Tahaton lapsettomuus-podcast

Blogi on kirjoitettu yhteistyössä Sokos Hotellin kanssa!

Blogini käsittelee pääsääntöisesti omakohtaisia kokemuksiani tahattomasta lapsettomuudesta, lapsettomuushoidoista ja meidän matkastamme vanhemmiksi. Blogin kirjoittaminen on toiminut omalla matkallamme eräänlaisena terapiamuotona, jonka avulla olen käsitellyt vaikeita tunteita ja haastavaa elämänvaihetta sekä sitä suurta henkistä tuskaa, jonka tyhjän sylin pelko aiheuttaa. Meidän yrityksemme alkoi vuoden 2018 syksyllä ja olin todella innoissani tulevasta! Pikkuhiljaa totuus iski vasten kasvoja, kun kierto toisensa perään päättyi pettymykseen. Niihin aikoihin olisin kovasti kaivannut vertaistukea podcastin muodossa, jotta olisin voinut kirjaimellisesti kuulla, että joku muukin on taapertanut näitä samoja raskaita polkuja läpi enkä ole yksin. Sellaista podcastia ei vain ollut, joka käsittelisi tahatonta lapsettomuutta. Muutamassa yksittäisessä podcast-jaksossa lapsettomuutta sivuutettiin, mutta aiheen käsittely jäi kuitenkin vähäiseksi. Siispä keräsin rohkeutta ja aloitin oman podcastin nimeltä ”Kierron verran toivoa”.

Kierron verran toivoa-podcast käsittelee tahatonta lapsettomuutta ja siihen liittyviä tunteita, syitä ja elämänvaiheita. Mukana on minun omakohtaisia kokemuksiani, jotka tulevat esiin samalla, kun haastattelen vieraitani. Podcast sisältää erilaisia tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta kertoen ihmisten aitoja tarinoita ja kokemuksia mitä erilaisimmista elämäntilanteista. Juuri näitä tarinoita olen halunnut saada podcastiin mahdollisimman paljon mukaan. Jokaisen tarina on arvokas ja haluaisin haastatella kaikkia! Olen pyrkinyt sisällyttämään jokaiseen kauteen mahdollisimman erilaisia tarinoita, jotta jokainen voisi löytää itsellensä jonkun jakson, johon voisi samaistua. On todella tärkeää kuulla, että joku muu on kokenut samoja tilanteita sekä jakanut samoja ajatuksia ja kokemuksia, kuin itse. Jos tahaton lapsettomuus koskettaa sinua, niin et ole yksin. Meitä on monia muitakin!

Haastattelumaratoni

 

Olen saanut niin paljon mielettömän ihanaa ja kannustavaa palautetta podcastista ja blogista, että ne ovat auttaneet jatkamaan molempien tekemistä. On niin monia tärkeitä aiheita käsiteltäväksi podcastissa ja niin paljon kirjoitettavaa blogiin, että jos vain olisi vielä enemmän aikaa, niin tekisin molempia paljon enemmän! Elämäntilanteen mukaan on kuitenkin mentävä ja tällä hetkellä aika on kortilla. Halu podcastin jatkamiseen on kuitenkin suuri, joten täytyy olla vain astetta tehokkaampi! Siispä tartuin tuumasta toimeen ja aloin suunnitella keväälle todellista maratonnauhoitusreissua Helsinkiin!

 

Otin yhteyttä Sokos Hotelli Presidenttiin ja kerroin tulevani nauhoittamaan podcastia tahattomasta lapsettomuudesta. Olen aiemminkin tehnyt yhteistyötä Sokos Hotellin kanssa ja voitkin lukaista yhteistyöstämme täältä aiemmista postauksistani. Sokos Hotel pitää podcastin aihetta hyvin tärkeänä ja on ollut mukana tukemassa podcastin tekemistä tarjoamalla meille nyt toistamiseen tilat majoittumiseen ja nauhoituksia varten. Ilman heidän tukeaan ei olisi tämä reissu onnistunut, nauhoitin nimittäin peräti seitsemän jaksoa yhden reissun aikana! Minulle oli todella tärkeää saada mahdollisimman monta tarinaa nauhoitettua ennen kuin meidän elämämme muuttuisi synnytyksen myötä ja nauhoituksiin tulisi väkisinkin tauko. Ei ehkä paras päätös istua viimeisillään raskaana nauhoittamassa niin monta jaksoa, mutta selvittiin kuitenkin kunnialla ja onneksi puitteet olivat mitä parhaimmat!

 

Saimme käyttöömme aivan UPEAN Standard XL -by Ivana Helsinki huoneen, josta löytyi erillinen olo- ja makuuhuone. Näitä huoneita löytyy Sokos Hotel Presidentistä neljällä eri teemalla: Talvimyrsky, Juhannus, Satumetsä, Sisu ja Hiljaisuus. Saimme huoneen kahdeksannesta kerroksesta Hiljaisuus-teemalla ja se oli ihanan rauhoittava muuten melko vauhdikkaan meiningin keskellä. Mieheni kanssa vitsailimme, että ehkä elämäntilannettamme kuvaisi paremmin tuo talvimyrsky!

