Lapsettomuustutkimukset

Kirjoittelin meidän lapsettomuusmatkan alusta edellisessä postauksessa. Jos et ole vielä lukenut sitä, niin pääset siihen tästä. Nyt tutkitaan. On marraskuu 2019 ja aika käynnistää lapsettomuustutkimukset. Onko tässä “projektissa” jotain mätää ja jos on, niin missä? Sanana “lapsettomuustutkimukset” kuulostaa karsealta, mutta eipä meillä tässä ole kauheasti valinnanvaraa. Selviää, että mieheni osalta asiat ovat erinomaisesti. Minulla epäillään endometrioosia, mutta muuten kaikki on kunnossa. Hoitava lääkäri sanoo, että ovulaatioiden ajankohta vaihtelee naisten välillä hurjasti ja ovulaatioiden tikuttaminen on yksi tärkein toimenpide lapsettomuushoitojen aikana. Mahtavaa – Kerrankin joku kuuntelee minun omia fiiliksiä oman kehoni toiminnasta. Selviää, että ovulaationi on varsin myöhäinen ja luteaalivaihe jää todella lyhyeksi (vaihe ennen kuukautisten alkua ovulaation jälkeen). Eli vaikka meillä luomuna tärppäisikin, niin alkio ei voi jäädä pidemmäksi ajaksi asumaan, kun vuoto on ovella saman tien eikä alkio ehdi kiinnittyä. Hiivan takia olen ollut 3kk ilman sokeria, vehnää ja maitoa. Siitä on ollut jonkin verran hyötyä. Lisäksi olen kiltisti syönyt probiootit ja vitamiinit. Päätetään tutkia munatorvien aukiolo ja kokeilla lisätä letrozoleja aikaistamaan ovulaatiota.

Lapsettomuustutkimus

Tammikuussa 2020 koittaa aukiolotutkimus, joka oli aika hirveä. Lääkäri ja hoitaja olivat ihania, mutta kyllähän se teki kipeää, vaikka olin ottanut särkylääkkeitä alle ohjeen mukaan. Auki kuitenkin olivat ja homma sitä myöden selvä. Ei muuta kuin letrozolit naamaan ja menoksi. Seuraavalla viikolla ultrattiin, että oliko pillereistä hyötyä. Ei ollut. Ei mitään eroa normaaliin. Normaali ovulaatio tuli taas vasta kierron lopussa. Ohjeina oli heiluttaa ahkerasti peittoa ja ovulaation jälkeen miniannos lugesteron-kapseleita emättimeen vahvistamaan limakalvoa ja pidentämään luteaalivaihetta. Jännä tuo aukiolotutkimus, koska osalle se ei tunnu juuri miltään ja osalla taas on kivuliasta. Kipu aiheutuu lääkärin mukaan siitä, että kohtuun viedään ohut katetri, jonka avulla sinne puhalletaan pieni “vesi-ilmapallo” ja se aiheuttaa kipua. “Ilmapallon” laittamisen jälkeen molempiin munatorviin ruiskutetaan ilmaa ja keittosuolaliuosta ja katsotaan ultralla, että meneekö ne munajohtimien läpi. Itse tutkimus oli onneksi nopea ja joka tapauksessa siitä selviää, teki inhottavaa tai ei!

 

Epäonni jatkuu

Menkat ovat täällä. Ei auttanut letrot eikä luget eikä muukaan. Lääkäri määrää seuraavan kiertoon itse pistettävät Gonal F-piikit. Mahdollisen endometrioosin takia lääkäri ei halua pitkittää hoitoa ja syöttää enempää hormoneja, vaan siirrytään heti syvään päätyyn. Olen lievästi sanottuna kauhuissani ajatuksesta pistää itseäni. Päivää ennen piikkien alkamista minulla on outo olo. Menkat ovat jatkuneet normaalia kauemmin ja päätän tehdä raskaustestin. Mieheni hymähtää tuttuun tapaan, että vain hänen rakas optimistivaimonsa voi tehdä raskaustestin 8pv vuodon jälkeen. Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa. Todella todella hailakka positiivinen – Ilman lisävaloa.

raskaustesti

Maaliskuisena aamuna suuntaan verikokeeseen, jossa HCG (=raskaushormoni) on hyvin matala, mutta kohonnut (17). Biokemiallinen raskaus on lääkärin arvaus. Eli munasolu hedelmöittyy, mutta ei kiinnittynyt kunnolla. Ei voida aloittaa pistoshoitoja ja pitää odottaa seuraavaan kiertoon. Seuraavalla viikolla kontrolloidaan HCG. Yllätykseksi se on noussut 117. Sen pitäisi kuitenkin olla jo monta sataa, mikäli kyseessä olisi normaali raskaus. Pelko kohdunulkoisesta raskaudesta nostaa päätään. Mutta sehän on hyvin harvinainen. Googlen mukaan yksi tuhannesta raskaudesta on kohdunulkoinen. Se on (hengen-)vaarallinen, koska silloin hedelmöittynyt munasolu on kiinnittynyt jonnekin muualle kuin kohtuun ja voi esimerkiksi räjäyttää munatorven ja aiheuttaa ison sisäisen verenvuodon. Seuraavan viikon torstaille kontrolli HCG:stä. Katsotaan mitä tapahtuu.

