Kohdunulkoinen raskaus sekoittaa kaiken

Maaliskuu 2020

Kertomus on jatkumoa edelliseen blogitekstiini. Jos et vielä ole lukenut sitä, niin pääset siihen tästä.

Seuraavalla viikolla HCG:tä seurataan tiuhaan. Arvo jatkaa kasvamistaan hipoen 250 lukemia.  Arvo otetaan alkuviikosta ja loppuviikosta. On ihan normaalia, että arvo ensin nousee, mutta seuraavan arvon kuuluisi olla matalampi. Sydän pamppaillen menen seuraavaan verikokeeseen. Verikokeesta lähden tapaamiseen. Odotan tapaamispaikalla ja vastapuolta ei vain näy eikä kuulu. Hän oli unohtanut. Käyn yksin syömässä lounashampurilaisen ja jännittyneesti kurkkaan omakannasta verikokeen tuloksia. JES! Arvo on laskenut 3 pykälää. Riittääköhän se? Ainakin se on laskenut? Eikö se ole jo merkki jostain?

Siinä syödessä olen hyvin mietteliäs, kunnes puhelimeni soi ja hoitaja soittaa sairaalasta. Hoitajan ääni pyytää tulemaan heti takaisin sairaalaan, että minulle voidaan laittaa toinen myrkkypiikki. Arvo on laskenut liian vähän. Kyyneleet virtaavat ihan valtoimenaan ja kuulen itseni sanovan, että en halua sitä piikkiä enkä aio tulla. Hampurilainen jää pöytään ja lähden ravintolasta. Hoitaja pyytää lääkäriä soittamaan minulle ja lääkäri perustelee, että tässä yritämme pelastaa sinun henkeäsi ja estää munatorven repeytymistä, että ei ole vaihtoehtoa. Ei ole vaihtoehtoa. Se on vain mentävä.

Perjantai 13. päivä. Suru on musertava! En oikein edes itsekään tiedä, että mitä surin, mutta itketti ihan kamalasti. Surin sitä, että nyt, kun viimein saatiin onnistuminen ja saimme apua tilanteeseen, niin joudumme yli 3kk tauolle yrittämisestä. Se tarkoitti, että kun seuraavaksi voi haaveilla edes yrittämisestä, eletään heinäkuuta. Surin sitä, että haaveeni olla äiti vuonna 2020 ei voi toteutua. Surin sitä, että halusin olla raskaana siskoni häissä elokuussa. Surin sitä, että ne kaksi viivaa siinä testissä ovat muisto vain. Soitin miehelleni töihin ja itkin suoraa huutoa koko matkan, kun ajoin sairaalaan. On siinä varmasti ollut näky, kun ajelen Opelilla kaksi kättä ratissa kohti terveyskeskusta ja itken kuin palosireeni. Mieheni sydän on murtunut. Ei välttämättä edes niin paljon ikävistä uutisista, vaan siitä, että hän kuulee vaimonsa lohduttoman itkun puhelimessa eikä pysty auttamaan.

Pääsen sairaalan pihaan ja kerään itseni. Mieheni lähtee samantien tulemaan töistä kohti sairaalaa. Siellä sitä sitten odotellaan synnytysosastolla, että myrkkypiikki valmistuu. Vaadin, että minulta otetaan vielä verran HCG-arvo samalla, kun minulta otetaan suojaverikokeet. Suojaverikokeilla katsotaan, että kaikki arvot ovat kunnossa, jotta minulle uskalletaan tuikata myrkyt kankkuun. Aivan ihana kätilö tulee ja vannoo, että HCG katsotaan ensin. Hän istuu viereeni ja kysyy haluaisinko tavata psykologia. Sanoin, että pärjään kyllä ja, että oma psykologini on jo matkalla tänne. Hän oli niin kultainen ja antoi minulle todella paljon voimaa, tukea ja tsemppiä.

Sitten odotellaan. Verikokeiden tuloksien kanssa menee yli kaksi tuntia. Siellä istutaan pala kurkussa katsellen, kun ihmisiä menee vatsat pystyssä huoneisiin ja osa lykkää pieniä nyyttejä sairaalasängyillä pitkin käytäviä. Elämä tuntuu niin kovin epäreilulta. Aviomieheni on saapunut paikalle ja yhdessä me tästäkin selvitään. HCG ei ollut laskenut eikä vaihtoehtoja ole. Ystävällinen kätilö pistää myrkkypiikin minuun ja odottelemme mieheni kanssa vielä tunnin huoneessa tarkkailussa. Aivan ihana kätilö tulee vielä toivottamaan tsempit ja lupaa, että näemme vielä täällä eri merkeissä. Sekä minua että kätilöä itkettää.

