Panostusta parisuhteeseen!

Kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Krapin kanssa <3!

Otsikkokin sen jo kertoo, että tämän tekstin aiheena on parisuhde. Olemme olleet Juhan kanssa yhdessä teini-ikäisistä saakka ja elokuussa yhteistä matkaa tulee täyteen jo 19 vuotta. Naureskelin juuri ääneen, että olemme kohta olleet yhdessä yhtä kauan kuin mitä olemme asuneet lapsuuden kodeissamme. Muutimme parikymppisinä yhteiseen asuntoomme Helsinkiin opiskelemaan. Elämässä ehtii tapahtua paljon 20 vuoden aikana, joten lienee pieni saavutus, että olemme matkanneet koko sen ajan samaan suuntaan. Ei varmasti aina samalla polulla, mutta ei sen niin väliä, kun suunta on oikea ja polut kulkevat vähintäänkin vierekkäin.

 

Kun luet blogiani täällä Kierronverrantoivoa.fi-sivustolla, niin olet varmasti voinut törmätä muihinkin kirjoituksiini ja tiedätkin mahdollisesti, että meidän matkamme vanhemmiksi ei tapahtunut nappia painamalla. Pitkä lapsen yrittäminen ja toivominen oli myös laukaiseva tekijä tämän koko sivuston perustamiselle ja podcastin aloittamiselle tahattomasta lapsettomuudesta. Jos et vielä ole lukaissut tarinaamme, niin löydät sen klikkaamalla tästä. Monet, jotka ovat kokeneet tahatonta lapsettomuutta tai lapsitoiveen toteutuminen on syystä tai toisesta viivästynyt, tietää, että se voi olla (lue: on) todella raskasta aikaa parisuhteelle. Aihe on niin henkilökohtainen, että siitä voi olla vaikea puhua. Toinen voi käsitellä asiaa eri tavalla ja helposti voi tuntua, ettei se olisi hänelle yhtä tärkeää tai puoliso hautautuu töihin eikä halua puhua asiasta. Oli niin tai näin, niin uskon, että lapsettomuuden kokemukset ovat parisuhteelle aina jonkin asteinen kriisi.

 

Parisuhteen koettelemukset eivät välttämättä ollenkaan pääty siihen, kun raskaustesti näyttää plussaa. Siitä alkaa uusi kausi, johon voi tilanteesta riippuen mahtua paljonkin pelkoa ja ahdistusta sekä tietämättömyyttäkin siitä, että mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Kun päästään niin onnelliseen pisteeseen, että lapsi saadaan syliin asti, niin viimeistään siinä kohtaa parisuhde muuttaa väkisinkin muotoaan. Enää ei olla vain minä ja sinä parisuhteessa. Ollaan me ja lapsi, kolmen hengen yksikkö. Emme tietenkään kukaan omista lapsiamme ja he ovat täysin omia yksilöitään omine persoonineen ja ajatuksineen, mutta toiveajattelua on, että parisuhde säilyisi entisellään lasten tultua. Totuus on, että lapset vievät aimo osan vanhempiensa huomiosta varsinkin ensimmäisten elinvuosiensa aikana ja niin sen kuuluukin mennä. Parisuhde muuttuu ja saa muuttua, mutta tärkeää on, ettei sitä unohdeta.

PITÄÄKÖ PARISUHDETTA HOITAA?

Puhun nyt vain omasta puolestani ja omista tuntemuksistani käsin, mutta vastaus otsikon kysymykseen on, että kyllä. Ehkä sana “hoitaa” on vähän erikoinen, mutta parisuhteeseen pitää ehdottomasti panostaa. Siihen pitää panostaa aikaa ja huomiota, eikä luottaa, että se pysyy hyvänä ja toimivana itsestään. Vaikka olisi kuinka hyvä parisuhde, niin miten hyvä se on, jos ei viiteen vuoteen ehdi puhua kumppanin kanssa kunnolla, mennään pelkästään läpsystä vaihtoa, ollaan väsyneitä ja ärtyneitä, kun toinen ei lue ajatuksia ja kaadutaan sänkyyn lopen uupuneina vain aloittaakseen seuraavana päivänä alusta? En usko, että mikään parisuhde kestää hyvänä, jos siihen ei yhtään panosta.

