Kirjoitus on jatkoa aikaisemmille kirjoituksilleni. Jos et vielä ole lukenut niitä, niin löydät ne täältä! Viime kirjoituksessani kerroin toisen pakastealkionsiirron jälkeisistä piinapäivistä ja negatiivisesta lopputuloksesta. Tässä kirjoituksessa kerron enemmän meidän taukokierrosta ja kaikista toimenpiteistä, joita päätin alkaa tehdä oman hyvinvointini tueksi, kuten esimerkiksi mittauttaa omat D-vitamiini pitoisuudet.
Nyt on vuorossa joulu ja joulutauko. En varmasti muuten olisi edes suostunut pitämään taukoa hoidoista, ellei klinikan joulutauko pakottaisi siihen. Silti olemme molemmat tyytyväisiä, että ei tarvitse joulun alla piikitellä ja tikutella, vaan päätämme käyttää tämän kuukauden toipumiseen. Jos olen ollut oikeassa ja edellinen vuotoni oli varhainen keskenmeno, niin ei varmaan ole huono idea senkään takia vetää hetki henkeä. Mieli ei meinaa pysyä aina kelkassa mukana. Toisena päivänä sitä on onnen kukkuloilla ja suunnittelee tulevaa. Seuraavana matto on vedetty jalkojen alta ja ei tiedä, että mihin sitä suuntaisi seuraavaksi. Elämässä on tyhjiö, jonka täyttymiseen on vaikea itse vaikuttaa. Elämässä on kuitenkin niin paljon hyvääkin! Olen saanut tämän kokemuksen kautta uusia ystäviä, jotka ovat käyneet samoja polkuja ja tunteita läpi. Olen kiitollinen kaikesta hyvästä, jota elämässäni on. Olen erittäin kiitollinen miehestäni ja perheestämme. Oli ihanaa kiivetä hevosen selkään luvan kanssa, kun munasolujen punktio aiheutti ratsastamiseen väkisinkin tauon. Joulukuun pyhitän asioihin, joista nautin. Kuuntelen joululauluja, juon glögiä ja kudon vauvanpeittoa. Voi olla, että siitä tulee jättiläiskokoinen peitto ennen kuin se saadaan käyttöön, mutta sittenpähän tulee.
oman hyvinvoinnin ja hedelmällisyyden tukeminen
No en minä kuitenkaan kovin montaa päivää malttanut vain pyöritellä peukaloita. Päätin aloittaa huolehtimaan itsestäni parhaalla mahdollisella tavalla ja rajasin uudelleen ruokavaliostani pois sokerin, maidon ja gluteenin. Lisäksi noudatan FODMAP-tyyppistä ruokavaliota varsinkin kotona ollessa, mutta en ota asiasta kuitenkaan ehdotonta stressiä. Ajatuksena tämän ruokavalion taustalla oli helpottaa endometrioosin aiheuttamaa “hiljaista tulehdusta” kehossa. Ihana mieheni otti asian hoitaakseen ja kävi koluamassa paikallisen Prisman läpi etsien minulle sopivia ruoka-aineita. Lisäksi hän valmisti etukäteen viikoksi ruuat jääkaappiin. Oli erittäin helppoa noudattaa ruokavaliota, kun mielitekoja ei tullut, koska ruoka oli aina valmiina. Ajattelin, että ehkä tämä oli ainutkertainen ilo, mutta niin vain mieheni yllätti myös seuraavilla viikoilla, valmistaen kaikki ruuat minulle etukäteen.
Lisäksi varasin yksityisen lääkärin, joka on erikoistunut nimenomaan muun muassa endometrioosiin. Olin hänen vastaanotollaan melkein kaksi tuntia ja voin luvata, että jokainen kolkka tutkittiin erittäin tarkasti. Ensin keskustelimme asiasta ja kerroin jo minulla todetusta endometrioomasta sekä kävimme läpi minusta otettuja verikokeita. Minusta oli juuri otettu julkisella puolella uudestaan kilpirauhasen toiminnasta kertovia kokeita sekä ferritiini. Olin varmasti niin säälittävän kuuloinen jutellessani julkisen puolen lapsettomuushoitajan kanssa alkaneesta vuodosta, että hän antoi heti ajan kokeisiin. D-vitamiinia hän ei kuitenkaan suostunut mittaamaan, vaikka sen vaikutuksista hedelmällisyyteen lukee monessakin paikassa, mutta siitä ei kuulemma ole todisteita.
