Lapsellinen lapseton – Miten valmistautua vauvan tuloon?

Blogipostaus on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Lastentarvikkeen kanssa.

Moni on varmasti kuullut lauseen, että sitä näkee ympärillään, mitä haluaa nähdä. Toisaalta olen sitä mieltä, että sitä näkee myös sellaisia asioita, jotka sattuvat sillä hetkellä olemaan itselle ajankohtaisia. Hyvä esimerkki tästä oli, kun vuosia sitten olimme mieheni kanssa hankkimassa autoa. Kävimme koeajolla ja tykästyin mielestäni erikoisen väriseen autoon, joka toki muiltakin ominaisuuksiltaan olisi sopinut meille. En ollut koskaan nähnyt sen väristä autoa. Päätimme kuitenkin jäädä vielä miettimään valintaa ja kun ajelimme autoliikkeestä kotiin, niin näin useita samanlaisia autoja lyhyen kotimatkamme aikana. Auto ei ollutkaan niin harvinaisen värinen, minä vain en aiemmin ollut nähnyt niitä.

 

Sama asia toistui silloin, kun aloimme toivoa lasta. En tiennytkään, että ympärilläni on niin älyttömän paljon raskaana olevia! Näin vauvavatsoja, vaunuja ja lapsia kaikkialla! Aluksi se oli hauskaa, mutta myöhemmin muiden pyöreät vatsat alkoivat muistuttamaan omista pettymyksistä ja tyhjästä sylistä. Alitajuisesti sitä alkoi sitten vältellä tilanteita, joissa voisi joutua pettymään. Monia tarinoita haastatellessani olen kuullut, että tahatonta lapsettomuutta kokeneet saattavat vältellä osallistumasta esimerkiksi perhetapahtumiin ja -juhliin välttääkseen näkemästä muita raskaana olevia sekä kuulemasta uteluita omista perheellistymisaikomuksistaan. Tämä on niin surullista, koska lapsettomuus on jo itsessään kovin suuri taakka kannettavaksi, eikä sitä helpota se, jos sosiaaliset piirit rajautuvat kovin kapeiksi.

Mitä pidempään lapsettomuusmatka on kestänyt, sitä virittyneemmäksi keho ja mieli aiheen suhteen saattaa tulla. Muistan, kuinka ihanaa oli käydä ystäväni kanssa lastentarvikeliikkeessä, kun hän odotti esikoistaan eikä itselläni ollut vielä tietoakaan omasta tulevasta polustani vanhemmaksi. Oli ihanaa hipeltää kaikkia tavaroita ja vaatteita miettien samalla, että joskus myöhemmin asioin liikkeessä itsekin vatsa pystyssä. Myöhemmin tilanne muuttui ja pelkkä lastentarvikkeiden näkeminen aiheutti itsessäni harmitusta ja pahoinvointia. Saisinko koskaan astua liikkeen ovista sisään niin, että voisin silittää omaa vatsakumpuani ja miettiä meidän perheemme tulevia hankintoja? Pieni asia ehkä jollekin, mutta iso asia minulle.

 

Kun viimein koitti se aika, että olin raskaana, niin en uskaltanutkaan hankkia mitään. Ensin ajattelin, että en hanki mitään ennen niskapoimu-ultraa. Sitten ajattelin, että en hanki mitään ennen rakenneultraa. Kynnys astua sisään lastentarvikkeita myyvän liikkeen ovista oli iso, saati sitten tarvikkeiden tuominen kotiin. Uskaltaisinko heittäytyä tähän vauvakuplaan ja astua sen veteen piirretyn rajan yli, jossa alan todella oikeasti valmistautua siihen, että meille tulee vauva? Mitä, jos joku näkee meidän asioivan liikkeessä ja saa tietää, että valmistaudumme vauvan tuloon? Mitä, jos ennakoin liikaa ja iloitsen liian aikaisin ja siksi jotain kamalaa tapahtuu?

