Kirjoitus on jatkoa aikaisemmille kirjoituksilleni. Jos et vielä ole lukenut niitä, niin löydät ne täältä! Viime kirjoituksessani kerroin, että toinenkaan inseminaatio ei tuottanut tulosta ja nyt on aika siirtyä syvään päätyyn eli IVF-hoito alkaa.
IVF-hoito
IVF-hoito pelottaa. Punktio pelottaa hurjasti, mutta vielä enemmän ahdistaa ajatus siitä, että se on aikamoista venäläistä rulettia. Kela korvaa kolme kierrosta ja sitten se on siinä. Toki toivotaan, että kaikilla mahdollisesti tarvittavilla kolmella kierroksella saadaan jokaisella kerättyä useita kypsiä munasoluja, jolloin alkioita on myös mahdollista saada pakkaseen. Mutta entä jos ei saada? Entä jos keräykset onnistuvat huonosti tai alkiot eivät tartu ja kolmen kierroksen jälkeen jäljelle jää tyhjä syli? Tuntuu aivan HIRVEÄLTÄ ajatus siitä, että joku muu on määrittänyt yrityskertojen määrän ja sitten se on ”no can do”. Ainahan voi mennä yksityiselle, mutta se vaatii aivan hurjia taloudellisia panostuksia ilman lupausta onnistumisesta. Tietenkään lapselle ei voi laskea hintaa ja olisin valmis maksamaan siitä mitä se ikinä vaatii, mutta aika harvan talous kestää montaa peräkkäistä tuhansien eurojen hintaan kohoavaa hoitokiertoa.
Jos et tiedä, että mitä IVF-hoito tarkoittaa, niin avaan sitä lyhyesti mutkat oikoen. Siinä on tarkoituksena piikitettävän hormonin avulla kypsyttää iso määrä munasoluja kerralla. Samaan aikaan voidaan joutua käyttämään myös ns. jarrupiikkiä, että munasolut eivät irtoa liian aikaisin. Kun tarvittava määrä munasoluja on kypsiä, pistetään irrotuspiikki ja tehdään punktio. Punktiossa pitkällä ontolla neulalla kerätään munasolut. Käytännössä tämä sujuu ainakin Tampereella niin, että nainen vaihtaa sairaala-asun ja hänelle laitetaan käteen kanyyli. Kanyylin kautta saa kipulääkettä ja rauhoittavia. Itse toimenpide suoritetaan emättimen kautta ultraäänen ja neulan avulla siten, että ontto neula viedään emättimen seinämän läpi munasarjaan, josta imetään munasolut neulan kautta nesteeseen. Tämä tehdään molemmille puolille. Kerätyt munasolut hedelmöitetään laboratoriossa. Hedelmöittyminen voi tapahtua ”luonnollisesti” siten, että munasolun kavereiksi lisätään siittiöitä tai sitä voidaan tukea niin sanotulla ICSI-menetelmällä, jossa ohuen lasineulan avulla viedään yksi siittiö munasolun sisään. Tätä menetelmää käytetään yleensä silloin, jos siittiöissä on ongelmia. Hedelmöittyneitä alkioita viljellään laboratoriossa, jonka jälkeen tilanteesta riippuen ne siirretään kohtuun 2-5 päivän kuluttua keräyksestä. Yksi alkio kerrallaan toki tai maksimissaan kaksi! Jos alkioita saadaan useita, niin ne voidaan pakastaa ja käyttää myöhemmin.
Joskus saadaan monia munasoluja, joista saadaan useampia alkioita ja joskus punktion saalis voi olla pyöreä nolla. Se on varmasti erittäin turhauttavaa, koska silloin koko rumba pitää aloittaa alusta. Jos nainen on alle 35-vuotias, niin hänellä on tilastollisesti 50% mahdollisuus saada lapsi ensimmäiseltä punktiokerralta kerätyistä munasoluista. Tämä ei toki minua kauheasti lämmitä, koska tähän asti tilastot eivät ole olleet meidän puolellamme. Tällaisia munasolujen keräyksiä tehdään julkisella puolella kolme kertaa tai maksimissaan kaksi lasta. Tuntuu aika erikoiselta, että joku muu voi päättää puolestasi, että kuinka paljon lapsia sinulla on oikeus saada. Lääkäri kuitenkin sanoi, että kaikki alkiot saa käyttää, jos kävisi niin onnellisesti, että niitä jäisi pakkaseen, vaikka olisikin saanut jo kaksi lasta hoitojen avulla.
Valoa tunnelin päässä
Mitä pääsinkään juuri sanomasta valosta ja tunneleista? Eletään syksyä 2020 ja vuosi on kääntymässä kaamoksen suuntaan, mutta meille paistaa aurinko. Ainakin hetken ja siitä nautin täysin rinnoin! Enkä nyt tarkoita meidän 30v bileiden loistavaa säätä. Juttelin aikaisemmin lapsettomuushoitajamme kanssa tilanteestamme sekä IVF-hoidosta ja hän sanoi, että jono on koronan takia ainakin puoli vuotta. Voi olla pidempikin ja kerroinkin jo aiemmin haudanneeni toiveet unelmamme toteutumisesta vielä pitkään aikaan. Kuitenkin joskus tulee peruutuksia ja väkeä voi tippua jonosta pois. Joskus joku tosiaan peruu aikansa ja jää tyhjä väli, johon ei saada lyhyellä ajalla ketään. ”Sellaista tosiaan voi sattua varmaan elokuvissa” ajattelin. Olin myöhemmin yhteydessä jonon tilanteesta polille ja eräällä kerralla hoitaja sanoi, että heille itseasiassa oli tullut peruutusaika, johon ei saatu ketään näin nopeasti. Haluasitko tulla? Anteeksi mitä? Ai, että tulisinko? No minä todellakin tulen! Pyörryttää, itkettää ja naurattaa samaan aikaan. Voiko tämä oikeasti olla totta? Eihän tämä ole lupaus onnistumisesta, mutta on tämä nyt kuitenkin jotain! Tämä on iso askel eteenpäin ja ainakaan ei tarvitse toimettomana odotella ikuisuutta tekemättä mitään!
