Lapsettomuushoidot jatkuvat!

Kirjoitus on jatkoa aikaisemmille kirjoituksilleni. Jos et vielä ole lukenut niitä, niin löydät ne täältä!

Menkat ovat taas täällä. Soitan klinikalle ja siellä on palattu töihin. JES! Hommaa voidaan edistää ja lapsettomuushoidot saavat virallisesti alkaa! Saan apua ovulaation aikaistamiseen. Alan pistää Gonal F-piikkejä vastanahkaani joka ilta kierron viidennestä päivästä alkaen. Kyllä jännittää! Minulla on hirveä piikkikammo, mutta nyt ei kiinnosta. Kiinnosta vain se, että lapsettomuushoidot edistyvät ja voin tehdä jotain asian eteen. Mieheni istuu tukenani ja häntä pyörryttää, kun osoitan piikin kohti vatsaani. Katson itsekin pois samalla, kun tuikkaan piikin niin syvälle, kun sen saa. Lasken mielessäni kymmeneen ja vedän neulan pois. Selvisin. Minua naurattaa ajatus, että jotkut pariskunnat hoitavat homman niin, että puoliso pistää piikin. Oma mieheni leikkaisi varmaan jalkansakin irti mieluummin, kun saisi tuikattua piikin minuun.

 

Ultrapäivä! Viimeinkin! Tosin nyt on meneillään vasta kierronpäivä 11, joten tuskin vielä on mitään tapahtunut. Lääkäri kertaa tietojani: kohdun ulkoinen raskaus, metotreksaattipiikkejä, osastohoito, verikokeita tsiljoona, vyöruusu ja mitä vielä. Check, check ja check, kyllä minusta puhutaan! Ei muuta kuin tutkimuspöydälle. Normaalisti ovulaationi on kp 24 ja nyt lääkäri kertoo molemmilla puolilla olevan yhdet isommat follikkelit. Inseminaatiohoito tehdään huomenna ja irrotuspiikki tänään. Irrotuspiikki tarkoittaa sitä, että kehoon pistetään raskaushormonia, joka irrottaa kypsyneen munasolun tai lähinnä varmistaa sen irtoamisen. Ultrassa nimittäin näytti siltä, että se olisi jo mahdollisesti irronnut tai irtoamassa ihan näillä näppäimillä.

Lapsettomuushoidot pistäminen

Okei homma on ihan piece of cake. Olen pistänyt piikkejä ennenkin ja selviän tästäkin! Paitsi, että tämä onkin ihan eri juttu. Haen apteekista piikin ja saan kaksi ampullia. Toisessa on liuotinta ja toisessa jauhetta. Saan ison piikin, joilla ensin sekoitan aineet keskenään. Sen jälkeen vedän valmiin liuoksen ruiskuun ja vaihdan siihen hieman pienemmän neulan. Ihan kammottava ajatus, että pistäisin itseeni tällaisen ruiskun mahaan. Edellisen piikit ovat olleet valmiissa ”kynässä” ja ne ovat olleet huomattavasti kivuttomampia ja vähemmän ahdistavia. Silmät kiinni, neula mahaan ja aineet sisään. I made it!

 

Aamulla on inseminaatio ja se menee hyvin. Olipahan jännä toimitus! Follikkelit olivat kasvaneet ja limakalvokin oli juuri passelin paksuinen. Aiemmin se on ollut näihin aikoihin aivan seitin ohut. Seuraavana päivänä tapaan ystäviäni työkokouksen merkeissä ja vatsassani on perhosia. Mitä kehossani tapahtuu vai tapahtuuko mitään? Uivatko siellä kenties juuri nyt siimahännät kohti kypsynyttä munasolua? Hymyilyttää, mutta koska kukaan ei kysy mitään, niin en kerro mitään. Koko kotimatkan kuuntelen podcasteja lapsettomuushoidoista, raskaudesta ja vaikka sun mistä.

 

Testata piti kahden viikon päästä inseminaatiosta. Arvatkaa vaan, että maltoinko odottaa sinne asti? Aloitin testaamaan aivan liian aikaisin ja tässä kohtaa tapahtuu suorittajaminälle suotu oppi kantapään kautta nro 472947. Testi nimittäin näyttää plussaa! Haalea, mutta aivan selkeä viiva. Voi että. Olemmeko me todella onnistuttu tässä? Pääsisimmekö me loppujen lopuksi näin helpolla? Kyllä se viiva on. On testissä viiva. Molemmat olemme sitä mieltä.

Viiva on haalea, mutta ei se haittaa, kun päiviä on vasta niin vähän alla. Viiva kuin viiva klinikallakin on aiemmin sanottu. Lataan yhden raskausapplikaation tarkistaakseni, että mikä on tarkka päivä. Riippuen kuinka perehtynyt olet raskausjuttuihin, niin saatatkin tietää, että raskausviikot lähdetään laskemaan edellisten kuukautisten ensimmäisestä vuotopäivästä. Se on hämäävää, koska eihän raskaus silloin vielä ole alkanut, kun edellinen limakalvo vuotaa ulos, mutta näin laskukaava menee. Koska en ole niitä aiemmin laskenut, niin sovellus näytti kätevästi, että mitä päivää elellään. Intuitio kuitenkin sanoi, että onkohan tämä totta nyt kuitenkaan. Alan googlettaa, että eihän käyttämälläni tukilääkkeellä ole vaikutusta tulokseen? No ei ole. Se aiheuttaa kyllä kaikkia raskausoireita, mutta ei vaikuta HCG-hormonin määrään kehossa. ”Mutta hei. Mites se irrotuspiikki? Sehän on raskaushormonia täynnä, kauanko se vaikuttaa?” herää mieleeni kysymys. Ja samalla tajuan vastauksenkin. Pregnyl-piikki eli irrotuspiikki on raskaushormonia ja se vaikuttaa verenkierrossa 10 päivää. Positiivinen tulos johtuu siis siitä. Viiva haalistuu samaa tahtia, kun piikitetty hormoni katoaa verestä. Ei voi mitään.