 

Meille on käynyt niin onnekkaasti, että meitä on siunattu kahdella upealla tyttärellä ja arjestamme ei todella vauhtia puutu. Matka tähän ei ole ollut itsestäänselvyys, kuten aiemmin kirjoitinkin ja olemme tilanteesta kiitollisia joka päivä. Siitä huolimatta kahden pienen lapsen kanssa arki on vauhdikasta ja se väsyttää ja kuormittaa meitä molempia. Varsinkin, kun toimimme molemmat yrittäjinä, niin painetta tulee joka tuutista. Silloin on tosi helppo purkaa kaikki oma ärtymys toiseen ja unohtaa, että mehän ollaan tässä yhdessä tiiminä. Varsinkin, jos monena päivänä on paljon aktiviteetteja ja menoa ja meininkiä eikä ehdi istua toisen kanssa alas, niin paljon helpommin suusta lentää salamat kuin suudelmat.

Meillä on aina ollut tosi kukoistava parisuhde omasta mielestäni. Meillä on paljon rakkautta ja arvostamme toisiamme sekä tekemisiämme. Juha ihailee minun aikaansaannoksiani ja sanoo sen ääneen sekä minä tietysti vastavuoroisesti olen todella ylpeä hänen saavutuksistaan. Olemme kiinnostuneita toistemme asioista, töistä ja harrastuksista. Juha lähtee mielellään mukaan tallille ja itse olen suorittanut golfin green cardin hänen seuranaan, enkä jää pulaan, jos istun pokeripöytään ottamaan erän Texas Holdemia. Ei minua se pokeri ole koskaan mukanaan vienyt eikä Juhakaan mikään heppahullu ole, mutta olemme kiinnostuneita toistemme jutuista ja samalla olemme saaneet viettää yhdessä aikaa. Oma mielipiteeni on, että molemmilla pitää olla omia juttuja, joista ollaan molemmin puolin kiinnostuneita, mutta sitten on hyvä olla myös niitä yhteisiä juttuja, niin pysyy kultainen keskitie.

Mitä tapahtuu, kun hyvään parisuhteeseen syntyy kaksi pientä lasta pienellä ikäerolla? Tapahtuu elämä ja ruuhkavuodet, yhtäkkiä yhteistä aikaa ei ole minuuttiakaan ja kun viimein saa maailman valmiiksi illalla, niin sitä tulee helposti istahdettua sohvalle puhelin kädessä, kunnes kaatuu väsyneenä nukkumaan. Ei sitä enää niin helposti lähdetä yhdessä tekemään iltatallia tai mennä iltalenkille ihailemaan taloja ja haaveilemaan uudesta kodista! Lapset saavat meiltä päivässä satoja pusuja ja haleja, jolloin samalla omatkin läheisyystarpeet täyttyy niin, että puolisolle meinaa unohtua muiskauttaa suukko tai silittää hellästi ohi kävellessä. Aiemmin pienet hellyydenosoitukset tapahtui niin automaattisesti, että niiden olemassaolon huomasi vasta, kun ne puuttuivat. Parisuhde, joka on aiemmin hoitunut melkein automaattisesti, vaatiikin nyt panostusta ja hoitoa, joten niin me päätettiin tehdä!

