Inseminaatio 2/2

Kirjoitus on jatkoa aikaisemmille kirjoituksilleni. Jos et vielä ole lukenut niitä, niin löydät ne täältä!
Sain viime kerralla ultrassa tiedon 100% varmasta keskivaikeasta endometrioosista. Muutama päivä meni sulattelussa. Olihan se endometrioosin epäilys tiedossa, mutta on ihan eri asia, kun sanotaan, että diagnoosi on varma ja, että inseminaatio on hyödytöntä tehdä. Mieheni on kyllä maailman kultaisin tsemppari, vaikka tottakai häntäkin asia stressaa ja harmittaa. Hän on kuitenkin täysin varma, että me onnistumme. Nyt tai myöhemmin! No ei auta, kun pää pystyyn ja uusia piikkejä hakemaan, koska inseminaatiokierto on vielä kesken. Piikitystä jatketaan viitisen päivää, jonka jälkeen suuntaan uuteen ultraan. Vasemmalle puolelle on saatu pientä kasvua, mutta ei lähellekään sitä mitä inseminaatio ja ovuloituminen vaatisi. Suurin follikkeli on tällä hetkellä 12mm. Sen pitäisi olla parinkymmenen millin hujakoilla, jotta olisi oikeassa ajankohdassa. Ei muuta kuin takaisin kotiin ja lisää piikkejä. Isommalla annoksella. Inseminaatio saa vielä yhden mahdollisuuden ennen siirtymistä syvään päätyyn.

Lapsettomuushoitojen hinnat

Apteekki on tullut tutuksi tämän rumban aikana. Vaihteen vuoksi olen hakemassa sieltä uutta tavaraa pistettäväksi. Tämän yhden inseminaatiokierron hinnaksi muodostui useampia satoja euroja, koska yksi Gonal-F piikki kustantaa 70,31€ kela-korvauksen jälkeen. Niitä meni tähän kiertoon kaksi eli 140,62€. Lisäksi yksi bemfola-piikki tarvittiin myös, joka kustansi 17,85€. Irrotuspiikki pregnyl veloitti rahapussista 8,07€ ja pari pakettia Lugesteronia tekivät 40,42€. Lääkkeiden kustannukset nousivat siten 206,96 euroon. Päälle tulee poliklinikkamaksut kertaa neljä eli noin 170€. Yhteissumaltaan tämä inseminaatiokokeilu kustansi julkisella puolella 376,96€ sekä tietenkin aimokasan ovulaatiotestejä. Keksisin tuolle rahalle muutamia muitakin käyttökohteita, mutta täytyy olla onnellinen, että olemme päässeet hyvään hoitoon julkiselle puolelle. Yksityisellä puolella tuohon saisi varmaan lisätä ainakin ykkösen eteen.

 

Piikitys alkaa sujua jo melkoisen mallikkaasti. Enää ei juurikaan hikipisaroita kohoa otsalle, kun kaivan uuden piikin kynään ja valmistaudun tuikkaamaan sen vatsanahkaani. Mieheni sen sijaan puristaa pöydän reunaa rystyset valkoisina. Häntä ahdistaa kaikki piikit ja neulat, varsinkin, jos ne ovat tarkoitettu vaimoon laitettavaksi. Itseäni vieläkin naurattaa ajatus, että joidenkin pariskuntien miehet hoitavat piikitykset. Meidän tapauksessamme taitaa olla parempi pitäytyä tässä totutussa työnjaossa!

 

Ohjeena oli, että pistän perjantaihin saakka ja lauantaina laitan irrotuspiikin, JOS ovulaatiotesti ei sitä ennen ole näyttänyt positiivista. Toisin sanoen, jos ovulaatio tapahtuu liian aikaisin, on tämä kierto mennyttä, koska kunnallisella puolella lauantaina ja sunnuntaina ei tapahdu yhtikäs mitään. Eli mikäli kehoni päättää olla turhan tehokas tässä kierrossa, on koko satojen eurojen ja miljoonien toiveiden kierto sillä selvä. Taas. Oikeasti, miten voi olla edes mahdollista, että vuonna 2020  kunnallisilla lapsettomuuspoleilla ei tehdä mitään viikonloppuisin, kesällä tai joulun aikoihin? Missään biologian kirjassa ei käsittääkseni olla kerrottu, että naisen elimistö jotenkin tunnistaisi viikonpäivät ja osaisi ajoittaa toimintansa oikeaan, lääkäreille ja hoitajille sopivaan arkipäivään. Mieluiten keskelle viikkoa, koska maanantaisin on ruuhkaa ja loppuviikosta on vaarana lähestyvä viikonloppu. Mitä ajan ja rahan tuhlausta kertakaikkiaan!

