Pakastealkion siirto

Kirjoitus on jatkoa aikaisemmille kirjoituksilleni. Jos et vielä ole lukenut niitä, niin löydät ne täältä! Viime kirjoituksessani kerroin IVF-hoidon tuoresiirron johtaneen negatiiviseen tulokseen. Hetki siinä meni taas haavoja nuollessa, mutta ei ole muuta vaihtoehtoa, kun ottaa itseään niskasta kiinni ja lähteä uuteen kiertoon. Jokainen uusi kierto ja uusi alkio on uusi mahdollisuus, niinhän se täytyy ajatella. Omat ajatukset olivat aika synkissä vesissä asian suhteen ja jotenkin todellinen epätoivo valtasi viimeisimmän pettymyksen jälkeen kehon ja miehen. En edes uskonut enää, että onnistuisimme ikinä. Mitä väliä sillä on, että meillä on kymmenen alkiota pakkasessa, jos kukaan ei niistä vain jaksa kasvaa alkua pidemmälle? Nyt on kuitenkin siihen uskottava, että joku heistä jaksaa jatkaa ja siitä pakkasukosta tulee meidän supersankarimme. Meidän elämämme suurin haave, joka täyttää meidän tyhjän sylimme.

 

Mietin myös, että sitten joskus, jos onnistuisi saamaan raskaustestiin kaksi viivaa, jotka vielä pysyvät siinä, niin sittenhän se jännitys vasta alkaa! Meillä on taustalla yksi munajohtimessa ollut kohdunulkoinen raskaus, joten meillä on suurentunut mahdollisuus sen toistumiseen. Sen takia meille tehtäisiin varhaisultra jo raskausviikolla kuusi tai seitsemän. Silloin nähdään, että onko raskaus kohdussa ja kuultaisiin mahdollisesti jo sydämen syke. Miten pelottava ja mieltä kalvava muisto hiipii väkisinkin päähän. Olemme jo kertaalleen kohdusta etsineet raskautta. Silloin ruutu oli täysin tyhjä.

 

Ei voi kuitenkaan murehtia tulevaa, kun ei siitä tiedä vielä mitään. Mietitään sitä sitten, kun sen aika on. Mutta sen sanon, että otan ehdottomasti mieluummin uuden negatiivisen pettymyksen, kun ikinä enää kohdunulkoista raskautta. Soittelen lapsettomuushoitajalle tilanteesta, alkaneesta vuodosta ja siitä, että tuoresiirron jälkeen testi näytti plussaa, mutta vaihtui parissa päivässä negatiiviseksi. Sovimme, että aloitan taas pistämään ja tehdään pakastealkionsiirto ”luonnolliseen kiertoon”, mutta apuna käytetään ovulaation induktiota.

Pakastealkion siirto luonnolliseen kiertoon

Ovulaation induktiolla voidaan varmistaa, että ovulaatio todella tapahtuu ja limakalvo kasvaa. Luonnolliseen kiertoon tehtävässä alkion siirrossa ovulaatiolla on iso merkitys! Ilman kehon ovulaatiota ei myöskään alkio tartu ja olisi mahdotonta tietää oikea päivä sen siirtämiselle. Kyseessä ei nimittäin ole mikään sinne päin suunniteltu toimenpide, vaan alkion ja kohdun limakalvon täytyy olla täsmälleen saman ikäisiä. Meidän alkiomme ovat neljän päivän ikäisiä, joten ne täytyy ottaa sulamaan edellisenä päivänä. Koska olemme julkisella puolella, niin hoitoja ei tehdä viikonloppuisin eikä kukaan ole ottamassa pakkasukkoja sulamaan sunnuntaisin. Sen takia siirron pitää osua tiistain ja perjantain välille. Lisäksi kohdun limakalvon pitää olla oikean paksuinen ja ikäinen. Se tarkoittaa sitä, että positiivisesta ovulaatiotestistä lasketaan kuusi päivää siihen, että siirto tehdään. Miksi näin? Koska positiivisen ovulaatiotestin jälkeen itse ovulaatio tapahtuu noin 36 tunnin kuluttua. Eli noin 1,5vrk päästä. Siihen lisätään neljä päivää, koska alkiomme ovat neljän päivän ikäisiä. Lisäksi sulatuksessa ne ehtivät hiukan kasvaa eli kuudentena päivänä ovulaatiotestin plussasta on sekä kohtu että alkiot synkronoitu samaan ikään ja sitten vain toivotaan, että tämä kyseinen päivä ei ole lauantai, sunnuntai tai maanantai. Koska jos on, niin koko homma piikittelyineen oli turha ja ei auta kuin odottaa uuteen kiertoon.