Koronaa ja karenssia

Kolmen kuukauden karenssi. Kolme kuukautta on yhdeksänkymmentä päivää. Se on pitkä aika. Silloin on jo kesä. Hassun hauska sattuma oli vielä, että toinen piikki pistettiin 13. päivä perjantaina. En ole taikauskoinen, mutta harvinaisen paska päivä oli tuo kyllä. Samaan aikaan alkaa korona jyllätä myös Suomessa. Tuli ainakin muuta ajateltavaa eikä “baby-projektia” tarvitse miettiä moneen kuukauteen. Keskitymme töihin ja arjesta selviytymiseen jatkuvasti muuttuvien ohjeistuksien valossa. Ei ole ihan helppo rasti kahdelle yrittäjälle pitää pakka kasassa, kun rajoituksia tulee ja ihmiset jäävät kotiin. Siinä oli suorittajalle vähän suoritettavaa.

 

 Toinen piikki teki tehtävänsä ja arvot alkoivat laskea. Pikkuhiljaa hyvä tulee. Joka viikko ravasin verikokeissa. Alkuunsa kaksi kertaa viikossa ja sitten kerran viikossa. Homma meni oikeaan suuntaan, onneksi. Olin googlettanut kaiken tiedon kohdun ulkopuolisesta raskaudesta. 76%:lla ensimmäinen piikki tehoaa hoitona, mutta sitten on tämä vähemmistö, jolle tarvitaan useampi annos. Kas kummaa, että minä kuuluin tässäkin tapauksessa vähemmistöön. Luojan kiitos arvot alkoivat kuitenkin laskea, eikä kolmatta piikkiä tarvittu.

 

Kaikki on tilanteeseen nähden hyvin, kunnes ei enää ole. Olen tallilla ja meillä on ajatuksena irtohypyttää hevosia. Se tarkoittaa sitä, että rakennamme maneesiin sellaisen kujan hevosille, jonka keskellä on esteitä. Hevoset laukkaavat kujaan irti ja hyppäävät esteet itsenäisesti. Se on hevosille kivaa vaihtelua normaaliin arkeen! Olen rakentamassa kujaa muiden kanssa ja nostan puomin syliini. Mahassa vihlaisee ikävästi. Nostan puomin paikoilleen ja mietin, että toivottavasti kipu menee heti ohi. Olen puolet elämästäni kärsinyt suolisto-ongelmista, mutta ne ovat kyllä pysyneet poissa varmaan viimeiset kymmenen vuotta. Silti vatsakipu ei säikäytä, koska olen jossain elämäni aikana niihin niin tottunut. Olen myös kärsinyt kohta 20 vuotta järkyttävistä kuukautiskivuista, joten eiköhän tämäkin tästä. ”On kyllä yllättävän kova kipu” mietin. Siinä sitten hammasta purren hypytetään ensimmäinen hevonen ja lähden hakemaan tallilta Onnia enkä tietenkään sano kenellekkään mitään kivuista.

On se jännä, että ei meinaa kipu millään helpottaa. Laitan Onnin kuntoon ja lähden taluttamaan kohti maneesia. Kävely on vaikeaa ja hengittäminenkin inhottavaa. Suoliston aiheuttama kipu voi olla joskus ihan todella kovaakin, joten edelleen ajattelen, että se menee kohta ohi ja alan lämmitellä Onnia. Jossain vaiheessa hypytystä pyydän, että joku muu veisi Onnia hypytyskujaan ja kerron, että mahani tuli kipeäksi ja kävely tuntuu tuskaiselta. Saan tietenkin heti apua ja ihana talliporukka tarjoutuu vielä jäähdyttelemään Onnin, mutta sanon selviytyväni kyllä itsekin. Hammasta purren talutan hevoseni karsinaan ja menen hetkeksi istumaan. Ajattelin, että josko istuminen ja hengittäminen helpottaisi. Istun kymmenen minuuttia. Ei auta. Istun 20min. Ei auta. Istun puoli tuntia ja edelleen sattuu. Lähden hoitamaan Onnin loppuun, että pääsen kotiin. Hitaasti ja varmasti teen hoitotoimenpiteet ja pesen vielä hevosen jalat, koska maneesin pohja oli juuri suolattu. Mielessäni ei edes käy lääkärin sanat: ”Jos kipeydyt, niin tule heti sairaalaan”. Arvothan oli jo laskenut hurjasti ja homma oli taputeltu. Vai oliko?

Tallilla ollessa olin ilmoittanut miehelleni olevani kipeä. Hän käskee minun mennä heti suorinta tietä sairaalaan varsinkin, kun ei ole itse kotona. Kerron, että kyseessä on suolistoni, että ajelen kotiin, syön ja otan särkylääkkeen. Kyllä se siitä. Kotiin päästyäni otan tonnisen panadolin ja 600mg buranan. Sen verta ikävältä tuntuu. Mikä euforia, kun kipu vähän helpottaa. Minähän sanoin, että kyllä se tästä ja painelen suihkuun. Sielläkin vähän vatsassa tuntuu, mutta ei niin pahasti. Olin laittanut muista syistä ystäväni kanssa viestiä ja samalla sanonut, että vatsani on kipeä. Hän tiesi tilanteestani ja kohdunulkoisesta raskaudestani ja komensi menemään samantien lääkäriin, jos kipu ei pian mene kokonaan ohi. Lupasin mennä, kunhan olen kokeillut syödä. Olin varman, että syöminen auttaa. Pyysin miestäni tuomaan meille pitsat, kun tulee töistä ja olin yökkäreillä häntä vastassa, kun hän kotiutui joskus hieman ennen yhtätoista illalla.

