Lapsettomuushoidot & tahaton lapsettomuus koskettavat ihmisiä eri elämäntilanteissa – Podcastin nauhoitukset Tampereella

Podcastin kolmas kausi starttasi tällä viikolla! Jännittävää! Tuntuu tosi hyvältä päästä jakamaan uusia jaksoja ja sitä kautta antamaan tärkeää vertaistukea monelle. Olen kiitollinen luottamuksesta kaikille haastateltaville. Niin moni on tullut kertomaan tarinaansa sekä puhumaan tosi avoimesti näinkin arasta aiheesta. Lämmin kiitos! Uskon, että näiden tarinoiden nauhoittamisella on tärkeä merkitys sekä kertojalleen että kuulijoille. Ne auttavat samassa tilanteessa olevia, mutta antavat myös toivoa ja lohtua.

 

Olen tehnyt podcastin kolmatta ja neljättä kautta vähän lomittain ja olenkin tähän mennessä nauhoittanut 15 erilaista jaksoa tulevia kausia varten. Pari on vielä tulossa etänauhoitukseen. Huikea määrä erilaisia kokemuksia, tunteita ja vaiheita. Tänään kerron hieman tarkemmin Tampereen nauhoitusreissusta ja pääset kurkistamaan kulissien taakse!

lapsettomuus podcast
lapsettomuus podcast

Nauhoitusmatka Tampereelle

 

Tampere on huomattavasti lähempänä Seinäjoen lakeuksia kuin Helsinki, mutta siitä huolimatta useamman tunnin ajomatka päivittäin edestakaisin kuulosti jo ajatuksena liian raskaalta. Sen takia päädyimme siihen, että lähdemme taas koko perhe reissuun! Nauhoituksia oli luvassa useita ja aloitin reissun suunnittelun miettimällä, että missä jaksojen äänittämiset olisivat kätevintä toteuttaa. Olen majoittunut Tampereella useita kertoja erilaisissa hotelleissa ja olin kovasti tykästynyt rautatieaseman läheisyydessä olevaan Solo Sokos Hotel Torni Tampereeseen! Siinä yhdistyy monta hyvää seikkaa, joita itse arvostan matkailussa. Ihanat, uudet ja todella siistit huoneet, herkullinen aamupala ja keskeinen sijainti. Hotellille on kätevä saapua sekä julkisilla että omalla autolla. Ajattelin heti, että se olisi paikka, johon kaikkien olisi helppo tulla ja sinne olisi mukava vastaanottaa vieraat.

Otin yhteyttä Solo Sokos Hotel Torni Tampereeseen ja kerroin tulevani nauhoittamaan podcastia tahattomasta lapsettomuudesta.  He pitivät aihetta erittäin tärkeänä ja tarjosivat meille aivan ihanan huoneen majoittumiseen ja nauhoitusten tekemiseen. Kuten kerroin, niin olen aiemminkin majoittunut Tornissa, mutta en ollut ennemmin ollut tällaisessa huoneessa, jonka nyt saimme! Kyseessä oli 16. kerroksessa sijaitseva kulmahuone, josta oli näkymät kahteen suuntaan Tampereen kattojen ylle! Olin aivan mykistynyt ihastuksesta heti siitä hetkestä alkaen, kun avasin huoneemme oven! Meillä oli ihanan iso eteinen, johon saimme vaunut kätevästi ilman, että ne olivat koko ajan tiellä. Kylpyhuoneesta löytyi iso amme ja erillinen suihku. Huone oli todella iso ja sinne mahtui kätevästi myös matkasänky. Sieltä löytyi erillinen sohva ja nojatuoli, joissa vauvan oli kätevä napata välihuikat tissillä nauhoitusten lomassa. Voisin sanoa, että huone oli aivan täydellinen meidän perheellemme! Ihanan paljon tilaa ja mahdollisuus pötkötellä sängyllä samalla, kun katselee hulppeita maisemia! Näissä puitteissa ei tuntunut hullummalta herätä kuudelta aamulla katsomaan Olympialaisten jääkiekon finaalia ja kannustaa Suomi voittoon!

Podcastin vieraat

 

Ensimmäisen nauhoituksen vieraaksi sain Susanna Juntusen Turusta. Susanna on hyvinvointialan yrittäjä ja työskentelee monipuolisesti liikunnan ja hyvinvoinnin parissa. Susanna on tunnettu myös julkisuudessa, sillä hän on Miss Suomi ensimmäinen perintöprinsessa vuodelta 2008 ja hän on kilpaillut menestyksekkäästi vuosina 2013-2016 Bikini fitness-kilpailuissa. Hän tapasi miehensä tinderissä vuoden 2016 alussa. Susanna oli aiemmin ajatellut, ettei välttämättä halua omia lapsia. Miehensä tapaamisen jälkeen hänelle kuitenkin heräsi ajatuksia siitä, että mahdollisesti hän haluaisikin perheen. Susanna on kokenut tahatonta lapsettomuutta jo ensimmäisen lapsen kohdalla, mutta raskautuikin luonnollisesti munatorvien aukiolotutkimuksen jälkeen. Esikoisen syntymän jälkeen häneltä löydettiin kohdunkaulansyöpä ja hän luuli, ettei enää voisi saada lisää lapsia. Syöpä saatiin kuitenkin hoidettua leikkauksella, mutta leikkauksen takia hän ei voi raskautua enää luonnollisesti ja sen takia edessä oli IVF-hoidot. IVF-hoitojen avulla hän raskautui ensimmäisestä alkionsiirrosta. Iloa ei kuitenkaan kestänyt kauaa, sillä raskaus todettiin kaksosraskaudeksi ja todella suurten riskien takia raskaus päädyttiin keskeyttämään.

