lisävaloa. Meitä molempia naurattaa. No ei näy viivaa ei. Ei edes lisävalolla. Toivoa on kuitenkin niin kauan, kunnes menkat taas ilmoittavat itsestään. Siihen loppui toivo. Toivo meni lantalaan sitä mukaa, kun itku silmässä siivosin hevosten karsinoita. Onneksi minulla on niin upea aviomies, joka on 150% matkassa mukana koko ajan ja käy lohduttamassa itkevää vaimoa paskanlappauksen välissä.

 

Jaana