Verikokeiden tulokset
Julkisen puolen kokeissa ferritiini oli 106 eli sen pitäisi olla ihan kohtuullisen hyvä arvo. Kilpirauhasarvot (TSH ja T4) olivat periaatteessa ihan ok, mutta T4 oli ihan viitearvojen ylärajoilla. Tämän takia yksityinen lääkärini halusi tutkia asiaa enemmän ja itsekin olin lukenut asiasta mm. Kaisa Jaakkolan hormonikirjoista ja halusin lisää tutkimuksia. Lisäksi mitattiin D- ja B12-vitamiinit sekä foolihappo ja kolesterolit. Kolesteroliarvot olivat kaikki hieman koholla ja niihin vaikuttaa suoraan mm. endometrioosi, pcos ja hormonilääkkeet. Yksityisen lääkäri totesi minulla olevan myös taipuvaisuutta PCOS:n. Oikein lottovoitto, että minulta löytyy koko rivi raskauden alkamista hankaloittavia tekijöitä!
D-vitamiini arvoni tulivat täytenä yllätyksenä ollen alle viiterajan ala-arvon! Olen syönyt kyllä monivitamiinia ja aina tiennyt, että D-vitamiinia tarvitsisi syödä vielä lisänä varsinkin meillä täällä Suomessa. Suomen saantisuositus D-vitamiinista päivää kohden on 10 mikrogrammaa päivässä. Olen sen saanut jo parikertaisena monivitamiineista ja muista ravintolisistä ajatellen, että homma on periaatteessa kunnossa. No ei ole! Nyt, kun asiaan olen enemmän perehtynyt, niin Suomen saantisuositus on ensinnäkin aivan naurettavan pieni. Lisäksi en ymmärrä, että miksei julkisella puolella mitattu D-vitamiinitasoja, koska sillä on niin paljon terveydellisiä vaikutuksia, että luulisi sen ihan varmasti siten vaikuttavan myös hedelmällisyyteen.
D-vitamiini ja sen yhteys hyvinvointiin
Tärkein D-vitamiini on D3-vitamiini, jota syntyy kesällä runsaasti UV-säteilyn vaikutuksesta iholla. Luonnollisissa elintarvikkeissa tätä D3-vitamiinia on merkittäviä määriä ainoastaan kalassa. Kasvikunnassa esiintyvää D2-vitamiinia on niin vähän, että täysin kasvissyöjän on varsinkin talviaikaan hyvä käyttää D-vitamiinilisää. Sen mukaan mitä luin D-vitamiinista, niin mielestäni kyllä ihan jokaisen pitäisi käyttää D-vitamiinia lisänä. Terveyskirjaston sivuilla sanotaan, että maksa valmistaa D-vitamiinista niin sanottua varastomuotoa eli kalsidolia. ”Kalsidiolin veripitoisuus kuvaa D-vitamiinin saannin riittävyyttä.” Suomessa D-vitamiinin viitearvot ovat 40 – 80nmol/l, mutta nämä ”normaaliarvot” eivät ole osoitus normaaliudesta tai terveydestä, vaan ne kertovat siitä, että pimeä talvi aiheuttaa suurelle osalle Suomalaisista selkeän D-vitamiinin puutteen. Aurinkoisemmissa maissa nämä viitearvot ovat huomattavasti suuremmat. Terveyskirjaston mukaan viitearvojen muodostamiseksi tutkitaan suuri joukko terveitä ihmisiä. Tuloksien mukaan lasketaan viitearvot matemaattisesti siten, että 95% saaduista tuloksista sijoittuvat näiden laskennallisten viitearvojen väliin. Viidellä prosentilla terveistä ihmisistä tulos on suurempi tai pienempi kuin viitearvot. Jos kaikki terveet ihmiset olisivat viitearvojen sisällä, niin tulisi liikaa ns. “vääriä normaaleja”. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ”joillakin yksilöillä tulos olisi lähellä ylä- tai alarajaa, mutta kuitenkin viitearvojen sisällä, vaikka heillä olisi sairaus.”. Toisaalta tämä kertoo myös sen, että tulos voi olla jonkin verran suurempi tai pienempi kuin viitearvot ilman, että tutkittava on sairas.
