Haluaisin uskoa ihmeisiin

Kirjoitus on jatkoa aikaisemmille kirjoituksilleni. Jos et vielä ole lukenut niitä, niin löydät ne täältä! Viime kirjoituksissani kerroin toisen pakastealkionsiirron negatiivisesta lopputuloksesta ja toimista, joihin ryhdyin sen jälkeen oman hyvinvointini parantamiseksi. Tässä kirjoituksessa aiheena on taukokierto, joka osui vuoden 2020 joulukuulle.

Minä haluaisin uskoa ihmeisiin. Minä haluaisin edelleen uskoa, että nyt voisi olla meidän vuoromme. Minä uskonkin, ainakin toisinaan. Totuus on, että olen perimmäiseltä luonteeltani taistelija ja sinnikäs sissi. En ole mikään luovuttaja tai negatiivisuudessa rypijä. Minusta välillä tuntuu, että sisälläni on lähde, josta pulppuaa ideoita ongelmien ratkaisemiseen ja minä yleensä toimin hankalissa tilanteissa, enkä osaa jäädä paikoilleni. En tiedä voiko tästä ominaisuudesta olla välillä haittaakin? Olenko minä käsitellyt tätä meidän kriisiämme ja surua tarpeeksi syvällisesti? Miksi en ole masentunut? Voiko olla, että olen masentunut, mutta en tiedä sitä? Minkälainen ihminen on masentunut? Päätän tehdä masennustestin netissä ja sen mukaan en ole tippaakaan masentunut. Olen kyllä testin mukaan ahdistunut, mutta niin on varmaan kaikki joskus. Minusta tuntuu, että ahdistun paljon enemmän arkisista asioista kuin tästä koko lapsettomuusasiasta. Ehkä siirrän ahdistukseni tästä asiasta muihin arjen asioihin, koska en uskalla avata itselleni tätä elämän kipeimmältä tuntuvaa asiaa? Mene ja tiedä.

Mieheni sanoo, että minä olen sellainen, että otan asiat hoitaakseni ja siten käsittelen elämässäni eteen tulleita haastaviakin tilanteita ja ongelmia. Hän lohduttaa, että ei tarvitse rypeä murheissa ja surussa osoittaakseen, että asialla on merkitystä. Minun tapani on ryhtyä toimeen. Okei, jos se on toiminut tähän asti, niin luotan siihen, että se toimii jatkossakin. En vain osaa olla tekemättä mitään. Olen saanut rakkaalta aviomieheltäni lempinimenkin, joka kuvastaa sitä, että tartun toimeen: Törmän Terttu. Perheenjäsenet tietävät, että silloin yleensä alkaa tapahtua, kun Terttu on vauhdissa. En vain mahda sisäiselle Tertulleni mitään ja taas mennään.

Akupunktio varattu, verikokeet otettu, ruokavalio aloitettu, vitamiinit katsottu kuntoon ja ovulaatiota tikutettu. Näin sujuu Tertun taukokierto. ”Ihanaa, kun ei tarvitse stressata aiheesta tässä kuussa” puhumme mieheni kanssa. Jonkun mielestä minun toimintani kuulostaisi stressaamiselta, minulle se kuulostaa siltä, että voin itse olla aktiivinen toimija tilanteessamme enkä vain odottele, että joku hoitaisi asian meidän puolestamme kuntoon. Toimiminen tuo minulle iloa ja työkaluja. Mieheni hymähtää tekemisilleni, mutta tukee päähänpistoissani 110%. Hän muun muassa kahlasi paikallisen Prisman läpi ostamassa kaikki ruoka-aineet, jotka käyvät aloittamaani ”sokeriton, maidoton, gluteeniton”-ruokavaliooni. Hän valmistaa minulle sunnuntaisin koko viikoksi erilaisia ruokia valmiiksi jääkaappiin, jotta minun ei tarvitsisi stressata siitä ja minun olisi helpompi noudattaa ruokavaliotani.

IVF-hoito ja ihme

Joku, joka tätä lukee saattaa ajatella, että nyt mennään perse edellä puuhun. Ei saisi niin paljon tehdä muutoksia, pitäisi vaan rentoutua ja lakata yrittämästä, niin se lapsi putoaa savupiipusta joulupukin elkein silloin, kun sitä vähiten odottaa. Niin voi olla joissain tilanteissa. Minun tilanteessani kropastani on löydetty keskivaikea endometrioosi, PCOS ja bakteerivagionoosi-tulehdus. Endometrioosi vaikeuttaa raskautumista kaikella mahdollisella tavalla, kuten myös kaksi jälkimmäisenä mainittua. Endometrioosi aiheuttaa kehoon myös jatkuvaa tulehdusta tai näin olen ainakin lukenut. Joissain lähteissä kerrottiin, että tulehdusta voisi ainakin rauhoittaa ruokavaliolla. Lisäksi muistelimme, että sen ainoan kerran, kun olen raskautunut luomuna (kohdunulkoinen raskaus), niin olin tällä edellä mainitsemallani ruokavaliolla ollut useita kuukausia. En tiedä, että ovatko asiat sattumaa, mutta ei se ole tässä pointti. Pointti on, että voin itse tehdä jotain ja kaupanpäälle saan hyvän ja kevyen olon. Siinä onkin vaihtelua kerrakseen hormonien aiheuttamaan turvotukseen ja lihomiseen.

