Luomukierto IVF-hoitojen välissä

Kirjoitus on jatkoa aikaisemmille kirjoituksilleni. Jos et vielä ole lukenut niitä, niin löydät ne täältä! Viime kirjoituksissani kerroin IVF-hoidon taukokierrosta, jossa ovulaatio osui juuri jouluaattoon. Luvassa oli luomukierto ja yritys oli tietysti kova, vaikka hoidot olivatkin tauolla!

Vuoden viimeinen päivä on täällä. Jännitystä on ilmassa, pakkanen paukkuu ja lumi kimaltelee maassa kauniisti. Sytytämme ulkotulia ja kynttilöitä. Uusi vuosi – uusi alku? Tai sitten ei. Olimme kutsuneet muutaman ystävän kylään juhlimaan pienellä porukalla vuoden vaihtumista. Hetki ennen ystävien saapumista huomaan punaista vessapaperissa. Ovulaatiosta on tasan viikko. Seitsemän päivää. Kiertopäivien mukaan tänään olisi päivä, kun normaalisti kuukautiseni alkaisi, eikä tämäkään kierto tunnu tekevän poikkeusta. Käsittämätöntä, että kaikkialla kailotetaan kuukautisten alkavan noin 14 päivän päästä ovulaatiosta ja piste. Vaan ei se aina mene niin, vaikka kuinka olisi lääkkeitäkin käytössä kierron loppuvaiheen pidentämiseksi. Miten typerä oma kiertoni voikaan olla? Nainen on luotu lisääntymään, mutta minun sisälläni ei kasva mikään ennen kuin se jo valuu pois. Uusi vuosi – onko luvassa samaa paskaa?

 

Meitä itkettää. Jännä, että loimme kuitenkin tähän luomukiertoon odotuksia, vaikka tiesimme, että raskautuminen ei olisi helppoa meille edes hoitojen avulla. Mutta silti pettymys on pettymys ja toivoa on niin kauan kuin on toivoa.  Tai punaista vessapaperissa.

Kirjoitin uuden vuoden päivityksen sosiaaliseen mediaan:
Vuosi 2020 jää kyllä monella tapaa mieleen. Se ei äkkiseltään ajateltuna ollut meidän vuosi. Toisaalta asioiden laita riippuu siitä, mistä suunnasta niitä katsoo.

Vuoden alkupuolella koettiin surua ja murhetta. Sitten tuli korona, joka vei ajatukset hetkeksi sekaisin ja toimintakyky keskittyi korona-uutisoinnin ja -säädösten ihmettelyyn.

Vuosi on tuonut kuitenkin paljon myös hyvää 🧡 Meillä oli aivan ihanat 30v juhlat ystävien kesken, rakas sisko meni naimisiin, oli polttareita ja muuta kivaa ohjelmaa. Tapaamisrajoitukset muistuttivat karulla tavalla siitä, miten tärkeitä ystävät ja perheenjäsenet ovat, ja kuinka kallisarvoista on heidän kanssaan vietetty aika

Ulkomaanmatkat vaihtuivat lyhyisiin visiitteihin kotimaassa. Tertin Kartano, Järvisydän, Juvan teehuone ja St. George olivat vierailun arvoisia paikkoja!

Iloa vuoteen toi rakkaan kummipojan Samin syntymä sekä sadat tunnit pihalla kaivamassa kukkapenkkejä, kantamassa tonneittain pihakiviä tai muuten nikkaroimassa uutta ️ Se, jos mikä oli todellista terapiaa!

Vuoden 2020 tavoitteet eivät kaikki toteutuneet, mutta sitähän se elämä on. Kaikkeen vaan ei voi itse vaikuttaa ja paras on keskittyä niihin mihin voi 🧡 Vuosi 2020 on kuitenkin kuljettanut meitä valovuoden lähemmäs unelmaamme, kuin mikään vuosi aiemmin.