 

Helppoa kuin heinän teko, vai mitä? Aivan huolella muuttujia tässä puuhassa ja siksi ovulaatiotani tuetaan pistoksilla. Minulla ei ole ollut yhtäkään välikiertoa, vaan nyt lähtee neljäs kuukausi putkeen hormonipistoksilla. Lääkärin mukaan välikierto ei ole välttämätön enkä tietysti niitä haluaisi pitääkään. Lisäksi uskon, että tuleva joulu tulee aiheuttamaan joka tapauksessa hoitoihin tauon, joten eiköhän aloiteta hommat. Taas.

 

Pistän kierron päivästä viisi lähtien 75 yksikköä munarakkulaa kypsyttävää gonadotropiinia (FSH-hoito). Sitä pistetään ”kynästä” ja neula on hyvin ohut ja terävä. Ei kovin paha rasti siis ja tämä oli jo tuttu juttu aikaisemmista kierroista. Ainoa ero on, että vatsanahka on jotenkin hyvin herkistynyt edellisen kuun punktiota varten tehdystä piikitysruljanssista, joten pistäminen on normaalia inhottavampaa. Uskomatonta, että pistäminen on minulle uusi normaali. Vieläkin muistan, kun aukiolotutkimuksen yhteydessä jouduin sairaalassa harjoittelemaan itseeni pistämistä. Sanoin hoitajalle, että ystäväni tulee hoitamaan kaikki pistokset, joten en aio tehdä sitä nyt enkä myöhemmin. Hoitaja ystävällisesti tsemppasi ja sanoi, että pistoksia voi tulla aika paljon, että on melko rankkaa olla riippuvainen ystävästä. Silloin en todellakaan tajunnut, että kuinka paljon niitä vielä voikaa tulla.

 

Onneksi elämässä tapahtuu kaikkea muutakin samaan aikaan eikä ajatukset pyöri pelkästään piikkien, kiertojen ja testien ympärillä. Vaikka tottakai ne ovat mielessä päivittäin. Olen onnellinen siitä, että meidän ystävämme ja perheenjäsenet ovat niin kiinnostuneita tästä meidän projektistamme, että minulla on aina joku kenen kanssa jutella. Olen niin onnellinen siitä, että miehenikin on uskaltanut kertoa tilanteesta ystävilleen ja hekin kysyvät usein, että miten meillä menee. Tuntuu, että tämä ei ole vain meidän kahden yksinäinen taistelu. Tämä koskettaa monia meidän ympärillämme ja kaikki toivotavat ja rukoilevat samaa lopputulosta. Se lämmittää sydäntä ja auttaa meitä jaksamaan.

alkion siirto

Ovulaation induktion eteneminen

Ensimmäinen ultra tuntuu inhottavalta. Munasarjat ovat kovin arat edellisen kuun stimulaatioiden ja punktion jäljiltä. Lisäksi endometriooma eli endometrioosin aiheuttama suklaakysta on ottanut hoidoista itseensä ja kasvanut sentin. Olen käsittänyt, että ne eivät poistu kehosta itsekseen ainakaan kovin usein. Toivon todella, että sen pirulaisen kasvu loppuu siihen eikä se alkaisi enempää vaivaamaan. Riittää, että se on aiheuttanut meille kaiken tämän tuskan. En halua lisäksi joutua leikkaukseen sen takia ja pahimmassa tapauksessa poistamaan koko munasarjan. Follikkelit ovat minimaalisia, vasemmalla on yksi 12mm ja oikealla alle kymppimillisiä. Limakalvo on alle 5mm. Ei siis missään määrin todellakaan valmista alkionsiirtoa ajatellen. Nyt on kiertopäivä 11 ja jos kuvittelisi pian pääsevänsä alkionsiirtoon, niin follikkelin pitäisi lähennellä 20 ja limakalvonkin 10. Lisätään annosta ja uusi ultra kahden päivän päästä.