PANOSTUSTA PARISUHTEESEEN

Kai sitä vanha koirakin voi oikeasti oppia uusia temppuja? Ainakin aiomme yrittää! Olen ihaillut yhden kaverini somesta, kun he pitävät miehensä kanssa joka viikko treffejä itse tehdyn ruuan ääressä. Ihan joka viikkoisiin deitteihin emme vielä ole pystyneet, mutta olemme kuitenkin jo aloittaneet! Kaikki varmasti alkaa siitä, että tekee sellaisen huomion, että parisuhde vaatii panostusta ja aikaa, ja jos sitä ei järjestä, niin sitä ei automaattisesti mistään tule. Lisäksi läheisyyttä on helppo lisätä pienillä eleillä ja meidän bravuuri pikkulapsiarjessa on ollut yhteiset saunahetket ja se, että Juha pesee mun hiukset. Se voi kuulostaa hassulta, mutta kannattaa kokeilla! Se on ihanaa! Ehkä tosin vähän toispuoleista läheisyyttä, kun itse saan vain nauttia, mutta molemmat tykkää, niin mikäs siinä! Tämä tapa tuli meille vahingossa raskausaikana, kun voin niin huonosti, etten jaksanut seistä edes hiustenpesun ajan ja se on jäänyt tavaksi silloin, kun on aikaa istuskella pitkän kaavan mukaan saunassa. 

Toinen asia, johon olemme pyrkineet keskittymään on, että meillä on yhdessä aina jotain mitä odottaa! Olemme nauttineet aina todella paljon hyvissä ravintoloissa käymisestä ja parasta mitä tiedämme on istua tunti tolkulla herkullisen ruuan ja hyvän viinin äärellä. Nostimme tämän vielä seuraavalle tasolle viimeksi, kun kirjoitin parisuhteen hoidosta blogiin. Vierailimme silloin nimittäin Krapilla syömässä ja samassa fiilistelimme häitämme, jotka tanssittiin siellä viitisen vuotta sitten! Miten ihanaa oli sukeltaa rakkauskuplaan ja jatkaa iltaa vielä Krapin Pajalle kuuntelemaan Ida Paulia & Kalle Lindtrothia. Ilta oli täydellinen ja siitä voit lukaista tästä. Ainoa asia, joka jäi silloin harmittamaan oli, että ilta loppui liian pian ja piti lähteä kotiin. Silloin syntyi idea järjestää pidemmät treffit Krapille ja nauttia upeasta miljööstä, ruuasta ja Krapin mahdollisuuksista pidempään. Nyt oli aika laittaa toive toteen! Varoitan jo etukäteen, että tämä konsepti oli aivan ihana ja suosittelen kopioimaan koko reissun kaavan, niin saat täydelliset deitit kumppanisi kanssa! 

YHDEN VUOROKAUDEN RAKKAUSLOMA KAHDESTAAN

Tuumasta toimeen ja hyvästä ideasta toteutukseen! Luimme ensin Krapin Pajan puistokonserttien esiintyjätarjontaa ja mietimme, että milloin voisimme lähteä reissuun. Seinäjoelta on kuitenkin hiukan matkaa Tuusulaan saakka. Kesämme on täynnä töitä ja lisäksi meillä on häitä ja muita aktiviteetteja jo kalenterissa, niin päädyimme valikoimaan ajankohdaksi Arttu Wiskarin konsertin 27.6 eli viime viikon torstaina. Kesällä on tulossa vaikka mitä hyviä esiintyjiä, voit kurkata tarjonnan tästä!

Voin sanoa, että nautimme reissumme joka hetkestä täysin rinnoin! Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun olimme molemmat yön poissa lasten luota ja voi pojat, että odotin reissua! Siitä hetkestä, kun tiputimme lapset mummulaan ja käänsimme ratin kohti Tuusulaa, olimme vain me ja fokuksessa parisuhde. Höpötimme koko matkan kaikesta maan ja taivaan välillä (lue: töistä ja lapsista). Pysähdyimme matkalla lataamaan autoa ja jotenkin jo ajomatka tuntui lomalta, eikä ollut yhtään pitkä. Pakko myöntää, että aluksi piti oikein miettiä, että mistäs kaikesta me voitaisiin jutella, kun yleensä on niin vähän aikaa mennä mihinkään muihin kuin päivän polttaviin aiheisiin. 