Työelämässä on paiskittu hommia ja opittu uusia tapoja tehdä ja toimia. Vaikka se on ollut pakollista, se on tuonut samalla hyviä työkaluja tulevaan. Uskon, että tämä vuosi, jos mikä, on vahvistanut monen yrittäjän työkalupakkia.

Vuotta 2021 odotan innolla! Vatsassa on perhosia ja en millään malttaisi odottaa, että jonain päivänä unelmat ja tavoitteet toteutuvat ️ Olisiko niiden aika juuri vuonna 2021? Mauno Koiviston sanoja lainatakseni:” Ellemme varmuudella tiedä kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin!”.

Rakkaudentäyteistä uutta vuotta kaikille

Varsinkin nuo viimeiseksi valitsemani Mauno Koiviston sanat ovat juuri nyt kovin lohduttavat. Miksi ajatella, että emme onnistuisi koskaan, jos mahdollisuudet onnistua on kuitenkin olemassa? Se, että vaivumme märehtimään ja murheeseen ei ainakaan tuo meille onnistumisia, joten jos vain jostain saamme kaivettua positiivista mieltä, niin se on varmasti hyvinvoinnillemme eduksi.

Joulun ihme?

Vitsailen miehelleni, että kyllä tämä luomukierto aiheutti kovat kiinnittymisvuodot- ja kivut, vaikka samaan aikaan tietenkin ajattelen, että menkathan ne sieltä taas saapuvat meitä ilostuttamaan. Teen verenvuodosta huolimatta useampia raskaustestejä. Tietynlainen kontrolloinnintarve sekin varmaan? Minua jotenkin lohduttaa katsoa sitä tikkua ja miettiä, että tummuisit nyt kiltti tikku toisenkin viivan kohdalta tällä kertaa. Mieheni pitää minua hulluna, kunnes näytän hänelle tikkua, jossa on hyvin hyvin hailakka toinenkin viiva.

Toinen testi näyttää samaa viivaa, joten edellisessä ei voinut olla virhettä. Illalla viiva on tummunut, tosin samaa tahtia vitsailemani kiinnittymisvuoto on lisääntynyt. Olisiko tämä se ihme, josta kerrotaan tarinoita? Miten IVF-hoidoissa olevalle parille tuli joulun ihme ainoalla välikierrolla? Lapsettomuuspolin hoitaja sanoi minulle kerran, että kaikki viivat lasketaan. Haalea tai tumma, niin viiva se on silti eikä se tule siihen tikkuun, ellei kohdussa ole jotain elämää tapahtunut.  Jännittää mennä nukkumaan. Millä ihmeellä jaksan valvoa ja odottaa aamuun saakka?

Aamulla teen testin jännittyneenä, mutta silti olen jotenkin täysin tyyni ja rauhallinen sekä ihan varma siitä, että viiva olisi jo tummempi kuin eilen. Outoa. Viivaa ei tule. Vuotoa tulee taas pyyhittäessä, mutta viivaa ei näy. Mieheni kanssa vitsailemamme mustalla huumorilla, että ”hullujen viivan” siitä kyllä näkee, kun oikein pinnistää, mutta ei läheskään yhtä tummaa kuin edellisenä iltana. Pitihän se arvata, että meille käy aina näin. Testeihin tulee haalea positiivinen, joka lähtee ihan yhtä nopeasti kuin ehti tullakin. Tuntuu epäreilulta. Testaan vielä uudestaankin ja viivat sen kuin haalenevat. Eipä jäänyt tästäkään kierrosta jälkipolville kerrottavaa. Outoa kuitenkin on, ettei vuoto ole alkanut. Ainakaan vielä ja kohta pitäisi jo alkaa pistellä seuraavaa pakastealkion siirtoa ajatellen.

Uusi kierto on täällä

Uusi kierto on täällä. Viivat himmenivät ja toivo sammui samaan tahtiin. On täysin käsittämätöntä, että miten koko elämä voi pyöriä yhden asian ympärillä. Välillä koko jutun unohtaa muutamaksi päiväksi, mutta kovin kauaksi sitä ei voi jättää sivuun, kun on taas aika alkaa ottaa askeleita uuden kierron suuntaan. Kiertopäivänä viisi alkaa pistokset. Tällä kertaa pistetään gonal-f lääkettä 87,5 annoksella. Ajatuksena on vahvistaa ja aikaistaa ovulaatiota, jotta siirtoon päästäisiin hieman aikaisemmassa vaiheessa kuukautta.