Koska Suomesta saatavat viitearvot eivät kerro ihmisen terveydentilasta mitään, vaan enemmänkin kaamosajan vaikutuksista, on mittausten yhteydessä ruvettu antamaan viitearvon lisäksi tavoitearvo, johon tulisi pyrkiä optimaalisen terveyden kannalta. Päiväntasaajan lähellä elävillä kansoilla kalsidioli on ympäri vuoden yli 100 nmol/l ja meillä Suomessa ”terveiden” ihmisten tutkimusten mukaiset viitearvot olivat sen 40-80 nmol/l. Tavoitearvoissa sanotaan muun muassa seuraavaa: ”Hoitotutkimuksissa ikääntyneiden osteoporoosiin liittyvät murtumat estyvät merkittävästi vasta, kun kalsidioli on yli 75 nmol/l.” Lisäksi yleisesti sanotaan, että kaikki alan tutkijat hyväksyvät, että kalsidiolin pitoisuuden ollessa alle 50nmol/l, on kyseessä D-vitamiinin puutos, joka lisää lasten riisitautia, aikuisten osteomalasian ja ikääntyneiden osteoporoosin vaaraa. Minun arvoni oli 43nmol/l. Ei varmaan tarvitse miettiä, että onko kyseessä puutos vai ei.
Terveyskirjaston mukaan tutkimusten perusteella on arvioitu, että ”keskimäärin D-vitamiinin päivittäinen lisäanto 15–20 mikrogrammaa kohottaa veren kalsidiolin minimitasolle 50 nmol/l ja annos 40–50 mikrog vastaavasti tasolle 75 nmol/l.” Tuntuu uskomattomalta, että Suomessa saantisuositus on silti minimaalisen 10 mikrogrammaa per päivä. D-vitamiini suojaa myös infektioilta. Tutkimukset osoittavat, että vaikeissa puutostiloissa (kalsidoli alle 25nmol/l) liittyy suurentunut riski saada ylähengitystieinfektio, mutta infektioriski on suurentunut jo alle 75nmol/l pitoisuuksilla. Pakko myös mainita ajankohtaisesta koronavirusinfektiosta. Terveyskirjaston mukaan ”koronavirusinfektioon sairastumisen riski on todettu olleen suurempi niillä, joiden veren kalsidiolipitoisuus oli alle 50 tai 75 nmol/l. Lisäksi on viitteitä siitä, että vaikean, tehohoitoa vaativan koronainfektion vaara on suurempi, jos veren D-vitamiinipitoisuus on matala.”
Yritän välttää referoimasta koko terveyskirjaston D-vitamiinia käsittelevää artikkelia tähän, mutta suosittelen lukemaan aiheesta. Terveyskirjaston mukaan ”luukadon lisäksi D-vitamiinin puutos on yhdistetty lukuisiin sairauksiin, kuten infektioihin, diabetekseen, syöpään, verenkiertotauteihin ja hermoston rappeumatauteihin. D-vitamiinia tutkitaan parhaillaan MS-taudin tukihoitona. Noin 1 000 geeniä lähes kaikissa elimistön kudoksissa muuttaa ilmentymistään D-vitamiinin vaikutuksesta. Tiedetään esimerkiksi, että D-vitamiini vähentää verenpainetta kohottavan reniinin tuotantoa, mikä on sopusoinnussa väestötutkimusten havaintojen kanssa.” Tämän perusteella olisi aika erikoinen ajatus, että D-vitamiinin puutos ei vaikuttaisi hedelmällisyyteen? Ihan varmasti vaikuttaa, samoin kun kaikki hyvinvointi ja ravintoaineiden saanti tietysti. Tottakai ihmisiä tulee raskaaksi tilanteissa, joissa heillä on kaikki mahdolliset puutokset jo valmiina, mutta uskoisin, että varsinkin tällaisessa tilanteessa, jossa itse olen endometrioosi- ja pcos-diagnoosit otsassa ei D-vitamiinin puutoksen korjaamisesta ole varmasti ainakaan haittaa! Lähtökohtaisesti omaa terveyttään vaalivan kannattaa tavoitella kalsidiolin tasoikseen vähintään 75 nmol/l. 100 nmol/l tasot voivat tarjota lisää terveyshyötyjä eikä siitä ainakaan haittaa pitäisi olla, koska samoihin lukemiin pääsevät lähellä päiväntasaajaa asuvat ihmiset pelkästään jo auringonvalon ansiosta.
Auringon UV-säteily tuottaa kokovartaloaltistuksessa 15 minuutin aikana jopa 250 mikrogrammaa d-vitamiinia. Useiden tutkimusten mukaan kahden viikon auringolle altistuminen nostaa kalsidiolin määrää veressä 70 nmol/l tasolta 120 nmol/l lukemiin. Onko siten ihmekään, että niin moni Suomalainen halajaa päästä syksyn ja talven pimeinä kuukausina aurinkoon? Kesällä saatu D-vitamiini varasto loppuu 1-2 kuukaudessa ja sen jokainen meistä tuntee myös kehossaan.