Ovulaation metsästys

Ovulaatiotestit ovat kyllä oikeita pirulaisia. Ovulaatiotesti merkitsee positiivista silloin, kun viivat ovat yhtä tummia tai testiviiva on tummempi kuin kontrolliviiva. Minulla jostain syystä piirtyy pitkin kiertoa todella tummiakin testiviivoja tikkuihin ja ne ovat hyvin hämmentäviä. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun olemme mieheni kanssa tihrustaneet tikkuja ties missäkin valossa ja yrittäneet päätellä lääkkeiden ajoittamisen takia, että onkohan tämä nyt plussa vai miinus. Esimerkiksi ovulaation jälkeen tarkoitetun Lugesteron-lääkkeen liian aikainen aloittaminen estää raskautumisen, koska se muuttaa kohdun limaa sellaiseksi, että siittiöt eivät pääse siitä läpi etenemään kohtuun. Kyseessä on siis progesteron-hormoni, jota keho itsekin tuottaa ovulaation jälkeen. Inseminaatio vaatii tarkan ajoittamisen sekä nämä tukilääkkeet, joten on tärkeää löytää ovulaation ajankohta.

 

Lyhyt biologian oppimäärä: Munarakkulan ollessa kypsä, se puhkeaa ja ovulaatio tapahtuu. Munarakkulan paikalle kehittyy keltarauhanen, joka tuottaa parisen viikkoa progesteronia. Sen virka on kypsyttää kohdun limakalvoa raskautta varten ja myöhemmin istukka alkaa itse tuottamaan progesteron-hormonia. Yleensä hoitokierroissa käytetään tukena tuota progesteron-hormonia auttamaan limakalvon kehitystä ja tukemaan mahdollisesti hedelmöittyneen alkion kiinnittymistä. Varsinkin omassa tilanteessani tuo on meille ehdottoman tärkeä, koska yksi suurimpia ongelmia meidän raskautumisessa on jo aiemmin kertomani lyhyt luteaalivaihe (vaihe ovulaation jälkeen ennen uusia kuukautisia), jota tämän hormonin tuella pyritään pidentämään.

Ovulaatiotestit

Kuvassa peräkkäisten päivien testejä, joista ultran mukaan mikään ei ole positiivinen eikä ovulaatio ole edes lähellä. Itse oppimani tiedon mukaan monirakkulaiset munasarjat tai endometrioosi saattavat sotkea hormonitoimintaa niin, että testien mittaama LH-hormoni menee mihin sattuu koko kierron ajan. Tai ainakin testien viivat vaalenevat ja tummenevat useasti edes takaisin. Eli eihän näihin voi mitenkään luottaa.

 

 Ovulaatio on täällä vai onko?

Lauantaina mieheni on töissä ja aamulla ovulaatiotestiin tulee melko vahvat viivat. Ei voi olla totta. Soitan miehelleni, että tuo tullessaan samantien toisen merkkisiä testejä ja kokeillaan niilläkin! Siinä meneekin lauantai rattoisasti, kun lutraa tikkua toisensa perään mukissa ja toivoo, että viivat eivät vahvistu. Toinen merkki antaa selkeän negatiivisen ja toisesta ei ota selkoa. On tämäkin! Testit ovat aiemminkin antaneet välillä mitä sattuu tuloksia, joten päätämme luottaa negatiiviseen tulokseen ja edetä lääkärin ohjeen mukaisesti seuraavaan vaiheeseen.

Irrotuspiikki on jännittävä! Siinä on mielestäni ihan kamalan kokoinen ruisku ja neulat! Pahinta on, kun sitä pitää itse sekoitella kahdesta pullosta ja sitten vielä vaihtaa neulaa ja tuikata ruisku mahaan. Sekin onnistuu tällä kierrolla ja paljon tottuneemmin kuin viimeksi. Miestä kyllä hiukan huimaa!

5000 yksikköä raskaushormonia pruutattuna kehoon saa aikaan mitä erilaisempia oireita! Mieliala vaihtelee, rinnat pingottuvat ja ovat kipeät, väsyttää ja mitä vielä. Tiedän täydellisesti, että nämä kaikki kuvaavat juuri niitä oireita, joiden mukaan googlesta voi selvittää olevansa raskaana. Kokeile vaikkapa googlettaa suonenveto ja alkuraskaus. Ihan takuuvarma raskausoire. Näiden vuosien varrella olen kyllä kokeillut kaiken, lukenut jokaisen blogin ja kuunnellut kaikki aiheesta kertovat podcastit. Usko pois. Kaikki oireet ovat googlen mukaan raskausoireita.