”Mutta eihän se niin mene, etteikö se jotenkin menis”, kuten hyvä ystäväni aina tapaa sanoa! Ei muuta kuin uuteen kiertoon. En viitsi laskea, että monesko kierto tämä on. On mikä on ja tulos tulee, kun on tullakseen. Olen aiemminkin sanonut tämän, mutta nyt viimeistään huomaan, että ihan kaikki ympärilläni on raskaana. Olemme siinä iässä, että käytännössä suurin osa ystävistämme ovat suunnittelemassa perheen perustamista ja siinä onnistuen postaavat aiheesta iloisen postauksen someen. Tykkään kaikista ja kommentoin niihin samalla haaveillen, että miltäköhän se sitten tuntuu, kun saan itse laittaa tuon kauan odottamani postauksen?

Tuomiopäivä

Diagnoosi. Epätoivo. IVF-hoito. Endometrioosi. Siinä se sanat, jotka muistan toisen hoitokierron ensimmäiseltä ultra-käynniltä. Tuttu lääkäri vilkaisee nopeasti aikaisempia kirjoituksiaan ja ei muuta kun ketarat ojoon ja tutkimuspöydälle. Viime kierrossa nähdyssä 20mm ”follikkelissa” oli vähän sameaa reunoilla ja silloin lääkäri mietti sen mahdollisesti jo ovuloituneen. No nyt tuo samainen kaveri piti pesäänsä edelleen allekirjoittaneen munasarjassa. Lääkärin sanoja lainatakseni: ”Ihan selvä endometriooma, sulla on satavarmasti endometrioosi. Voidaan keskeyttää hoito, ei mitään järkeä jatkaa. Nyt siirrytään suoraan koeputkihoitoihin”. Olen tutkinut asioita niin paljon, että tiedän mitä nuo sanat tarkoittavat ja se tuntui kyllä erittäin kylmältä suihkulta vasten kasvoja. Siinä tutkimuspöydällä nieleskelen kyyneleitä miettien, että lukemani mukaan endometrioosi vaikeuttaa hurjan monella tavalla raskautumista ja vaikeassa tapauksessa luonnollisen raskautumisen todennäköisyys on muutaman prosenttiyksikön luokkaa. Tiedän myös, että koeputkihedelmöityksessä joudutaan munasoluja keräämään punktiolla eli isolla ja pitkällä ontolla neulalla alateitse menemällä emättimen seinämän läpi suoraan munasarjaan, josta ne imaistaan talteen. Ajatuskin siitä saa ahdistumaan ja tuskanhien virtaamaan selkää pitkin. Siinä minä sitten makaan yrittäen ymmärtää, että mitä juuri äsken tapahtui. Lääkäri totesi käynnissä olevan hoidon turhaksi, vaikka olen pistänyt jo päivätolkulla. Sain juuri kuulla, että minulla on parantumaton, keskivaikeassa tilassa oleva sairaus, joka aiheuttaa lapsettomuutta. Minä joudun punktioon ja rukoilen, että ne kolme kertaa riittävät siihen, että meistä tulee perhe. Kela avustaa kolme kierrosta IVF-hoitoja (joissa itse tietenkin omavastuut kustannetaan lääkkeistä ja lääkärikäynneistä) ja sitten se on ”no can do”. Elämä on epäreilua.

 

Nielaisen kyyneleeni ja yritän vain selviytyä autoon saakka. Sitä ennen tenttaan lääkärin läpi kaikesta hänen kertomastaan. Mitä se, mitä hän juuri äsken sanoi, tulee tarkoittamaan minulle ja meille ja meidän haaveillemme? Kysyn, että emmekö voisi käydä tätä kiertoa nyt kuitenkin loppuun saakka läpi, kun olen jo maksanut 100€ tuosta piikistä ja reippaat 40€ jokaisesta tutkimuksesta, joten olisiko se nyt haitaksi, jos itse hoitokin tehtäisiin loppuun? Lääkäri on samaa mieltä ja päätämme, että tämä kierto vedetään loppuun ja sen jälkeen ilmoittaudutaan IVF-jonoon. Jono oli ennen koronaa muutaman kuukauden ja nyt koronan myllätessä ainakin puoli vuotta. Mainiota. Meille ei tule hartaasti toivomaamme lasta myöskään ensi vuonna. Autoon päästyäni muserrun. Miksi meille käy näin?

Kiitos paljon, kun luit tarinaamme! Laita ihmeessä kommenttia, jos tarinamme herätti sinussa ajatuksia tai kysymyksiä. Vastaan mielelläni! Palaan taas uudella postauksella ensi viikon maanantaina! Kannattaa tilata uutiskirje, niin saat sähköpostiin tiedon, kun uusi julkaisu on valmiina! Voit myös seurata minua instagramissa.

Mahtavaa viikkoa sinulle!

Rakkaudella
Jaana