D-vitamiinin saanti on elintärkeää varsinkin sitten, jos on raskaana. D-vitamiinin puute vaikuttaa useilla tavoilla jo syntymättömään lapseen. Amerikkalaisten lastenlääkäreiden kannanotossa he suosittelevat vähintään 100 mikrogramman D-vitamiinilisää imettävälle äidille. ”Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -työryhmän mukaan osteoporoosia sairastavien veren D-vitamiinitason (kalsidiolin) tulisi olla välillä 75–120 nmol/l. Tämän pitoisuuden saavuttamiseen tarvittava annos vaihtelee talviaikana välillä 25–100 mikrog/vrk.” sanotaan terveyskirjaston sivulla. Jos jopa Käypä hoito-ohjeistuksessa puhutaan tuollaisista tavoitearvoista ja moninkertaisesta D-vitamiinin syömisestä saantisuositukseen verrattuna, niin herää kysymys, että kuka on keksinyt tuon 10 mikrogramman päivän saantisuosituksen? Ja kyllä, tässä puhutaan osteoporoosia sairastavista, mutta lähtökohtaisesti kaikki yllä kirjoittamani ja lukemani tieto koskee myös monia muita ihmisiä. Tottakai täytyy huolehtia, ettei saa yliannostusta, mutta joka tapauksessa D-vitamiinilisä ei varmasti ole pahaksi kellekään.
Aihe vähän lipsahti ehkä ohi, mutta mielestäni tämä asia oli tärkeä oppi itsellenikin D-vitamiinin tärkeydestä. Vaikka siitä ei olisi tuon taivaallista hyötyä tähän lapsettomuustilanteeseemme, niin uskon, että siitä on iso hyöty minun omalle hyvinvoinnilleni ja jaksamiselleni. En usko, että oman terveyden edistäminen ainakaan haitaksi on tälle projektille. Tämä on myös hyvä huomio ja herätys siitä, että välttämättä kaikki kirjoitettu ei ole totta tai kaikki tutkimus ei kerro kaikkea. Vaikka minä sain ohjeistetun 10 mikrogrammaa monivitamiineista ympäri vuoden, niin varastoni olivat tyhjät jo joulukuussa. Aika monta kuukautta on vielä kunnon kesäpäiviin joulukuusta laskettuna. Niinpä laitoin tuumasta toimeen ja hankin itselleni D-vitamiinilisän.
Foolihappoa olin syönyt monivitamiinin lisäksi siitä lähtien, kun sain metotreksaatti-piikit kohdunulkoiseen raskauteen. Kyseessä on stytostaatti eli jonkinlainen myrkky, jonka ”vasta-ainetta” foolihappo on. Raskaana oleville ja raskautta yrittäville suositellaan 400 mikrogramman vuorokausiannosta foolihaposta. Sen saan jo käyttämistäni naisten monivitamiineista, mutta olen silti syönyt päälle vielä foolihappoa erikseen 400 mikrogrammaa päivässä ja se arvo olikin minulla hyvä. Lisäksi käytän melkein päivittäin L-arginiinia, jossa on myös mukana 200 mikrogrammaa foolihappoa. Tiedän, että määrät menevät saantisuosituksen ylitse, mutta ei ne ainakaan verikokeissa olleet lähellä ylintä viitearvoa vaan nätisti keskivertoa ylempänä, joten jatkan hyväksi koetulla reseptillä.
Akupunktio ja hedelmällisyys
Akupunktio. En oikein tiedä, mitä ajattelisin siitä, mutta se on alkanut kiinnostaa minua. Hevosiani on hoidettu hyvin tuloksin akupunktiolla silloin, kun ne ovat olleet kipeytyneitä eikä oikein ole ollut mitään tehtävissä. Vähän aikaa sitten Mariska kertoi Vain elämää-ohjelmassa, että hän oli saanut lapsettomuusdiagnoosin 19-vuotiaana. Akupunktion avulla tai niin hän ainakin kokee, hän huomasin olevansa raskaana 36-vuotiaana. Akupunktiota käytetään joissain maissa länsimaisen lääketieteen tukena lapsettomuushoidoissa, mutta Suomessa kyseistä toimintatapaa ei tunneta. Akupunktio ei varmasti ole mikään autuas tie onneen, en ainakaan itse niin ajattele. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos jollain tavalla voin omaa hyvinvointiani hoitaa ja tukea sekä saan mielenrauhaa, niin en usko, että siitä on haittaakaan. Pisteenä iin päälle ystäväni suositteli lähellä toimivaa akupunktiota, vyöhyketerapiaa ja jäsenkorjausta tekevää naista, joten ei siinä muu auttanut kuin varata aika. Onpahan sitten kaikki kivet käännetty ja itse tehty sen, mitä tehdä voi.