Perille päästyämme meitä odotti aivan IHANA hotellihuone ja siellä skumppapullo jääkaapissa. Hotellihuone oli samanlainen kuin häidemme aikaan ja todella nautimme sen jokaisen yksityiskohdan fiilistelystä, koska se toi mieleen heti ikimuistoiset häämme! Nautimme kuohuvaa ja minä laittauduin samalla, kun Juha hyödynsi tilaisuuden ja otti pienet nokoset. Parasta! Kauniissa Superior-huoneessamme oli tilava eteinen ja oleskelutila sekä iso kylpyhuone ja upea tassuamme! Luksusta vierailuumme toi pehmeät kylpytakit ja tossut, Nespresson kahvinkeitin, iso ja hyvä sänky sekä tietysti pullo skumppaa! Juha haikeana katseli ikkunoista avautuvaa upeaa golf-kenttää ja lupasi, että otamme vierailustamme joka vuotisen tradition, mutta ensi kerralla olemme sen verta pidempään, että hän ehtii käydä pelaamassa! Krapilta löytyy monenlaisia majoitusmahdollisuuksia hotellihuoneista tunnelmalliseen aittamajoitukseen! Kannattaa kurkata huoneista ja muista majoitusvaihtoehdoista tarkemmin täältä! 

TANSSIA, PUSSAILUA & HERKULLISTA RUOKAA JA JUOMAA

Mitä muuta illan tarvitsee edes sisältää ollakseen täydellinen kuin otsikossa olevat jutut? No ei oikeastaan muuta, tai toki siis se hyvä seura, mutta se lienee edellytys tuolle pussailulle. Ensimmäisenä suuntasimme illalliselle kesäravintola Mankeliin, jossa häitämme tanssittiin syyskuussa 2018. Voin sanoa, että ilta oli kaikin puolin ihana ja jos vain mahdollista, niin vielä tunnelmallisemman siitä teki se, että samalla muistelimme häätanssin askeleita ja muita jännittäviä hetkiä häistämme. Illalliselle oli katettu herkullinen alkuruokapöytä, joka sisälsi erilaisia salaatteja, Mankelin sillivalikoiman, kylmäsavustettua lohta ja Krapin oman palvaamon palvilihaa ihan vain muutaman herkun mainitakseni. Pääruuat tulivat lautasannoksina. Minä valitsin kalaa ja Juha otti naudan sisäfilepihvin. Jälkiruuaksi tarjoiltiin sopivan makeat ja kirpsakkaat passionpannacotat marinoiduilla marjoilla. Krapin ja Mankelin ruuat ovat tehneet meihin lähtemättömän vaikutuksen ja niin tälläkin kertaa! Ruoka oli kertakaikkisen herkullista! Koko menun voi kurkata tästä! Mankelissa voi syödä myös a´la carte-listalta, josta esimerkiksi itseäni houkutteli toast skagen ja herkullisen näköinen parsarisotto ja chilimarinoidut jättikatkaravut! Ruokiin voi tutustua etukäteen tästä!

Ruuan jälkeen suuntasimme pihan poikki kohti Krapin Pajan puistoaluetta, jossa konsertti järjestettiin. Krapin miljöö on niin ihana risteilevine polkuineen ja kauniine rakennuksineen. Olen tykännyt kovasti, että sekä Pajalla oleviin konsertteihin että tänne Pajan puistokonsertteihin on järjestetty istumapaikat kaikille ja ne ovat ennalta määrätyt. Ulkokonsertissa oli tottakai varattu paljon tilaa myös jorailemiselle, mutta oli myös ihanaa vain istuskella rauhassa omalla paikalla ja nauttia musiikista. Krapin verkkokaupasta sai tilattua omalle paikalle etukäteen juotavaa ja syötävää, joka oli kyllä hyvä veto, niin ei tarvinnut yhtään jonotella. Itse tilasimme valmiiksi olutta ja pikku pullon skumppaa! Verkkokaupan koko tarjonnan voi katsastaa tästä!