 

Asia ei kuitenkaan ole omissa käsissämme ja päätin uskaltaa ottaa ensimmäisiä askeleita tulevaan, vaikka ne pelottivat. Itselleni iso apu on ollut se, että paikallisessa lastentarvikeliikkeessä on aina saanut asioida rauhassa ja ajan kanssa ilman painetta. Minut on kohdattu joka kerta ystävällisesti, mutta olen saanut asiointirauhan. Kun olen ollut valmis keskustelemaan hankinnoista ja tarpeistamme, niin olen saanut ammattitaitoista apua hankintojen tekemisessä sekä aikaa asioiden päättämiseen. Olen saanut hipeltää tarvikkeitta niin kauan, kuin olen halunnut, ja kysyä kaikki mieltäni askarruttavat kysymykset. Olemme olleet niin tyytyväisiä liikkeen palveluihin, että käytännössä kaikki hankintamme on ostettu Lastentarvikkeelta molemmille lapsille.

Myöhemmin olen jutellut Lastentarvikkeen kanssa matkastamme vanhemmiksi ja kertonut podcastistani ja blogistani. Mieti, että olisiko tätä vauvan tuloon valmistautumista jotenkin mahdollista helpottaa. Pitkän lapsettomuustaustan jälkeen voi olla todella iso kynnys astua sisään vauvoille ja lapsille tarvikkeita myyvään liikkeeseen tai tuoda niitä kotiin. Olo on kuin pahemman luokan rikollisella, kun astuu ns. kielletylle alueelle, joka on pitänyt kiertää kaukaa niin pitkään. Ehkä voit samaistua ajatuksiini?

Lastentarvikeella oli tähän loistavia ratkaisuja! Sen lisäksi, että heiltä saa hyvin asiantuntevaa palvelua ja asioida voi kaikessa rauhassa ajan kanssa, niin tiesitkö, että voit varata heiltä myös henkilökohtaisen ostosajan? Se tarkoittaa sitä, että silloin koko liike ja myyjä ovat vain sinun/teidän käytössänne eikä tarvitse miettiä, että kuka näkee sinun olevan liikkeessä ja voit täysin rauhassa tehdä ostoksia sekä kysyä kaiken mitä on mielen päällä. Itselleni oli jotenkin kovin henkilökohtaista vauvaan liittyvien hankintojen tekeminen ja vaikka raskauteni näkyi ulospäin, eikä siten ollut enää salaisuus, niin silti halusin tehdä hankinnat ilman, että ketään hyvän päivän tuttuja olisi lähellä. Ihan kuin siten olisin jotenkin vaalinut omaa kuplaani enkä olisi paljastanut ulospäin valmistautuvani ihan oikeasti vauvan tuloon. Ota yhteyttä lähimpään Lastentarvike-myymälääsi, jotta voit kysyä ja varata ostosajan itsellesi. Henkilökohtaista palvelua ihmiseltä ihmiselle – Täysin sinulle sopivassa tahdissa. 

Lastentarvikkeella on erittäin kattavat myymälät, mutta jos haluamaasi tuotetta ei ole heti saatavilla, niin sen saa nopeasti tilattua liikkeeseen. Suurin osa tuotteista saapuu päivässä kahdessa, sillä heidän varastonsa sijaitsee Suomessa Vantaalla eikä ulkomailla, joten toimitusajat ovat nopeita. Tämä helpottaa varmasti monia, joka miettii, että missä vaiheessa uskaltaa alkaa kotia laittamaan konkreettisesti valmiiksi vauvaa varten. Tämä on tosi iso juttu, koska siten ei tarvitse vuorata kotia vauvan tarvikkeilla, jos ei vielä ole siihen valmis. Voit hakea hankinnat vaikka vasta sitten, kun vauva on jo syntynyt. Valinta on sinun. 