mmeInseminaatiopäivä

Odotan naistenpolin odotustilassa hyvin kärsimättömänä. Minusta tuntuu, että se en ole minä, joka istun siellä. Katson ihmisiä ympärilläni ja mietin, että on todella erikoista, että minä siellä ihan oikeasti olen. Odottaen vuoroani lapsentekoon. Kirjaimellisesti. Toiveet ovat katossa ja pelko kurkussa. Jos tämä ei onnistu, niin tiedän enemmän kuin erittäin hyvin mikä on seuraava askel. Punktio. IVF-hoito. Koeputkihedelmöitys. Kuulostaa ihan kamalan pelottavilta asioilta kaikki. Saati se ajatus, että mitä, jos emme onnistu ikinä? Muutamille ystävilleni olen kertonut näistä hoidoista ja tilanteestamme. Monelta heiltä on tullut ilmoille kysymys, että oletteko miettineet muita vaihtoehtoja, jos hoidot eivät onnistu? Oletteko miettineet adoptiota? En ymmärrä kysymystä. Emme ole siinä pisteessä, että olisimme miettineet asiaa. Emme ole luovuttamassa. Emme valmistautumassa luovuttamaan. Asia ei kerta kaikkiaan ole mitenkään ajankohtainen. Meidän suurin toiveemme ikinä on saada lapsi meidän omista soluistamme luotuna. Mikäli se ei onnistu mitenkään eikä millään keinolla, niin sitten me olemme valmiita keskustelemaan muista vaihtoehdoista. Emme kuitenkaan vielä, kiitos kysymästä.

lapsettomuushoidot

Kaikki nämä ja miljoona muuta ajatusta pyörivät mielessäni, kun minut kutsutaan sisään huoneeseen. Menen eri huoneeseen kuin yleensä ja samalla huomaan, että tärkeät solut tulevat tuikkaamaan minuun joku ihan muu kuin oma lääkärimme. Hän esittäytyy gynekologiksi ja minä menen riisumaan vaatteita hoitohuoneen WC:hen. Kuulen oven takaa, kun gynekologi kysyy huoneessa olevalta kätilöltä, että mitenkä katetri yleensä laitetaan ja kuuluuko solut puristaa katetrista kohtuun nopeasti vai hitaasti. Here we go again! Oikeasti, meidän ainut toivomme on tässä kierrossa ja tiedostan, että minua hoitava ihminen ei ole ilmeisesti koskaan ennen tehnyt tätä toimitusta. GREAT!

 

Ei muuta kuin hoitopöydälle ja ultraukseen. Gynekologi kertoo vasemmalla olevan 2cm follikkelin ja minä kerron hänelle, että se ei ole follikkeli vaan endometriooma. ”No niimpä onkin” kuuluu hänen suustaan, kun hän on aikansa väännellyt ultra-anturia haarovälissäni. Kypsää ovuloitumassa olevaa follikkelia ei löydy mistään. Limakalvo on melkein sentin ja hiukan löytyy nestettä, joka viittaa siihen, että ovulaatio olisi juuri tapahtunut. Inseminaatio päätetään viedä loppuun ja tarkkaan varjeltu laatikko kaivetaan esiin. Minulta tentataan vielä miehen henkilötunnus, että se varmasti täsmää tyroksiarasiassa täydellisessä lämpötilassa odottelevan siittiöputkilon kanssa. Homma kunnossa ja gynekologi kertoo yrittävänsä saada katetrin kohtuun ensin ilman erikoisia apuvälineitä. En muista, että viimeksi olisi tarvittu mitään apuvälineitä, joten minua vähän kauhistuttaa. Pitääkö kaikki tehdä itse? Katetri kuitenkin sujahtaa kohtuun helposti ja gynekologi oli päättänyt ottaa hitaan taktiikan siittiöiden tuikkaamiseen. Hengittelen rauhassa, kun mietin miten pesusta selvinneet vajaa sata miljoonaa siittiötä eli yksi millilitra uivat pitkin munasolua, joka toivottavasti on jossain hollilla odottelemassa eikä homma olisi liian myöhäistä. Homma on valmis nopeasti ja kivuttomasti. Ei muuta kuin kotio jännittämään!

 

Kiitos paljon, kun luit tarinaamme! Laita ihmeessä kommenttia, jos tarinamme herätti sinussa ajatuksia tai kysymyksiä. Vastaan mielelläni! Palaan taas uudella postauksella ensi viikon maanantaina! Kannattaa tilata uutiskirje, niin saat sähköpostiin tiedon, kun uusi julkaisu on valmiina! Voit myös seurata minua instagramissa.

Mahtavaa viikkoa sinulle!

Rakkaudella
Jaana