 

Kerroinkin käyneeni taukokierrolla yksityisellä lääkärillä mittauttamassa vitamiiniarvot. Hän löysi minulta bakteeritulehduksen, jota hoidettiin paikallisilla emättimeen laitettavilla tableteilla viikon ajan. Tammikuussa menin uusintakäynnille ja tulehdusta oli edelleen, joten minulle määrättiin antibioottivoide viikoksi hoitelemaan tulehdus lopullisesti pois. Mielenkiintoista on, että jos olen oikein käsittänyt, niin HUS tutkii paraikaa tulehdusten vaikutuksia keskenmenoihin. Tiedossa on yleisesti, että esimerkiksi bakteerivagionoosi, joka on yleisin emättimen tulehdusten aiheuttaja, lisää ennenaikaisen syntymän ja lapsiveden menon riskiä jopa seitsemänkertaiseksi. Lisäksi se lisää keskenmenon riskiä. Minulla ei ole tietoa siitä, että kuinka paljon valloillaan oleva tulehdus vaikuttaa alkion varhaiseen kiinnittymiseen, mutta ihan maalaisjärjelläkin voisi ajatella, että parempi olisi, jos tulehduksia ei ole häiritsemässä uuden elämän alkua!

 

Kerroin tulehduksesta lääkärilleni julkisella puolella ja hän totesi, että nämä hoidot aiheuttavat herkästi tulehduksia ja hyvä, jos asia on hoidossa. Itse mietin, että olisi varmasti hyvä, että näitä tutkittaisiin rutiininomaisesti myös julkisen puolen käynneillä, koska loppupeleissä pienilläkin asioilla on merkitystä. Tai ainakin kaikki helposti hoidettavat, onnistumista jarruttavat asiat olisi hyvä hoitaa tieltä pois. Ensimmäisessä ultrassa follikkeli oli kasvanut, mutta hitaasti. Limakalvo oli hyvä kierron päiviin nähden, noin 6mm. Tästä alkoi todelliset piinapäivät, koska ovulaatio ei saa tulla liian aikaisin, muuten emme pääse siirtoon. Meidän alkiomme ovat neljän päivän ikäisiä ja ne pitää ottaa sulamaan päivää ennen siirtoa. Julkisen puolen labrassa niitä ei oteta viikonloppuisin sulamaan, joten jos maanantaina on ensimmäinen päivä ottaa alkio sulamaan, niin siirto voi olla aikaisintaan tiistaina. Nopealla laskukaavalla saadaan siis tulokseksi, että minun ovulaationi pitää tapahtua torstain ja sunnuntain välisenä aikana. Jos se tapahtuu maanantain ja keskiviikon välillä, niin silloin päivät eivät täsmää ja siirtoon ei päästä. Siirtoon ei päästä, koska julkisella puolella ei tehdä siirtoja viikonloppuisin eikä oteta alkioita silloin sulamaan. Tuntuu uskomattomalta. Jos kroppani herää vääränä viikonpäivänä, niin sitten peli oli tältä erää menetetty ja ei muuta kuin paremmalla onnella seuraavaan. Ei sen väliä, että siihen mennessä olisin pistänyt itseeni neljä kynää Gonal-F lääkettä, jonka hinta 114,79€ per kynä eli 459,16€. Kaikki täysin turhaan ja mikä ehkä pahinta, niin täysin turhaa hormonien pumppausta kehoon, jos siirto ei toteudu.