 

Lastentarvike on suomalainen perheyritys, joka on palvellut suomalaisia vauva- ja lapsiperheitä jo yli 50 vuotta. Heiltä löytyy myymälä peräti 17 eri paikkakunnalta Helsingistä Rovaniemelle sekä tietysti verkkokauppa. Itse olemme asioineet heidän liikkeissään Seinäjoella, Vaasassa sekä Vantaan Tammistossa ja Varistossa. Jokaisessa liikkeessä meidät on kohdattu hyvin lämpimästi. He ovat Suomen suurin lastentarvikkeiden maahantuoja ja saman katon alta löydät kaikki suosituimmat merkit. Hyvästä palvelusta kertoo esimerkiksi sekin, että autoistuimia hankkiessamme ne ovat sovitettu myyjän kanssa autoon ja katsottu, että miten ne ovat oikein kiinni. Tai esimerkiksi se, että vaunut on saanut noutaa kasattuna eikä ole tarvinnut itse pähkäillä ohjeiden kanssa ja kantaa pakkauspahveja kierrätykseen. Kannattaa lukaista heidän sivuiltaan uutiset-otsikon alta monia hyviä vinkkejä tarvikkeiden hankintaan. Listaan alas myös omat must have-suosikkini!

Meidän must have-lista:

 • Hyvät vaunut! Näihin kannattaa panostaa, sillä ne ovat käytössä joka päivä pitkän aikaa! Olen täysin rakastunut uusimpaan hankintaamme: Bugaboon Donkey 5-vaunuihin! Ne ovat todella kevyet työntää, menevät sisarusosankin kanssa kaikista mahdollisista oviaukoista ja rampeista, näyttävät kauniilta, ovat tukevat ja mikä parasta, menevät kasaan superhelposti!
Bugaboo donkey sisarusrattaat
Bugaboo donkey sisarusrattaat
Bugaboo donkey sisarusrattaat
 • Trip trap-tuoli ja siihen newborn-lisäosa! Vastasyntyneelle tarkoitettu lisäosa on ollut meillä kovassa käytössä molempien lasten kanssa. Tuolin avulla vauvan saa nostettua ruokapöydän tasolle seurustelemaan, kun itse syö ja nykyisessä elämäntilanteessamme se on ihan mahtava, koska isosisko ei ylety vauvaan. Tuoli on usein meillä esimerkiksi keittiössä, kun teen ruokaa tai kodinhoitohuoneessa, kun käärin pyykkejä. Vauvan saa sen avulla mukaan kotitöihin eikä isosisko pääse hoitamaan vauvaa liian innokkaasti.
trip trap lastentarvike
trip trap lastentarvike

• Hyviä unia varten molemmille lapsillemme on hankittu ylisöpöt Moonie-puput, jotka tuottavat Pink noise -kohinaa ja muita luonnosta äänitettyjä ääniä. Moonie humiseva unipupu on varustettu itkusensorilla, joka tunnistaa itkun, ja aloittaa automaattisesti rauhoittavan äänen tuottamisen 30 minuutin ajaksi. Lisäksi pupun masussa on valo, joka on helpottanut yösyöttöjä.

• Unia helpottaa myös Emman unipussi, jossa vauva saa kädet luonnolliseen asentoon ylöspäin, mutta ei kuitenkaan herää esimerkiksi moro-refleksiin. Molemmilla lapsillamme pussit on todettu toimiviksi! Kapalo ajaisi saman asian, mutta en ole tuntenut sitä jotenkaan omaksi tavaksi.

