Perätilan takia synnytystavaksi valikoitui suunniteltu sektio

Kirjoitus on jatkoa aikaisemmille kirjoituksilleni. Jos et vielä ole lukenut niitä, niin löydät ne täältä! Viimeksi kirjoittelin raskausajan kuulumisia ja samalla teemalla jatketaan. Viimeksi kirjoittelin raskausajan ihanuuksista ja vaivoista, kuten matalasta ferritiinistä. Matala ferritiini johti siihen, että sain kuin sainkin viimein ajan infuusioon ja voi onni ja autuus, miten mahtava juttu se oli! Vajaa kaksi viikkoa meni, että olo alkoi kohtentua. Jokapäiväiset levottomat jalat olivat taakse jäänyttä elämää kuten myös aivan järkyttävä väsymys ja uupumus. Tottakai iso kasvava vatsa ja raskaus ylipäätään vei voimia, mutta jaksoin ihan uudella puhdilla touhuta! Eli todellakin oli kannattava reissu siitäkin huolimatta, että kanyylin laitto onnistui vasta kolmannella yrittämällä. Nyt aion kuitenkin kertoa enemmän synnytykseen valmistautumisesta ja siitä, miten synnytystavaksi valikoitui suuniteltu sektio.

perätila sektio
perätila sektio

Kerroinkin aiemmin, että vauva istui tukevassa perätilassa viime lääkärin käynnillä ja saimme lähetteen vauvan koon ja perätilan vuoksi kontrolliin äitiyspolille. Aika oli 17.9, jolloin viikkoja oli kasassa tasan 36+0. Hieman ihmettelin tuota melko myöhäistä ajankohtaa, mutta monet sanoivat, että vauva ehtii kääntyä vielä moneen kertaan ja mahdollista ulkokäännöstä tehdään aikaisintaan noin 37 viikon tienoilla, jotta vauva ei kääntyisi takaisin perätilaan. Mikäli siis haluaisimme mahdollista ulkokäännöstä yritettävän. Minä, jos kuka halusin päästä synnyttämään alateitse. Toivoin todella kovasti, että edes yksi asia menisi tässä meillä luonnollisesti ja “normaalisti”. Olin ehtinyt melkein kolme vuotta valmistautua tulevaan synnytykseen lukemalla aiheesta ja kuuntelemalla kaikki mahdolliset äitiydestä ja synnytyksestä kertovat podcastit sekä äänikirjat. Suhtauduin synnyttämiseen todella innokkaasti ja odotin sitä kovasti! Se oli mielestäni samaan aikaan jännittävää, mutta todella mielenkiintoista. Sairaalakassit olin pakannut jo viikolla 20, kuten myös synnytystoivelistaa oli kassissa tulostettuna useampi kappale. 

Tein tietysti kaiken kotona tehtävän, jotta edistäisin vauvan kääntymistä oikein päin. Googletin ja tutkin erilaisia spinning babys-liikkeitä, istuin jumppapallolla, makasin pää alaspäin iltasin, kävin vyöhyketerapiassa ja akupunktiossa. Silti aina vatsaa silittäesssä tunsin pään seikkailevan vatsani yläosassa. Kun viimein lääkärin aika koitti viikolla 36+0, en ollut yllättynyt, kun ensitöiksi huomattiin vauvan olevan perätilassa. Meillä oli aivan ihana erikoistuva lääkäri, joka mittaili vauvaa tarkasti. Hän sai kuitenkin todella suuren painoarvion, 3700g, ja halusi kysyä toisenkin lääkärin mielipiteen tilanteeseemme. Siirryin ultrausgeelit vatsassa mieheni kanssa erikoislääkärin huoneeseen, jossa vanhempi lääkäri sivulauseessa esitteli itsensä samalla, kun lykkäsi anturin vatsalleni. Katsomatta kertaakaan meihin päin hän alkoi selittämään tälle meidän erikoistuvalle lääkärille tilannetta. “Eihän tälläisellä pään ympäryksellä voi edes harkita ulkokäännöstä, ei tämän kokoista lasta alateitse synnytetä”.  En enää muista kunnolla, että mitä muuta tämä erikoislääkäri laukoi tulemaan, mutta kertaakaan hän ei edes katsonut meitä ja tunsin kuinka kyyneleet alkoivat valua väkisinkin silmäkulmista. Mieheni piti minua kädestä ja tiesi vallanhyvin, että nyt mennään metsään ja pahasti. Eihän se lääkärin vika tietenkään ole, että meidän prinsessa istuu pylly edellä kohdussa ja on isokokoinen tyttö, mutta se tapa, miten hän asian kertoi ja ei kohdannut meitä mitenkään, oli kammottava. Olimme selkeästi opetustilanteessa, jossa me olimme tutkimuksen kohde emmekä asiakas tai potilas. Siitä sitten kyyneleet valuen siirryimme takaisin tämän meidän lääkärimme kanssa suunnittelemaan sektiota. Sektiota. Pahin pelkoni kävi toteen ja toiveeni alatiesynnytyksestä sai heittää romukoppaan. 