Tuumasin miehelleni, että vatsaa kivistää, mutta se johtuu siitä, että en ole syönyt mitään ja aloin syödä pitsaa. Ei oikein maistunut kuitenkaan, vaikka samaan aikaan oli kamala nälkä. Siinä hetken pyöriessäni lopulta myönsin miehelleni, että kai se on pakko lähteä sairaalaan, kun mahakipu on taas tullut takaisin. Ei muuta kuin vaatteet vaihtoon ja auton nokka kohti sairaalaa. En tiedä miksi, mutta jostain syystä nappasin puhelimen laturin mukaan.

Sairaalaan päästyämme selitin tilanteeni päivystyksen vastaanottajalle ja hän ohjeisti minut verikokeisiin. Mieheni komennettiin lähtemään kotiin, koska korona. Ei saa olla ylimääräisiä henkilöitä sairaalassa. Lupasin tulla taksilla, jos menee myöhään! Minulle tehtiin kaikki tutkimukset ja vähän päälle. Kaikki arvot katsottiin ja valkosolut olivat koholla sekä se pirun HCG oli lähtenyt kipuamaan taas ylös. Ei voi olla totta! Mahaan sattui ihan huolella ja edellisistä särkylääkkeistä oli kuusi tuntia aikaa. Lääkäri kysyi, että haluaisinko kivunlievitystä ja vastasin myöntävästi. Hän lupasi, että hoitaja tuo pian ja odotellaan vielä joitain tuloksia.

 

Hoitaja tulee huoneeseen kärryn kanssa ja sanoo, että tiputetaan sinulle lääkettä. Nousen sängylle istumaan ja katson häntä hyvin kysyvästi: ”Miten niin tiputetaan?”. Hoitaja hymähtää ja kertoo, että hänellä on todella tehokas kipulääke, joka toimii loistavasti erilaisissa vatsan alueen ongelmissa ja, että se tiputetaan suoneen. Kaikki kipu kaikkoaa, kun adrealiini alkaa virrata kehossani ja kuulen itseni sanovan, että ei varmasti tiputeta. Haluan panadolin ja se riittää. “Enkä edes ole kovin kipeä” tuumaan hoitajalle. Kerroin, että minulla on kammo tipan laittamisesta ja sitä ei siksi nyt laiteta. Kun aikoinaan jouduin umpisuolileikkaukseen, niin silloinen hoitaja pisti kolme kertaa suonesta läpi yrittäessään laittaa tippaa ja en enää ikinä halua sitä. Hoitaja kertoo olevansa hyvä tipan laittaja ja kysyy, että milloin tämä kokemukseni on tapahtunut? ”Olessani 16-vuotias” vastaan. Hoitajaa hymyilyttää, kun hän kysyy, että minkä ikäinen olitkaan nyt? ”Kohta kolmekymmentä” ja samalla itseänikin naurattaa, vaikka olenkin kauhusta kankea. Hän suostuttelee minut ottamaan tipan ja kertoo, että saattaa olla, että pelkkä panadoli ei nyt auttaisi. Tippa laitettiin ja selvisin hengissä. Tuntui saman verran kuin verikokeen ottaminen. Uskomaton suoritus, tuo hoitaja ansaitsisi mitalin!

Yleislääkäri ei tiedä, että mikä minua vaivaa. Muutaman tunnin makoilun jälkeen minua kärrätään pyörätuolilla naistenpolille tutkimukseen. Kello kolme yöllä lääkäri tekee minulle sisätutkimuksen ja ultraa munasarjoja. Nestettä vatsaontelossa. Sisäinen verenvuoto. Munatorvessa iso pullistuma, jossa ei kuitenkaan enää näy alkiota. Toistaiseksi munatorvi ei ole revennyt, mutta ei hyvältäkään näytä. Toisen munasarjan kystakin on tuplannut kokonsa. Sisäinen verenvuoto, anteeksi mitä? Vatsassa on verta, mutta ei ihan hirveästi. Ei tarvitse leikata heti, mutta ei saa mennä kotiin eikä saa syödä mitään. Ollaan leikkausvalmiudessa ja leikataan yöllä, jos tarve. Hemoglobiini on alhaalla, mutta ei hälyyttävästi. Jos yöllä ei tarvitse tehdä mitään, niin päätetään aamulla, että leikataanko toinen munajohdin pois vai laitetaanko kolmas myrkkypiikki. Olen musertunut.

 

Kiitos, kun luit tarinaani. Se jatkuu taas seuraavassa postauksessa!
Jaana