 

Tiistaina pitäisi lähteä Göteborgiin kokoukseen. Maanantaina ahdistaa. Vatsaa nipistelee. Saan kontrollin jo maanantaille. HCG laskussa (76). Ei viitteitä normaalista raskaudesta ja kohdun ulkoisen ollessa kyseessä senkin pitäisi olla tulossa pois. Käyn yöllä vielä päivystyksessä, koska hartiaa pistää. Se viittaisi verenvuotoon, mutta ei onneksi näy mitään. Pari tuntia unta ja lentokoneeseen. Reissu sujui hyvin ja onneksi kävin yöllä näytillä, koska muuten olisin säikähtänyt jokaista nipistystä. Pientä ongelmaa aiheuttaa nivuseen, pakaraan ja sisäreiteen tullut ihottuma. Sanon miehelleni, että on kyllä kumma, että jalan iho on niin kipeä, että housujen pukeminen sattuu. Suihkussa käynti sattuu. Voiko tämä vieläkin johtua maanantain treeneistä?

plussa raskaustesti

Seuraavana päivänä kävelen kuin satavuotias ankka. Miten yksi ihottuma voi aiheuttaa tällaisen? Toinen jalka on jo toipunut treenikivusta eli sekään ei voi olla syynä. Diagnosoin itselleni vyöruusun.  ”Ei voi olla totta!” ajattelen. Hiiva, vyöryysu, kohdun ulkoinen raskaus ja mitä vielä? Seuraavan päivän HCG-seurannassa arvo on yllättäen noussut 127. Tämäkin vielä. Aamun gynekologisessa tutkimuksessa raskautta ei löydy. Ei mistään. Ei kohdusta, ei munatorvista, ei munasarjoista ei mistään. Jossain joku kaveri kasvaa, mutta valitettavasti tämä pesä on ihan väärässä paikassa. Koska arvo on uudelleen noussut ei voida ottaa riskiä, että raskaus etenisi.

 

Lääkäri päätyy hoitamaan asian metotreksaatilla eli stytostaattipiikillä, joka on solumyrkky ja se estää solujen jakautumisen. Sen tarkoitus on sulattaa alkio, missä se ikinä lieneekin. Sen lisäksi vyöruusuni diagnosoidaan vyöruusuksi ja saan siihen lääkkeet. Itku kurkussa poistun mieheni kanssa odottamaan myrkkyinjektion valmistumista ja lähdemme apteekkiin. Nyt itkettää. Aika kovastikin. Vaikka alusta saakka olen tiennyt arvojen viittaavan johonkin muuhun kuin normaaliin, en haluaisi luopua testeissä olevasta kahdesta kirkkaanpuneisena kirkuvasta viivasta. Viimeinkin ne saatiin siihen ja nyt sitten ne viedään pois. Apteekkireissun jälkeen palaan autolle tarkoituksena lähteä sairaalaan saamaan myrkkypiikki kankkuun. Auto ei käynnisty. Akku sökönä. Oikeasti? Miksi meille käy näin?

 

Taksilla sairaalaan ja stytostaatit takapuoleen. Seurantaa puolituntia ja koska ollaan Etelä-Pohjanmaalla, niin autokin on ehditty tässä välissä korjata ja mieheni hakee minut pois. On aika paska olo. Miksi meille käy näin ja miksi juuri nyt maailma tuntuu niin epäreilulta paikalta? Kroppani toimi sittenkin ilman suurta lääketieteellistä apua ja onnistuimme hedelmöittämään munasolun. ”Tämä on vain erittäin huonoa tuuria” sanoi lääkäri. Miksi meillä on koko ajan huonoa tuuria? Minusta tuntuu kuin kertoisin jonkun toisen tarinaa. En osaa ajatella, että meille käy näin.

 

Viikon kestävä vyöruusuhoito ällöttää. Oksettaa koko ajan. Töistä ei tule mitään ja tissit ovat pinkeät kuin jalkapallot. Toivon vain, että myrkkypiikki on auttanut eikä sitä tarvitsisi uusia. Yksi piikki aiheuttaa kuukauden tauon yrittämiseen ja 6kk tauon mahdollisiin hoitoihin. Useampi piikki aiheuttaisi jo usean kuukauden tauon yrittämiseen, koska se aiheuttaa muun muassa vakavia epämuodostumia sikiölle. Hiukan vielä pyörii mielessä ajatus, että jos kiinnittyminen olisi tapahtunut oikeaan paikkaan, niin me olisimme nyt onnemme kukkuloilla – vihdoin.

Tähän mennessä opittua:
1. Mene heti sellaiselle lääkärille, joka tietää mitä tekee (Case korvatulehdus/hiiva)

2. Kuuntele omaa kroppaasi, älä luota sokeasti yhden lääkärin sanaan tai kirjoitettuun tietoon siitä, miten asiat yleensä etenevät. Meidän tapauksessamme ovulaatiot ja petipuuhat olivat ihan eri kohdissa kalenteria, kun luotin kirjoitettuun sanaan.

3. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia – Luonto on ihmeellinen. 8 päivän vuodon jälkeen voi olla raskaana. Kuuntele itseäsi.

Tarina jatkuu seuraavassa postauksessa. Onko sinulla kokemuksia kohdunulkoisesta raskaudesta? Olisi kiva jakaa kokemuksia kommenteissa.

Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle & kiitos, kun luit!

Jaana