Suunniteltu sektio. Se on meidän synnytystapamme. Ei auta itkut markkinoilla. Vähän aikaa kesti, että totuin ajatukseen. Iso leikkaus pelotti ihan kamalasti. Jännitti ajatuskin siitä, että meidän pitää saapua sairaalaan täysissä “ruumiin ja sielun voimissa” synnyttämään tarkkaan ennalta tiedettynä ajankohtana. Piti valmistautua sekä isoon leikkaukseen että esikoisen synnytykseen samassa hetkessä. Lisäksi minua harmitti kaikki pikku asiatkin. En tuntisi miltä supistus tuntuu. Synnytystoivelista olisi täysin turha. Emme tarvitsisi eväitä, joita synnytyskassi oli ollut täynnä jo viikosta 20 saakka. Tiedän, täysin toissijaisia asioita kaikki, mutta juuri näihin pikkuasioihin oma keskittyminen hetkeksi siirtyi. Kaiken kaikkiaan pyörin muutaman päivän itsesäälissä siitä, että miksi aina minulle käy näin. Miksi minun pitää mennä kaikki vaikeamman kautta. Koin kovin huonoa omaatuntoa siitä, että minua harmitti tuleva synnytystapa niin paljon. Totuushan on, että olemme aivan helvetin onnekkaita, että ylipäätään tämä pieni ihme alkoi kehittyä kohdussani ja meillä olisi kohta pieni vauva sylissä. Tämä ajatus sai minut rauhoittumaan ja keskittymään tulevaan mahdollisimman avoimin mielin. Voin itse valita, että teen synnytyksestämme parhaan mahdollisen niillä eväillä ja voimavaroilla. joita minulla on, enkä keskity siihen, mitä en voi saada. 

sektio perätila
sektio perätila

Sektioon valmistautuminen

Hetken asiaa mietittyäni päätin, että me otamme kaiken irti tästä synnytyksestä. Valmistaudumme niihin asioihin, joihin voimme valmistautua. Kirjoitin uuden synnytystoivelistan, jossa käsiteltiin suunniteltua sektiota ja toiveitamme siihen. Sektiossakin voi esittää toiveita. Hyviä ajatuksia tähän sain Aktiivinen synnytys Ry:n sivuilta saatavasta esitteestä, jonka voit kurkata tästä. Lisäksi kuuntelin aiheesta podcasteja, yksi hyvä löytyy esimerkiksi Onnen kuplia-podcastista (jakso 26: sektio). Löydät sen klikkaamalla tästä. Monia muitakin hyviä podcasteja aiheesta löytyy ja niitä kannattaa kuunnella.Yksi esimerkki on erilaiset sektiosynnytystarinat esimerkiksi Sydänääniä-podcastissa.

 

Kävin läpi tulevaa päivää mielessäni ja mieheni kanssa. Mietimme toiveitamme ja listasin ne synnytystoivelistaan. Mietin myös, että mikäli pystyisin olemaan mahdollisimman rento toimenpiteessä, niin kehoni ei menisi kovaan jännitykseen ja oma oksitosiini saisi mahdollisuuden auttaa synnytyksen jälkeisessä toipumisessa. En tutkimut tätä asiaa sen enempää mutta päälläni päättelin, että jos kehon oma hormonitoiminta auttaa toipumaan alatiesynnytyksestä, niin miksei se auttaisi myös sektiossa. Siksi pyrin siihen, että olisin henkisesti valmistautunut tulevaan ainakin sen verran, että minua ei pelottaisi sen takia, etten tiedä mitä tapahtuu. Lisäksi toivoin, että en jäisi tilanteessa yksin. Se viikon 36 lääkärikäynti oli kamala, kun tuntui, ettei meitä kuultu eikä nähty. Tuntui, että meitä vain tutkittiin ja olimme opetuskappaleita. Sitä tunnetta en halunnut leikkaussaliin. Siksi kirjoitin synnytystoivelistan, jossa kerroin ajatuksistamme synnytyksestä sekä toiveistamme sektioon.  En ollut varma, että lukisiko sitä kukaan, mutta tein sen silti. Se oli tärkeä osa omaa valmistautumistamme tulevaan. Synnytystoivelistassa luki muutakin, mutta tässä oli toiveeni sektioon liittyen:

 

Sektioon liittyvät toiveet

 • PUOLISON LÄSNÄOLO KAIKKEIN TÄRKEIN TOIVE! Jos mahdollista, niin myös valmisteluiden aikana.