 

Tiesin Susannan saaneen positiivisen raskaustestin, kun sovin hänen kanssaan haastattelusta, mutta silloin ei ollut tiedossa, että raskaus keskeytyisi. Keskeytys tapahtui vain 1,5 viikkoa ennen nauhoituksen tekoa ja oli todella surullista jutella aiheesta. Olen kovin kiitollinen, että Susanna jaksoi tulla kertomaan tarinaansa podiin, sillä se varmasti antaa tukea ja lohtua monelle muulle saman kokeneelle. Susannan tarina oli nyt niin ajankohtainen, että hänen jaksonsa aloitti koko podcastin kolmannen kauden ja sen voit kuunnella klikkaamalla alta!

Susanna Juntunen IVF

Seuraavana pääsin juttelemaan seksistä ja seksuaalisuudesta yhdistettynä tahattomaan lapsettomuuteen psykologi, psykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Mirka Paavilaisen kanssa! Sanomattakin lienee selvää, että seksi ja raskauden yrittäminen kulkevat melko usein ainakin heterosuhteissa käsi kädessä. Jos yhdyntäseksi ei onnistu, ei raskaus ainakaan voi alkaa. Monet meistä myös tietävät, että kun lapsitoive pitkittyy, alkaa seksin harrastaminen maistua pakkopullalta ja siihen voi tulla kovia suorituspaineita. Miten näiden paineiden alla voi sitten suoriutua? Tästä ja monesta muusta seksuaalisuuden aihealueesta juttelemme Mirkan jaksossa!

lapsettomuus Mirka Paavilainen

Kerroinkin edellisessä postauksessani, että Helsingin reissulla pääsin haastattelemaan hedelmöityshoitoklinikka Ovumian asiantuntijaa Mari Sälevaaraa lahjasukusoluhoidoista. Sain todella paljon lisää tietoa aiheesta ja entistä enemmän arvostan heitä, jotka menevät luovuttamaan sukusolujaan. Tampereella sain kunnian päästä haastattelemaan Neaa, joka on luovuttanut munasolujaan peräti viisi kertaa! Aivan mielettömän upea teko! Nean kanssa juttelimme luovutusprosessista ja siitä, miten hän päätyi luovuttamaan munasolujaan ja mitä tunteita se hänessä herätti. keskustelemme muun muassa siitä, että miltä hänestä tuntuu ajatus, jos hänen sukusoluillaan alkunsa saanut lapsi ottaisi häneen joku päivä yhteyttä?

Tampereen reissulla pääsin toteuttamaan myös paljon toivotun jakson naisparien hoitoihin liittyen! Mirjami Makkonen kertoi minulle koskettavan tarinansa, johon kuului sekä elämäntilanteen aiheuttamaa sosiaalista lapsettomuutta, lapsettomuushoitoja itsellisenä naisena sekä myöhemmin parisuhteen myötä hoidot naisparina. Matkalle mahtui myös kipeitä keskenmenoja. Mirjamilla ja hänen vaimollaan on tällä hetkellä aivan ihana pieni lapsi, jonka matka sai alkunsa itselleni täysin uuden hoitotavan, reciprocal IVF:n avulla. Se on IVF-hoito, jossa käytettiin Mirjamin vaimon munasoluja, mutta Mirjamin kohtua eli Mirjami kantoi raskauden. En malta odottaa, että pääsen julkaisemaan tämän jakson teille!

Naispari IVF

Viimeisenä nauhoituksena Tampereen reissulla oli luvassa erittäin mielenkiintoinen aihe, nimittäin alkiodiagnostiikka! Tätäkin aihetta on toivottu kovasti! Pääsin juttelemaan aiheesta filosofian tohtori, hedelmöityshoitobiologi, tutkija ja PGT-asiantuntija Marisa Ojalan kanssa Tampereen Ovuamialle. Vaikka aihe on vaikea, niin Marisa sai kerrottua sen niin kattavasti ja yksinkertaisesti, että sain ainakin itse todella paljon lisätietoa siitä mitä alkiodiagnostiikka on ja mitä sen avulla voidaan selvittää. Marisa kertoi tarkemmin, että miten alkiodiagnostiikkaa toteutetaan ja missä tilanteissa sitä suositellaan käytettäväksi. Todella opettavainen jakso, joka kertoo selkeästi, että mistä koko hommassa on kyse!

alkiodiagnostiikka podcast

Matka Tampereelle oli kaikin puolin erittäin onnistunut! Nauhoitusten ohella saimme viettää perheen kesken laatuaikaa, jota ei todellakaan arjen tohinoissa ole liiaksi. Oli ihanaa, kun ei ollut kotitöitä tehtävänä, niin sai keskittyä 100% perheen kanssa olemiseen ja tuntui, että kerrankin ehti puolisonkin kanssa keskustella muustakin, kun arjen pyörittämiseen liittyvistä asioista. Kaikin puolin huippureissu ja todellista arjen luksusta!

 

Lämmin kiitos kaikille haastateltaville ja yhteistyöstä Solo Sokos Hotelli Torni Tampereelle sekä Hedelmöityshoitoklinikka Ovumialle. Löydät podcastin nimellä Kierron verran toivoa muun muasta spotifyista, iTunesista ja Suplasta! Kannattaa myös tulla seuraamaan meitä instagramissa, niin saat heti tiedon, kun uusia jaksoja on julkaistu!

 

Kiitos, kun luit!

Rakkain terveisin,

Jaana

 

Ps. Aivan ihana idea, kun hotellin aamupalalla sai omaan pöytään kahvipannun ja maitokannun! Ihan parasta, kun ei tarvitse nousta kesken herkuttelun hakemaan lisää kahvia!