 

Perjantaina tutkitaan. Keskimäärin follikkelit kasvavat yleensä kaksi milliä päivässä. Minulla ei nämä tilastot koskaan pidä paikkaansa eikä tämä kerta tee poikkeusta. Limakalvo on hiukan kasvanut, mutta follikkeleista toinen on 14mm ja toinen 12mm. EI tule kuuloonkaan ajatella, että vielä pistettäisiin irrotuspiikki ja lähdettäisiin suunnittelemaan seuraavalle viikolle siirtoa. Sehän tarkoittaa myös sitä, mitä eniten pelkäsin. Jos lauantaina ei voi pistää irrotuspiikkiä eli toisin sanoen ovulaatio ei ole valmis, niin silloin se venyy alkuviikkoon, joka tarkoittaa aiemmin kirjoittamani matematiikan mutaan laskettuna sitä, että siirto osuu viikonlopulle. Tai ei osu, koska viikonloppuisin siirtoja ei tehdä. Eli koko homma on ollut turhaa.

 

Teen mitä vain, että en olisi turhaan kärsinyt piikeistä ja kysyn lääkäriltä, että eikö tässä voi hyödyntää punktiota varten käytettyjä jarrupiikkejä? En haluaisi itseeni enää yhtään lääkettä laittaa, mutta eipä tässä nyt ihan hirveästi vaihtoehtojakaan ole jaossa. Lisäksi jarrupiikki (fyramadel) on juuri se ihanan tylppäneulainen ruisku, että sen pistäminen päivittäin on kyllä todellinen nautinto. Lääkäri miettii hetken ja sanoo, että yleensä ei käytetä, mutta jos nyt välttämättä haluat sen, niin laitetaan se. ”En todellakaan halua, mutta onko vaihtoehtoja” vastaan, mutta lopputulos on se, että kävelen taas uuden reseptin kanssa kotiin. Viisi päivää pistoksia luvassa!

Vatsanahkani alkaa olla sitä mieltä, että pistokset alkaisivat tällä erää riittää. Onnistuin saamaan hienon mustelmankin aikaiseksi. Pistokset ovat helpoin laittaa vatsaan, vaikka olen käsittänyt, että ne voisi pistää esim. reiteenkin. Jotenkin tähän vatsaan on kertynyt tällainen sopiva piikkityynyä muistuttava höttörasva, johon piikkien tuikkaaminen on kohtuullisen siedettävää. Kukaan ei muuten kertonut aiemmin, että hormonit lihottavat, paisuttavat, aiheuttavat näppylöitä, ärtymystä, ahdistusta ja vaikka mitä muuta. Vaakakin näyttää ainakin 5kg normaalia enemmän ja housut ei mahdu kiinni, mutta who cares. Tässä on nyt tärkeämpääkin ajateltavaa.

Onnistuuko tämä sittenkään?

Viikonlopun aikana ennen kolmatta ultraa minulle nousi korkea lämpö ja kuumemittari näyttää 38,8. Hirveä vilu ja ällötys. Itken olohuoneen sohvan nurkassa, koska mietin, että tässäkö tämä nyt oli. Nyt minulla on korona ja kaikki hoidot menevät jäähylle ihan loppumetreillä. Uskomattoman paskaa tuuria. Otan panadolin, koska päätä jyskää niin huolella. Yllätyksekseni kuume laskee yhtä nopeasti kuin tulikin. Pelkäsin jo veritulppaa ja kaikkea mahdollista koronan lisäksi, koska pistettävät hormonit voivat sellaista aiheuttaa. Joskin harvoin, mutta se on mahdollista. Aamulla herään hyvinvoivana, kuumeettomana ja muutenkin kivuttomana. Soittelen koronanumeroon ja kysyn tulenko testeihin. Eivät testaa oireettomia ja saan jatkaa normaalia elämää, jos oireet eivät palaa. No eivät palaa ja mysteeriksi jää, että mikä on aiheuttanut moisen kuumeen. Minulla oli myös nivusen imusolmukkeet turvoksissa, joten joku lyhytaikainen tulehdustila oli kyseessä, arvelee lääkäri.