 • Sektio pelottaa. Toivoisin rauhallista toimintaa ja ajatusta siitä, että en ole vain toimenpiteiden kohteena vaan minulle kerrottaisiin missä mennään ja tunnelma olisi niin leppoisa, kun leikkaussalissa voi vain olla!

 • Tsemppaus, vitsit, huumori – kaikki toimii! Kunhan vain en ”jää yksin” tilanteeseen, joka minua pelottaa kovasti jo etukäteen!

 • Toivoisin mahdollisimman perhelähtöistä sektiota, jos vain oma ja vauvan vointi sen sallivat!

  • Toivoisimme, että vauva pääsisi ihokontaktiin heti synnyttyään. Toivoisin saavani vauvan rinnalle heti ja saavani pitää hänet siinä niin kauan kuin minua ommellaan ja mahdollisesti yrittää ensi-imetystä jo leikkaussalissa. Jos tämä ei ole mahdollista oman vointini takia, niin toivoisimme, että vauva pääsisi heti isän iholle ihokontaktiin.
  • Toivoisimme, että tarvittavat pesut, mittaukset ja muut toimenpiteet voitaisiin tehdä rauhassa myöhemmin ja ihokontakti toteutuisi heti syntymän jälkeen.
  • Toivoisimme ehdottomasti, että meitä ei erotettaisi ja, että puolisoni ja vauva voisivat pysyä kanssani niin kauan kuin minua ommellaan ja olisi kanssani heräämössä tai synnytyssalissa leikkauksen jälkeen.
  • En tiedä, että onko se mahdollista, mutta jos on, niin annettaisiin napanuoran sykkiä rauhassa ennen katkaisua.
 • Toivomme, että myös puolisolle kerrotaan, että mitä tapahtuu ja hänkään ei ”jää yksin” tilanteeseen, joka varmasti näyttää pelottavalta kaikkine monitoreineen ja leikkaussalin varustuksineen. Hänelle voi tulla tilanteessa huonovointisuutta, joten kaikki tsemppaus ja tuki myös hänelle ovat varmasti toimivia keinoja! Meihin puree huonokin huumori paremmin kuin liian totinen toiminta 🙂

 • Ajatus sektiosta pelottaa senkin takia, että olemme käyneet läpi lapsettomuushoidot ja tämä pienokainen on saanut alkunsa IVF-hoidoilla. Olemme lukeneet/kuulleet, että sektiohaava/-arpi saattaa aiheuttaa haasteita uuden raskauden alkamiselle. Jos mitenkään on mahdollista välttää kaikki sellainen, mikä aiheuttaisi haasteita tulevaan uuteen raskautumiseen, niin vältetään. Toivomme kovasti sisaruksia pienokaisellemme, jos niitä meillä suodaan.

Unelmieni babyshowerit

Raskauden loppuaika ei ollut pelkkää jännittämistä ja valmistautumista sektioon. Se sisälsi paljon ihaniakin asioita, kuten maailman parhaimmat vauvakutsut sekä muutenkin vauvan tuloon valmistautumista ja kodin valmistelua. Olin varma, että minua ei pääsisi kukaan yllättämään, mutta niin vain kävi, että tallilta kotiin kaartaessani terassimme oli täynnä aivan ihania naisia! Ystäväni, siskoni, äitini ja anoppini olivat saapuneet juhlistamaan tulevaa prinsessaamme. Juhlat olivat aivan täydelliset sekä täysin minun näköiset! Tarjoilut olivat mielettömät ja ohjelmaa oli juuri sopivasti. Minua ja tulevaa prinsessaamme lahjottiin aivan liikaa! Päivä oli kaikin puolin ihana ja jatkui pitkälle iltamyöhään saakka! Ystäväni tuntevat minut kyllä hyvin, koska ohjelma oli juuri sellaista, jota rakastan! Sopivasti kisailua ja visailua sekä seurustelua ja hemmottelua. Kiitos elämäni naiset tästä mielettömästä kokemuksesta!

babyshower
babyshower
babyshower
babyshower
babyshower
babyshower
babyshower

Tällaisia ajatuksia tällä erää! Kiitos paljon, kun jaksoit lukea kirjoitukseni! Seuraavassa kirjoituksessa kerron miten meidän synnytys meni!

Muista tulla seuraamaan kierron verran toivoa-tiliä! Jos haluat seurata minun henkilökohtaista tiliä, niin sen löydät tästä @jaanavaholuoto. Tahattomasta lapsettomuudesta kertovan podcastini löydät nimellä Kierron verran toivoa mm. Spotifyista, iTunesista ja Suplasta!

Vauvakuplaterveisin,

Jaana