Arttu Wiskari oli ihan super! Oli hauskaa, että melkein jokainen biisi oli jonkun asteinen radiohitti, joten jopa minä tiesin melkein kaikkien laulujen sanat ja musiikki vei mukanaan! Oli ihan mieletön arjen irtiotto istua upeassa säässä kauniissa kesäillassa käsikädessä oman aviomiehen kanssa ilman, että olisi kiire yhtään mihinkään. Oli kertakaikkiaan ihanaa! Keikka loppui ihan liian äkkiä, sillä aika meni siivillä! Onneksi livemusiikkia pystyi kuunnella vielä Pajan edessä, kun Teemu ja Mikko Duo vetivät omat settinsä vielä Artun keikan jälkeenkin. Oli ihana istua nauttimassa tunnelmasta ja seurasta ihan rauhassa. Oltiin ilmeisesti söpö näky, kun ohitsemme kävellyt nainen sanoi yhtäkkiä, että saako ottaa teistä kuvan meille muistoksi. Sehän meille sopi!

Kannattaa muuten tilata konsertteihin liput ajoissa, sillä paikat määräytyvät lippujen ostojärjestyksen mukaisesti. Toki jokaiselta paikalta on hyvä näkyvyys ja kuuluvuus ja aina voi siirtyä tanssimaankin, jos musiikki vie mennessään. Suosittelen myös varaamaan majoituksen, niin voi istua iltaa kaikessa rauhassa vielä kesäravintola Mankelinkin puolella, kuten itse teimme. Meidän vatsat oli edelleen täynnä illalliselta, joten pysyimme juomalinjalla, mutta puistoalueella olisi ollut Leipovien leidien pop up -kahvila ja Pretty Boy Wingery streetfood-myyntipiste, joista sai makeita ja suolaisia herkkuja ilman ennakkovarausta. Siirryimme pikkuhiljaa Mankelin puolelle fiilistelemään täydellistä treffi-iltaa ja nautimme aurinkotuoleissa toistemme seurasta. Ihan parasta oli, että matka höyhensaarille oli tosi lyhyt, kun väsy alkoi painamaan. Voin kertoa, että melkein paras osuus oli käpertyä toisen kainaloon hotellin valkeisiin lakanoihin ja nukkua kokonainen yö ilman yhtäkään herätystä. Ai että! 

Aamupalaa ja kesäteatteria

Pakko myöntää, että muutaman kerran heräsin yöllä ihmettelemään, että missä olen. Oli niin outoa ja ihanaa, kun sai kääntää kylkeä ja jatkaa unia, vaikka uni katkesikin hetkittäin. Monta vuotta putkeen joku on herättänyt vähintään kerran pari yössä, joten yksi yö ilman lapsia oli silkkaa luksusta! Aamulla suuntasimme Mankeliin aamiaiselle ja se oli kyllä kaiken kattava! Pöytiin oli katettu toinen toistaan herkullisempia ruokia ja iso osa oli lähellä tuotettuja tuotteita. Pöydästä löytyi mm. luomujugurttia, Krapin granolaa, muroja, paahdettua pähkinäsekoitusta, Suomalaisia marjoja, hedelmiä, juustoja, savustettua lihaleikkelettä, kauden suolattua kalaa, kasviksia, keitettyjä luomukanamunia, karjalanpiirakkaa, leipiä, uuniohrapuuro, munakokkelia, nakkeja, palvipekonia, smoothieta, mehuja, kahvia, teetä, voisarvia, Krapin hillokkeita, Suomalaisia pientilajuustoja, pikkuleipiä ja makeita kahvileipiä. Jokainen tarjolla oleva ruoka oli kertakaikkiaan todella hyvää! Pöydät eivät notkuneet miljoonaa eri sorttia, vaan tarjolla oli oikeasti laadukkaista raaka-aineista valmistettu aamiainen. 