Ystäviäni itkettää, kun kerron hoitojen aloituksesta ja meitä pelottaa. Suunnittelukäynnillä katsotaan tilanne ja päätetään aloittaa IVF-hoito samantien. Meneillään olevasta koronatilanteesta ei tiedä, mutta jos pistokset päästään aloittamaan, niin punktioonkin pitäisi päästä! Kuin sadusta selviää, että pistokset aloitetaan aina kierronpäivänä 2 tai 3 ja minulla on sattumalta kierronpäivä 3 meneillään eli hoito alkaa todella kirjaimellisesti samantien! Ei muuta kuin apteekkiin tyhjentämään tilit!
IVF-hoidon kustannukset
Tilit tyhjenevät kirjaimellisesti, koska nyt pistetäänkin isommalla kädellä! Gonal-F pistosta laitetaan 150 yksikköä per kerta eli kolminkertainen määrä siihen, mitä olen ennemmin pistänyt. Lisäksi tarvitsen jarrupiikkejä ja myöhemmin irrotuspiikin ja luteaalituen ja vaikka mitä muuta vielä. Huh huh, mikä arsenaali. Enpä olisi kuuna päivänä uskonut, että minä, joka pelkään piikkejä, tulen joskus lykkäämään niitä itse itselleni ihan urakalla. Ei ole halpaa lystiä tosiaan tämä hauskuus! Tarvittavat Gonal-F piikit kustantavat tähän hoitoon yhteensä 600€. Lääkkeiden maksukatto tulee onneksi jo täyteen ja osa niistä korvataan käytännössä kokonaan. Jarrupiikit taisivat olla jotain 10€ per kipale eli vajaan satasen niistä sai kasaan. Jostain ihmeellisestä syystä irrotuspiikki ja luteaalivaiheen tukilääkkeet eivät kuulu tuohon korvattaviin lääkkeisiin, joten kyllä niihinkin saa satasen ainakin laittaa. Tietysti hyvin kiitollisia ollaan siitä, että ylipäätään on tuollaisia maksukattoja olemassa ja näillä määrillä lääkkeitä se tuli nopeasti täyteen.
Gonalin pistäminen sujuu jo tottumuksesta, mutta jarrupiikki onkin sitten ihan oma lukunsa. Hoitaja jo alunperin varoitteli piikin olevan vähän paksumpi ja tylsempi. Ai miten kiva. Sitä se myös on. Joudun tosissani puskemaan, että se menee ihon läpi ja sitten homma sujuukin hyvin. Se pitäisi reippaasti tökätä ihoon, mutta en pysty siihen, kun kyseessä on oma vatsanahka, vaan laitan hitaasti ja varmasti, eikä se ainakaan auta asiaa. Mutta hei, siitäkin selviää ja mitäpä sitä ei tekisi tässä tilanteessa. Seitsemän pistopäivän jälkeen ultrataan. Oikealta löytyy 7 noin 10-14mm follikkelia ja vasemmalta 6 suunnilleen samaa kokoa olevaa. Ihan hyvältä näytti, mutta ei vielä tarpeeksi kypsiltä vaan pistoksia jatketaan vielä neljä päivää ja sitten tsekataan uusiksi. Punktiopäivää povattiin vajaan viikon päähän maanantaille. Voi luoja, rukoilen voimia selviytyä siitä ehjin nahoin ja ilman kovia kipuja!
Munasolut kasvaa
Kipuja ilmoilla. Ihmekös tuo, jos kasvattaa vähintäänkin reipasta kymmentä kaveria samaan aikaan vatsassaan. Vatsa on pinkeä kuin pallo ja sitä juilii välillä ihan huolella. Miehenikin mietti, että miten ikinä tuohon voi mitään piikkiä tökätä, kun normaalisti löysä vatsanahka on pingottunut niin kireäksi, kun se vaan pystyy venymään. Se on myös loukkaantunut jostain piikistä ja kehittänyt kunnon mustelman. Soittelin hoitajalle ja kysyin, että voiko särkyä helpottaa lääkeillä, jos se muuttuu aivan mahdottomaksi. Panadolia saa käyttää, mutta buranalla voi olla huonoja vaikutuksia munasolujen laatuun. Kivut onneksi helpottaa lepäilemällä ja siinä oli taas yksi hyvä muistutus suorittajasankarille, että nyt voisi olla hyvä syy hetkeksi löysätä tahtia.
Kiitos paljon, kun luit tarinaamme! Laita ihmeessä kommenttia, jos tarinamme herätti sinussa ajatuksia tai kysymyksiä. Vastaan mielelläni! Palaan taas uudella postauksella ensi viikon maanantaina! Kannattaa tilata uutiskirje, niin saat sähköpostiin tiedon, kun uusi julkaisu on valmiina! Voit myös seurata minua instagramissa.
Mahtavaa viikkoa sinulle!
Rakkaudella,
Jaana