vauvan uni
vauvan uni
 • Makuuasentoon menevä turvakaukalo! Meidän kaukalomme on ollut Maxi-Cosin Marble ja se on ollut todella hyvä! Sen ainoa miinus on, että se on itsessään aika painava kantaa. Ajamme paljon autolla ja meille on ollut tosi tärkeää, että vauvalla on hyvä asento matkustaessa. Makuuasentoon menevässä kaukalossa vauvan asento on mukava ihan pienestä alkaen eikä vauva ole mytyssä.
 • Adapterit kaukalolle rattaisiin/vaunuihin! Suosittelen ehdottomasti hankkimaan vaunuihin sopivat adapterit kaukaloa varten. Meillä on adapterit sekä vaunuihin että matkarattaisiin. On erittäin näppärää, ettei tarvitse pientä vauvaa nostaa pois kaukalosta, vaan saat sen kaukaloineen päivineen nostettua vaunuihin/rattaisiin esimerkiksi kauppareissun ajaksi.
 • Hyvät matkarattaat! Varsinkin yhden lapsen kanssa nämä ovat ihan must! Vaikka vaunut menevät kätevästi kasaan, niin matkarattaat ovat loistava lisä! Ne menevät pieneen tilaan ja palvelevat pitkään! Olen rakastunut meidän matkarattaisiin, koska ne ovat niin monipuoliset! Ne ovat ainoat matkarattaat, joissa lapsemme on suostunut istumaan pitkiäkin aikoja, koska niiden asennon saa säädeltyä täysin mielen mukaiseksi. Monissa matkarattaissa asento jää melko takanojaiseksi, mutta Maxi-Cosin Leona 2 rattaissa asennon saa täysin pystyyn tai vaikka täysin nukkuma-asentoon. Lisäksi rattaisiin saa adaptereilla turvakaukalon kiinni. Olemme käyttäneet näitä paljon molempien lasten kanssa! Näihin olisi saatavilla myös vaunukoppa pienelle vauvalle. Lisäksi rattaissa on tarpeeksi isot renkaat, jotta niillä pääsee monenlaisella alustalla eteenpäin.
matkarattaat lastentarvike
matkarattaat lastentarvike
 • Padwico-itkuhälytin! Pitkä kantama, helppo käyttää ja näyttää lämpötilan! Itselleni on ollut tosi vaikea arvioida esimerkiksi vaunujen lämpötilaa eri säillä, jolloin itkuhälyttimestä on ollut tähän tosi iso apu!
 • Sivuvaunuksi sopiva Emman ensisänky vauvalle! Esikoisemme kanssa meillä oli sängyn vieressä osan ajasta pinnasänky, josta oli laita alhaalla. Se vei melko paljon tilaa makuuhuoneestamme ja kulkeminen sänkyyn oli vaikeaa, kun seinän viereen ei jäänyt tilaa. Emman ensisänky menee pieneen tilaan ja vauva on helppo napata siitä tissille, kun sängyn laita on alhaalla ja sänky kiinni meidän sängyssämme. Lisäksi omalla kohdallamme on iso apu ollut siitä, että sängyn toisen pään saa säädettyä korkeammalle kuin toisen. Näin helposti pulautteleva lapsemme on saanut paremmat unet, kun jalkopää on matalammalla.
 • Kääntyvä turvaistuin isommalle lapselle! Kun esikoisemme siirtyi pois turvakaukalosta, valitsimme hänelle Maxi-Cosin kääntyvän turvaistuimen. Sen saa myös kolmeen erilaiseen asentoon. Suosittelen ihan ehdottomasti tuota kääntyvää mallia, koska se helpottaa lapsen laittamista autoon huomattavasti. Lisäksi tässä istuimessa ihana pieni lisäapu on automaattisesti ylös ponnahtavat turvavyöt, jolloin niitä ei tarvitse kaivaa lapsen alta, vaan ne pysyvät kätevästi ylhäällä koko ajan.
 • Tilava hoitolaukku! Esikoisellamme oli tyylikäs laukku, mutta se oli erittäin epäkäytännöllinen käyttää. Nyt hankimme uuden Lässig-hoitolaukun tai itseasiassa kaksi! Matkarattaissamme on koko ajan kiinni pieni laukku, jossa on molemmille lapsille vaipat ja kosteuspyyhkeitä. Tämä isompi reppu on ollut käytännössä toimiva, kun liikumme yhtään kauemmaksi. Sinne mahtuu kätevästi kaikki tarvittava ja siinä on useita eri taskuja. Se on myös kätevä heittää tarvittaessa selkään!

Lisäksi vielä kesän must have-lista:

 • HYVÄ hyttysverkko! Ihan super ärsyttävää on yrittää laittaa liian pientä hyttysverkkoa niin, että se istuu eikä jää aukkoja. Suosittelen ostamaan Emman hyttysverkon! Se on iso ja kestävä!
 • Niskaa suojaava hattu sekä uimaan mennessä pitkähihainen paita!
 • Hyvät aurinkolasit, jotka istuvat mukavasti!

 

Toivon, että näistä vinkeistä on sinulle hyötyä, kun hankit tarvikkeita lapsellesi. Ota yhteyttä lähimpään Lastentarvike-myymälään, niin saat apua askarruttaviin kysymyksiin ja voit vaikka varata itsellesi yksityisen ostosajan.

 

Ihanaa kesää!