Yksi reissumme parhaista osuuksista oli luvassa seuraavaksi: AAMUSAUNA! Majoitukseen kuului saunavuoro ja me olimme varanneet sen aamuun. Krapilta löytyy myös savusauna, mutta tämä majoitukseen kuuluva saunavuoro oli hotellin alakerrassa olevassa sähkösaunassa. Oli ihanaa laittaa pehmeät kylpytakit päälle ja kävellä tossuissa käytävän toiselle puolelle tunnelmalliseen saunatilaan. Pukuhuoneessa meitä odotti kynttilät, kannullinen vettä ja ihania tuotteita, joilla sai tehdä esimerkiksi vartalokuorinnan. Aamusauna oli todellista luksusta ja se auttoi heräämään uuteen päivään. Saunan jälkeen otimme puolen tunnin päikkärit ja aloimme pikku hiljaa valmistautua huoneen luovutukseen. Oli haikeaa paikkailla kasseja juuri, kun olimme päässeet vauhtiin, mutta onneksi meillä oli vielä ihanaa ohjelmaa edessä päin! Seuraavaksi suuntasimme nimittäin Mankelin kesäisen lounaspöydän kautta Krapin puistossa sijaitsevaan kesäteatteriin!

Kesäteatterissa Keski-Uudenmaan Teatteri esitti ihan mielettömän hauskan esityksen nimeltä “Tuplakupla”! Kyseessä oli varmasti yksi parhaita teatteriesityksiä, joita olen koskaan nähnyt! Esityksen punaisena lankana oli tuulettaa perinteistä parisuhdenormia ajatuksella “miksi tyytyä yhteen?”. Päähenkilönä toimi Hantta, joka ei uskonut perinteiseen avioliittoon, vaan eli kahden miehen kanssa. Ainoa ongelma oli, että nämä miehet eivät tienneet toistensa olemassa olosta ja myös heillä itsellään oli omat vaimot. Tilanne kärjistyi ja valkoiset valheet menivät niin mutkalle, että meinasi jo olla hankalaa pysyä perässä, että kenelle kerrottiin minkälainen satu ja kuka puhui totta. Kyseessä oli tosi hauska parisuhdekomedia, josta tuli todellinen farssi. Meitä kovasti nauratti, kun Hantan ystävä Anne oli muuttanut kuulemma kauas kaikesta, eikä hän siksi ollut nähnyt ystäväänsäkään ikuisuuteen. Hänen miehensä oli nimittäin raahannut hänet PERÄSEINÄJOELLE, jonka hän oli lyhentänyt sanaksi PERSE. Seinäjokiseen vitsi osui ja upposi. Tänne kannattaa kyllä suunnata katsomaan show omin silmin! Esityksiä näkyi olevan elokuun loppuun saakka. Vinkki! Kannattaa tilata etukäteen Krapin verkkokaupasta tarjoilut väliajalle, niin ne odottavat nimelläsi pöydässä eikä tarvitse jonotella. Voin suositella kahvia ja pullaa sekä tottakai kannattaa myös ottaa lasit kuplivaa! Jos menisin itse iltanäytökseen, niin varaisin väliajalle viinit ja Krapin tapaksia ja suuntaisin esityksen jälkeen illalliselle Mankeliin. Etukäteen varattavia tuotteita voi katsoa täältä!

 

Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja niin kävi myös tälle ihanalle parisuhdereissulle! Melkein tippa tuli molemmille linssiin, kun fiilisteltiin vielä autossa täydellsitä irtiottoa arjen hälinästä. Oli myös kova ikävä lapsia, joten oli ihanaa lähteä, mutta samalla olisi ollut ihanaa jäädä! Ensi kesänä viimeistään tulemme takaisin katsomaan Krapin puistojuhlia ja varaamme heti kaksi yötä!

Lämmin kiitos kaikesta ihana Krapi – Nähdään taas!

Rakkaudella 
Jaana