 

Kolmas ultra ja kaikki on niin kuin pitääkin! Isompia follikkeleita on itseasiassa kaksi. Yksi vasemmalla ja yksi oikealle. Molemmat ovat 18mm ja limakalvokin alkaa lähennellä 8mm. Pienien säätöjen avulla ajoitukset osuvat juuri eikä melkein oikein ja irrotuspiikki eli 5000 yksikköä raskaushormonia määrätään pistettäväksi keskiviikkona aamupäivällä. Ultraaminenkaan ei enää tunnu missään, joten olisiko munasarjat siitä nyt rauhoittuneet pikkuhiljaa. Toivottavasti.

 

Minua mietityttää, että pitääköhän tässä välttää omia petipuuhia, kun kerran oikeallakin on iso follikkeli. Entä, jos se irtoaa sieltä ja hedelmöittyy luomuna ja jää johonkin ulkoisen raskauden jättämään kiinnikkeeseen kiinni. Lääkäri hymähtää ja sanoo, että kaikki on mahdollista. Voihan sitä jäädä vaikka auton alle. Pakastealkiokin voi uida munanjohtimeen ja vaikka munanjohtimet olisi poistettu, niin alkio voi kiinnittyä niiden kohtaan ja silloin raskaus ei etene vaan on kohdunulkopuolinen. Eli ei muuta kuin kotiin ja peitto heilumaan, jos huvittaa. Tosin pieni riskihän tässä on, kun on kaksi suht koht kypsää follikkelia molemmin puolin ja lisäksi siirretään alkio. ”Jaa, että ne kaikki kolme tarttuisi kiinni” naurahdan ja sanon, että no sitäpä odotellessa, kun ei kukaan ole tarttunut kohta 30 kuukauden aikana. Lääkäri on samaa mieltä, mutta sanoo vastuun olevan meillä. Koputan vielä puuta lääkärin pöydässä ja sanon, että nyt kun asialle nauran, niin kaiketi olen muutaman viikon päästä täällä ultrassa ja siellä on kolme alkiota ruudulla. ”Niin tai neljä, kun alkiokin vielä jakautuu kaksosiksi” huikkaa lääkäri vitsillä.

 

Oikeasti tänä päivänä monikkoraskauksien määrä hedelmöityshoitojen kautta ei ole sen suurempi kuin normaalistikaan alkaneissa raskauksissa. Se on Amerikan meininkiä, että siirretään monta alkiota kerralla ja tulee kaksosia tai jopa enemmän. Suomessa pääsääntöisesti aina siirretään vain yksi alkio, koska kahden alkion siirto ei lisää onnistumisen prosenttia.

 

Viimeiset piikit pistetty ja pakastealkionsiirto on luvassa ensi viikon tiistaina. Nyt vain toivotaan, että kaveri selviää sulatuksesta. On se kyllä aikamoista touhua, että alkioita voidaan pakastaa ja sulattaa ja heistä kehittyy elinkelpoisia pieniä ihmeitä. Toivotaan, että niin kävisi tällä kertaa meillekin. Joskus alkioita sulatetaan enemmänkin ja jos kaikki selviävät, niin toista viljellään päivä pari ja pakastetaan uudelleen ja toinen siirretään. Uskomatonta.

alkion siirto

Kiitos paljon, kun luit tarinaamme! Laita ihmeessä kommenttia, jos tarinamme herätti sinussa ajatuksia tai kysymyksiä. Vastaan mielelläni! Olisi kiva kuulla myös sinun kokemuksiasi! Palaan taas uudella postauksella ensi viikon maanantaina! Kannattaa tilata uutiskirje, niin saat sähköpostiin tiedon, kun uusi julkaisu on valmiina! Voit myös seurata minua  ja meidän matkaamme instagramissa.

Mahtavaa viikkoa sinulle!

Rakkaudella
Jaana