No, ei maalata vielä piruja seinälle, vaan toivotaan, että kroppani toimisi kerrankin kuin kello. Tikutan ovulaatiota päivittäin, koska on erityisen tärkeää tietää, että se ei tapahdu ennenaikaisesti. Seuraavassa ultrassa on 19mm follikkeli, joka on lääkärin mukaan ”siinä ja siinä”, ettei ovulaatio olisi jo käynnissä. Testit ovat olleet täysin negatiivisia, joten päätetään pistää irrotuspiikki seuraavana päivänä ja siirto olisi seuraavan viikon tiistaina. Pelkään, että olen missannut LH-huipun eli sen kohdan, jolloin ovulaatiotesti hetkeksi tulee positiiviseksi. Se voi olla vain muutama tunti vuorokaudessa, joten kun olen tehnyt yhden testin per päivä, on mahdollista, että se on mennyt seulani ohi ja nyt siirto tulee täysin väärään aikaan. Toisaalta testeissä ei ollut näkynyt mitään tummumisen merkkejäkään, joten eiköhän kaikki ole kunnossa.

IVF Tays

Tiistaina lähdetään TAYS:ia kohti perhosia vatsassa. Onneksi kukaan ei ole soittanut, että alkio ei olisi selvinnyt sulatuksesta. Olen tehnyt pieniä muutoksia tähän kiertoon verrattuna aikaisempiin. Tulehdus on hoidettu pois, olen syönyt monivitamiinin lisäksi kaksi kuukautta D-vitamiinia, omega3 ja isompaa annosta foolihappoa. Lisäksi olen käynyt toisenkin kerran akupunktiossa. Mieli on toiveikas, mutta samaan aikaan aivot sanovat, että siirto on ihan liian myöhään. Eletään kierron 26. päivää ja kiertoni on normaalisti 28-30 päivää. Eli naurettavan myöhään tapahtui ovulaatio, vaikka käytin hurjan määrän hormonia sen aikaistamiseksi. Lääkärin kanssa päätimme, että seuraava siirto tehdään ns. lääkkeelliseen kiertoon eli estrogeenilaastareilla ”sammutetaan” oma hormonitoiminta munasarjoista. Ovulaatiota ei silloin tapahdu ollenkaan, vaan ainoastaan kypsytetään limakalvo sopivaksi, jonka jälkeen lähes aina päästään siirtoon. Sopii minulle, sillä kalenterin kyttääminen ja jatkuva pistäminen alkavat käydä työstä.

IVF Tays

Siirto menee hyvin. Kerron siirtoa tekevälle lääkärille useista haaleista positiivisista testeistä, jotka kuitenkin sitten päättyvät vuotoon. Hän ehdottaa kohdun tutkimista 3D-tekniikalla sekä fosfolipidivasta-aineiden mittaamista. Hän on myös samaa mieltä siitä, että ehdottomasti seuraava siirto tehdään lääkkeelliseen kiertoon. Siirrossa käytetään pyynnöstäni alkioliimaa tukemaan alkion kiinnittymistä. Lisäksi pistän seuraavana päivänä kiinnittymisen tueksi gonapeptyl-nimisen piikin kertaalleen ja käytän HCG-hormonia ja Cyclogest-nimistä progesteron-hormonia kiinnittymisen tukemiseksi. Nyt on taas toiveet korkealla, ainakin hetken aikaa.

Kiitos paljon, kun luit tarinaamme! Laita ihmeessä kommenttia, jos tarinamme herätti sinussa ajatuksia tai kysymyksiä. Vastaan mielelläni! Olisi kiva kuulla myös sinun kokemuksiasi! Palaan taas uudella postauksella ensi viikon maanantaina! Kannattaa tilata uutiskirje, niin saat sähköpostiin tiedon, kun uusi julkaisu on valmiina! Voit myös seurata minua  ja meidän matkaamme instagramissa.

Ja hei, muista kuunnella juuri julkaistua podcastiamme, jossa puhumme tahattomasta lapsettomuudesta. Pääset kuuntelemaan sen tästä! Keskiviikkona on luvassa uusi jakso, jossa kerrotaan yksi uusi tarina tahattomasta lapsettomuudesta! <3

Mahtavaa viikkoa sinulle!

Rakkaudella
Jaana