 

 Akupunktio

Akupunktio oli ihana kokemus! Tai itseasiassa minulle tehtiin sekoitus montaa eri hoitomuotoa. Hoitaja on toiminut 17 vuotta kätilönä ja hänen kanssaan oli aivan ihana vaihtaa ajatuksia. Minulle laitettiin kaksi neulaa käsiin ja yhdet pohkeisiin/jalkoihin. En oikein tarkasti tuntenut, että missä kohtaa ne olivat. Hoitaja käsitteli hierovin liikkein jalkapohjiani. Lisäksi hän hyödynsi erilaisia tekniikoita jäsenkorjauksesta varsinkin lantioni parissa. Tiesin jo etukäteen, että lantioni on aivan vino ja jumissa. Parhaiten sen huomaa ratsastaessa, kun ei vain yksinkertaisesti pääse istumaan hevosen selässä samanlailla molempiin suuntiin. Lantio oli aivan jumissa ja kiertynyt. Ihmekös tuo, että olokin on pikkuisen vinoutunut. Käsittelyn jälkeen olo oli kevyt ja ihanan rentoutunut. Haluan ehdottomasti varata uuden ajan! Ihan vaikka vain itseäni varten!

 

jouluaaton ovulaatio

Vaikka onkin taukokierto, niin yrittänyttä ei laiteta, eihän? Onneksi on joulu kohta oven takana, niin on paljon muutakin ajateltavaa, kuin meidän tilanteemme. Joulun kunniaksi moni julkaisee hyvän joulun toivotuksia sosiaalisessa mediassa. En voi välttyä näkemästä myös useita joulun toivotuksia ultrakuvan kera tai muuten ihania kuvia, jossa pariskunnat toivottavat iloista joulua kertoen, että ensi vuodesta tulee heidän vuotensa, kun perhe täydentyy esikoisella. Siinä sitä seistään säteillen joulukuusen vieressä ja hehkutaan paljon puhuttua raskaushehkua. Tämäkään joulu ei muuttanut meidän tilannettamme. Kuten ei edellinenkään eikä sitä edellinen. Ehkä kuitenkin joskus minäkin saan tuollaisen kuvan laittaa ja hehkua loputonta onnea. Jouluaatto on huomenna. Ovulaatiotesti näyttää viittä vaille positiivista. Voisiko tänä jouluna tapahtua joulun ihme? Siinä olisikin niille jälkipolville kerrottavaa, jos kaikkien hoitojen välissä ainoalla taukokierrolla, jouluaattona, saisi meidän jälkipolvi alkunsa.

ovulaatiotesti

Joulun taika käytettiin hyväksi tehokkaasti, vaikka eihän sillä ennenkään ole ollut vaikutusta. Mutta mitä sitten, onhan siinä yrittämisessä paljon muutakin iloa, jos ymmärrätte mitä tarkoitan. Vaikka toki monessa tilanteessa ja varsinkin ajan kuluessa alkaa kaikki ilo petipuuhistakin olla kaukana, jos pettymyksiä tulee toisensa perään. Meidän tilanteessamme iloa tuo helpotus siitä, että olemme päässeet hoitoihin. Se tuo tiettyä rentoutta mieleen ja antaa luottoa tulevaan. 

IVF-hoito ja ihme

Seuraavassa blogipostauksessa kerron lisää siitä, että miten miten taukokierto päättyi. Ja hei, muista kuunnella juuri julkaistua podcastiamme, jossa puhumme tahattomasta lapsettomuudesta. Pääset kuuntelemaan sen tästä! Keskiviikkona on luvassa uusi jakso, jossa vierailee Felicitas Mehiläisen lapsettomuuslääkäri Katriina Niemelä! <3

Kiitos paljon, kun luit tarinaamme! Laita ihmeessä kommenttia, jos tarinamme herätti sinussa ajatuksia tai kysymyksiä. Vastaan mielelläni! Olisi kiva kuulla myös sinun kokemuksiasi! Palaan taas uudella postauksella ensi viikon maanantaina! Kannattaa tilata uutiskirje, niin saat sähköpostiin tiedon, kun uusi julkaisu on valmiina! Voit myös seurata minua  ja meidän matkaamme instagramissa.

Mahtavaa viikkoa sinulle!

Rakkaudella
Jaana