Lääkärin mielipide verikokeiden tuloksista
Mehiläisen lääkäri soittaa tuloksista. Hän käy läpi tarkasti kaikki kanssani ja selittää juurta jaksaen jokaiseen kysymykseeni vastauksen. Ihanaa, että joku on oikeasti kiinnostuneen oloinen! Käymme läpi lisäravinteet, joita syön ja yllätyksekseni hän kehottaa vielä lisäämään niiden annostusta. Esimerkiksi foolihappo oli oikein hyvissä arvoissa, mutta saisi kuulemma raskautta yrittävällä olla jopa hieman viiterajojen yli. Sitä päätetään lisätä 400 mikrogrammaa per päivä. Lisäksi puhumme D-vitamiinista ja sen annostuksesta sekä siitä, että sitä kannattaa ehdottomasti nauttia vielä monivitamiinin lisäksi pelkästäänkin isolla annostuksella. Käyttämiäni monivitamiineja pitää ehdottomasti jatkaa, sillä muut vitamiiniarvoni olivat oikein hyvät! Viitearvojen yli olevat kolesteroliarvoni vaativat tarkkailua, koska emme keksi mitään, mitä voisin ruokavaliossani vielä muuttaa. Kysyn, että kannattaisiko minun lisätä omega3 käyttöä ja hän vastaa myöntävästi. Olenhan minä tiennyt viimeiset 10 vuotta, kun olen hyvinvointialalla yrittäjänä toiminut, että omega3 pitää syödä koko ajan. Aina ei kuitenkaan suutarin lapsella ole kenkiä ja tajusin, että en ole useaan kuukauteen syönyt niitä itse. Onneksi apu on lähellä ja avaan välittömästi purkin itselleni tuotevarastostani. Kilpirauhasarvot ovat kaikki onneksi kunnossa. Vastaanotolla minulta löytyi bakteerivagionoosi-tulehdus, joka myös hoidettiin lääkärin ohjeiden mukaisella hoidolla.
Näillä eväillä lähdetään boostaamaan taukokiertoa ja omaa hyvinvointia ennen kuin hoitoja päästään jatkamaan seuraavan pakastealkionsiirron tiimoilta. Jos haluat lisätietoa tuotteista, jotka olen itse todennut hyväksi, niin löydät alta linkit niihin.
Vitamiinitasot mitattu verikokeissa ja jatkan seuraavien ravintolisien käyttöä:
- Hyvälaatuinen monivitamiini, joka on suunnattu nimenomaan naisten tarpeisiin
- Laadukaan omega3-tuotteen jatkuvaan käyttöön ottaminen
- Probioottien jatkuva käyttö
- L-Arginiini ja muut arkeni perustuotteet (kuitu, aloe, viherlisä, proteiini), kuten tähänkin saakka
- Lisänä erillinen foolihappo ja D-vitamiini (en ole vielä löytänyt foolihaposta lempparivalmistetta, kokeillut olen useampaa. Siksi ei linkkiä)
- Ubikinoli (en ole vielä löytänyt lempparivalmistetta, kokeillut olen useampaa. Siksi ei linkkiä)
- Inositoli
Lisäksi bakteeritulehdus on hoidettu, ruokavalio aloitettu ja akupunktio varattu! Seuraavassa blogipostauksessa kerron lisää, että miten hommat etenee! Ja hei, muista kuunnella juuri julkaistu podcastimme ensimmäinen jakso, jossa rohkea Tiina kertoo oman tarinansa lapsettomuushoitojen parissa. Pääset kuuntelemaan sen tästä! Keskiviikkona on luvassa uusi jakso! <3
Kiitos paljon, kun luit tarinaamme! Laita ihmeessä kommenttia, jos tarinamme herätti sinussa ajatuksia tai kysymyksiä. Vastaan mielelläni! Olisi kiva kuulla myös sinun kokemuksiasi! Palaan taas uudella postauksella ensi viikon maanantaina! Kannattaa tilata uutiskirje, niin saat sähköpostiin tiedon, kun uusi julkaisu on valmiina! Voit myös seurata minua ja meidän matkaamme instagramissa.
Mahtavaa viikkoa sinulle!
Rakkaudella,
Jaana