Hotellissa majoittuminen on ihanaa arjen luksusta! En kovin äkkiä keksi parempaa, kuin se, että voi herätessään mennä valmiiseen pöytään aamiaiselle, illalla katsella elokuvaa sylikkäin olohuoneessa, rentoutua vaahtokylvyssä ja kellahtaa höyhensaarille ison sängyn valkoisiin lakanoihin! Olimme reissussa koko perheen voimin, joten erillinen makuuhuone helpotti kovasti matkantekoa. Lapsi sai nukkua makuuhuoneessa oven takana, eikä meidän tarvinnut mieheni kanssa olla koko ehtoota pilkkopimeässä huoneessa hiljaa, vaan saimme jatkaa iltaa olohuoneen puolella. Todellista laatuaikaa myös parisuhteelle, etten sanoisi! Lisäksi oli kyllä kätevä, kun sai makuuhuoneen oven taakse omat tavarat ja olohuone jäi siistiksi nauhoituksia varten.

Sneak peak tuleviin jaksoihin             

 

Oletkin mahdollisesti kuunnellut jo yhden jakson, joka tällä reissulla nauhoitettiin? Kyseessä on Emma Taulon haastattelu, jonka voit kuunnella tästä! Emma on tehnyt itsekin podcastia nimeltä Yksin tehty lapsi. Hän on myös kirjoittanut saman nimisen kirjan, jonka lämpimästi suosittelen lukemaan. Se löytyy myös äänikirjana!

 

Emman jakson lisäksi luvassa on miesääntä, sillä sain haastatteluun Pyry Yongin. Pyry on antanut kasvonsa tärkeälle aiheelle julkisuudessa aiemminkin, kun hän on puhunut tahattomasta lapsettomuudesta erilaisissa haastatteluissa ja YLE:n MOT-dokumenttisarjassa, jonka voit katsoa tästä. Hän toimii nykyään myös Lapsettomien Yhdistys Simpukka Ry:n hallituksessa. Hänen oli alun perin tarkoitus käydä vain varmuuden vuoksi testauttamassa hedelmällisyytensä, mutta tämä testaus osoitti, että hänellä ei ole lainkaan siittiöitä ja siitä alkoi pitkä matka asian selvittämiseksi. Kiitos Pyry, kun tulit kertomaan tarinasi!

Ella Makkonen kertoo heidän matkastaan vanhemmiksi. Matkalle on mahtunut monenlaisia käänteitä kahden vuoden aikana, muun muassa diabeteksen toteaminen, keskenmeno, lapsettomuushoitoja, raskaus ja lapsen syntyminen keskosena viikolla 32+2. Tiia Lehtimäki kertoo tarinassaan koskettavasti aiheesta, josta puhutaan melko vähän. Hän kertoo miltä tuntuu, kun pitkien hoitojen jälkeen paljon odotettu lapsi syntyy, mutta rakkaus lapseen ei syttynytkään heti, vaan ensimmäinen ajatus lapsen syntymän jälkeen oli, että ottakaa lapsi ja viekää se pois.

 

Hormonia.fi-sivuston takana oleva Niina Suni kertoo omassa jaksossaan kuukautiskierrosta ja lisääntymisterveydestä. Niina on lääkealan terveydenhuollon ammattilainen, farmasian tohtori ja kokonaisvaltaisen lisääntymisterveyden ammattilainen sekä sertifioitu kiertotietoisuuskouluttaja. Juttelemme myös Niinan opettamasta symptotermaalista kiertotietoisuusmenetelmästä. Malin Stenström kertoo omassa jaksossaan pitkästä matkastaan äidiksi. Hänen polulleen on mahtunut luomuraskauksia, keskenmenoja, ylipainoa ja lapsettomuushoitoihin pyrkimistä. Hoitoihin pääsy on kuitenkin tyssännyt ylipainon takia ja matka äidiksi on vaatinut kovaa taistelua yksin kotona, kun apua ei ole lääketieteestä matkalle saatu.

 

Pirita Pesu kertoo omassa jaksossaan pitkästä matkastaan lapsihaaveen parissa. Hän on ollut yli kaksi vuotta sairaslomalla endometrioosin aiheuttamien kroonistuneiden lamauttavien kipujen vuoksi ja yli neljä vuotta jatkunut yritys on päätetty ainakin tällä hetkellä jättää tauolle. Pirita kertoo pitkän matkan aiheuttamista haasteista parisuhteelle ja omalle mielelle sekä siitä, mitä ajatuksia heillä on nyt tulevaisuuden suhteen.

Summa summarum

 

Vaikka kerron edellä vain muutamalla lauseella kustakin jaksosta, niin aiheista voi varmasti löytää jo itseä eniten koskettavan. Itselläni kohoaa kyyneleet silmiin tätä kirjoittaessa, kun pystyn samaistumaan jokaisen tarinoihin ja muistan keskustelumme. Sydämeen sattuu käydä läpi ihmisten raskaita vaiheita sekä tietysti on ihanaa kuulla iloisista ja onnellisista hetkistä. Olen kovin kiitollinen jokaiselle teille, jotka olette rohkeasti tulleet puhumaan tästä vaikeasta ja hyvin henkilökohtaisesta aiheesta! Nämä jaksot ovat tulossa julkaisuun podcastin kaudella kuusi, joka alkaa loppukesällä! Siihen asti voit kuunnella vanhoja kausia tästä!

 

Lämmin kiitos myös Sokos Hotel Presidentti vieraanvaraisuudestanne! 🤎